Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αρκετοί που αθλούνται συστηματικά στα γυμναστήρια η κάνουν προπόνηση για κάποιο άθλημα έχουν κάνει χρήση διάφορων πρωτεϊνούχων σκευασμάτων πάντα με την καθοδήγηση ενός προπονητή η διατροφολόγου. Τα γυμναστήρια παρέχουν συχνά μια σειρά συμπληρωμάτων πρωτεΐνης για να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις των μελών τους. Μεταξύ των πιο δημοφιλών επιλογών είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και η κρεατίνη. Αυτές οι δύο πρωτεΐνες έχουν πολλά οφέλη όσον αφορά την υποστήριξη της μυϊκής μάζας των αθλητών και την βελτίωση της συνολικής τους υγείας. Στην συνέχεια θα εμβαθύνουμε στους τύπους πρωτεϊνών κα θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία των αθλητών.
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ίσως το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα πρωτεΐνης παγκοσμίως. Προέρχεται από τα διαφορά γαλακτοκομικά προϊόντα κατά τη διαδικασία παραγωγής τυριού και περιέχει υψηλή συγκέντρωση βασικών αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένων της διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAAs) όπως η λευκίνη, η ισολευκίνη και η βαλίνη. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές, καθεμία από τις οποίες προσφέρει διαφορετικά επίπεδα καθαρότητας και επεξεργασίας
Πρωτεΐνη Καζεΐνης: Η καζεΐνη είναι ένας άλλος τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στο γάλα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80% της περιεκτικότητάς σε πρωτεΐνη. Σε αντίθεση με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία αφομοιώνεται και απορροφάται γρήγορα, η καζεΐνη αφομοιώνεται πιο αργά, οδηγώντας σε σταδιακή απελευθέρωση αμινοξέων στην κυκλοφορία του αίματος. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης καζεΐνης συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως ιδανικά για κατανάλωση πριν τον ύπνο για να υποστηρίξουν την ολονύκτια αποκατάσταση των βλαβών και της καταπόνησης των μυών.
Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης: Λόγο της αυξανομένης ζήτησης φυτικών σκευασμάτων και της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών ακόμα και μεταξύ των αθλητών. Πολλές φυτικές τροφές μπορούν να αντικαταστήσουν τις παραπάνω πρότεινες. Αυτές προέρχονται από πηγές όπως πρωτεΐνη μπιζελιού, πρωτεΐνη ρυζιού, πρωτεΐνη κάνναβης και πρωτεΐνη σόγιας. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις παρέχουν μια πιό βιώσιμη επιλογή για τα άτομα που αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα ή έχουν διατροφικούς περιορισμούς και δυσανεξία.
Επιπτώσεις στην υγεία της κρεατίνης και της πρωτεΐνης ορού γάλακτος:
Το συμπλήρωμα κρεατίνης έχει ερευνηθεί εκτενώς και έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τα περισσότερα άτομα όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες.
Η κρεατίνη θεωρείται ασφαλής για βραχυπρόθεσμη και μακροχρόνια χρήση σε υγιή άτομα όταν λαμβάνεται εντός των συνιστώμενων δόσεων. Ωστόσο, άτομα με προϋπάρχουσες νεφρικές παθήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικά και να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν ξεκινήσουν τη λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης.
Η λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατακράτηση νερού στα μυϊκά κύτταρα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει προσωρινά το σωματικό βάρος. Η διασφάλιση επαρκούς ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της ισορροπίας του νερού που περιέχει το σώμα και την πρόληψη πιθανών παρενεργειών όπως η αφυδάτωση ή οι μυϊκές κράμπες. Επιπλέον έχει άμεσο αποτέλεσμα στην βελτίωση της απόδοσης, της αύξησης της δύναμης και της μυϊκής μάζας.
Απο την άλλη, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ιδιαίτερα εύπεπτη και απορροφάται γρήγορα από το σώμα, καθιστώντας την εξαιρετική επιλογή για την αποκατάσταση των μυών μετά από μια έντονη προπόνηση.