Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ολοκληρώνονται σταδιακά οι εργασίες που απαιτούνται ώστε να λειτουργήσει το Λαογραφικό Μουσείο Λέσβου στο κτήριο του παλιού λουτρού Καλλονής. Το Μουσείο θα δώσει μια διαφορετική ανάσα στο λεκανοπέδιο της Καλλονής, καθώς αναμένεται να προσελκύσει αρκετούς επισκέπτες, τόσο ντόπιους όσο και τουρίστες.
Χθες, τα πρώτα εκθέματα μεγάλης αξίας που θα παρουσιαστούν στο χώρο, από το ανενεργό Λαογραφικό Μουσείο του Λεσβιακού Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης (ΛΟΛΤ) στη Μυτιλήνη, που στεγαζόταν στο κλειστό παλιό λιμεναρχείο στην προκυμαία, μεταφέρθηκαν με απόλυτη προσοχή στην Καλλονή ώστε να καθαριστούν και στη συνέχεια να πάρουν τη θέση τους στο εκεί Μουσείο.
Πρόκειται για παραδοσιακές φορεσιές του νησιού, πίνακες ζωγραφικής, ξύλινα μπαούλα και οικιακά σκεύη. «Τα αντικείμενα αυτά φυλάσσονταν στο παλιό λιμεναρχείο, κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, σε ένα χώρο με πολλή υγρασία. Μεταφέρθηκε χθες η πρώτη παρτίδα στην Καλλονή και σε λίγες μέρες θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα, όπου θα εκτεθούν σε ένα χώρο ασφαλή και ταυτόχρονα σύγχρονο, που έχει όλες τις προδιαγραφές για να φιλοξενούνται τέτοιας σημασίας λαογραφικά αντικείμενα», αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης.
Παράλληλα, ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει πως θα πρέπει να διευθετηθούν και άλλα σημαντικά θέματα έως ότου λειτουργήσει το Μουσείο, όπως για παράδειγμα το προσωπικό, τα ωράρια, αλλά και η κατασκευή των προθηκών στις οποίες θα τοποθετηθούν τα εκθέματα.
Δύο μήνες πριν…
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Βαγγέλης Γιαβάσης, είχε καλέσει σε συνάντηση όλους τους συλλόγους της περιοχής και των γύρω χωριών, ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη κίνηση συγκέντρωσης λαογραφικού υλικού, εκθεμάτων δηλαδή τα οποία θα μπορούσαν να έχουν θέση στο Μουσείο. Όπως ανέφερε χθες στο «Ε» ο κ. Γιαβάσης, τα πράγματα που μαζεύτηκαν ήταν ελάχιστα, όμως δεν έλειψαν και οι προσφορές από απλούς πολίτες. Μάλιστα, δόθηκαν και αντικείμενα που βρίσκονταν στο μοναστήρι του Αγίου Ιγνατίου.
«Δυστυχώς δε μαζέψαμε πολλά αντικείμενα, αλλά υπήρχε υλικό στη Μυτιλήνη, από το οποίο φέραμε την πρώτη παρτίδα χθες και στο άμεσο μέλλον θα φέρουμε και τα υπόλοιπα αντικείμενα, για να μπορέσει μέχρι το τέλος του μήνα, αν πάνε όλα καλά, να λειτουργήσει το Λαογραφικό Μουσείο όλου του νησιού», συμπληρώνει ο κ. Γιαβάσης. Όσον αφορά στη συλλογή από αρχαία αντικείμενα και νομίσματα που είχαν αποκτηθεί από το Δήμο Καλλονής όταν ήταν δήμαρχος ο Άρης Ελευθερίου και είχε τεθεί ως ζήτημα να εκτεθούν στο Μουσείο, ο κ. Γιαβάσης τόνισε πως θα γίνουν όλες οι συζητήσεις για να αποφασιστεί τι θα γίνει με την εν λόγω συλλογή, την οποία κατέχει ως μεσεγγυούχος η Αρχαιολογική Υπηρεσία.