Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Εκπαιδευτική βάση για το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου
«Ένα ζωντανό εργαστήριο για τη μελέτη των γεωλογικών και φυσικών διεργασιών και των αποτελεσμάτων τους», χαρακτήρισε τη Λέσβο, ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, καθηγητής Genhou Wang, επικεφαλής της εκπαιδευτικής αποστολής στη Λέσβο που ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.
Ειδικότερα, καθηγητές και προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου συμμετείχαν σε ειδικό πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου της Σχολής Γεωλογίας στη Λέσβο. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα στο νησί, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Στην εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν επίσης οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, Zhang Jianping και Dong Guochen με συντονιστή της εκπαιδευτικής άσκησης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η εκπαιδευτική δράση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εκπαιδευτικής δράσης από τους φοιτητές στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την παρουσία και της αναπληρώτριας πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτριας Ελένης Θανοπούλου, η οποία ευχήθηκε καλή επιτυχία στην σημαντική εκπαιδευτική προσπάθεια μεταξύ των δύο πανεπιστημίων και ευχήθηκε την συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας τόσο σε επίπεδο μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, όσο και στον τομέα κοινών ερευνητικών προγραμμάτων. O καθηγητής Genhou Wang απαντώντας δήλωσε ότι την επόμενη χρονιά το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνεχισθεί και θα διευρυνθούν οι συνεργασίες τόσο στον ερευνητικό τομέα όσο και με ανταλλαγές υποψηφίων διδακτόρων.
Πανεπιστημιακή συνεργασία
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη εκπαιδευτική άσκηση υπαίθρου που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου στη Λέσβο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η συνεργασία μεταξύ των δύο πανεπιστημίων, ξεκίνησε το 2015 με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας και τη δημιουργία στη Λέσβο από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου, εκπαιδευτικής βάσης για την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου των φοιτητών του. Η παρουσία στη Λέσβο του κοσμήτορα της Σχολής Γεωλογίας, καθηγητή Genhou Wang, αποτελεί απόδειξη της σημασίας που αποδίδεται από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου για την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την υλοποίηση εκπαιδευτικών ασκήσεων στο νησί.
Ανάλογες εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια από πολλά μεγάλα πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο τα οποία υλοποιούν εκπαιδευτικές δράσεις και έχουν καθιερώσει το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου ως πρότυπο προορισμό εκπαίδευση.
Οι φοιτητές διέσχισαν τη Λέσβο και πραγματοποίησαν ασκήσεις υπαίθρου στην ευρύτερη σεισμογενή περιοχή Βρίσας - Πλωμαρίου - Πολιχνίτου και τα ενεργά γεωλογικά ρήγματα της Λέσβου, επισκέφτηκαν τις θερμές Πηγές Πολιχνίτου, γνώρισαν τα ηφαιστειακά κέντρα της Δυτικής Λέσβου και τις ηφαιστειακές δομές Μολύβου - Πέτρας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην γεωιστορική εξέλιξη της Λέσβου, τους σχηματισμούς του μεταμορφωμένου υπόβαθρου της περιοχής Μυτιλήνης και τα οφιολιθικά πετρώματα της κεντρικής Λέσβου.
Μοναδική εμπειρία ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου και το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, όπου γνώρισαν ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων ηλικίας 20 εκατομμύριων ετών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τις τεχνικές που εφαρμόζονται κατά την ανασκαφή και συντήρηση των απολιθωμάτων.
Εντυπωσιασμένοι φοιτητές και καθηγητές του Παν. του Πεκίνου με το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ύπαιθρο, όπως τα ενεργά ρήγματα στην περιοχή των Βατερών
Εντυπωσιασμένοι οι Κινέζοι φοιτητές
Μετά το τέλος της εκπαιδευτικής επίσκεψης, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου στις εργασίες τους αναφέρθηκαν:
- Στη μεγάλη παλαιοντολογική, επιστημονική και εκπαιδευτική αξία του Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο αποτελεί πρότυπο για την ανάδειξη και συντήρηση των απολιθωμένων κορμών και έχουν πάρα πολλά να μάθουν.
- Στην παρουσία ενεργών γεωλογικών φαινομένων που καθιστούν το νησί ένα μοναδικό εκπαιδευτικό χώρο για την κατανόηση των ενεργών γεωδυναμικών φαινομένων.
- Στις ηφαιστειακές δομές και τα φαινόμενα που συνδέονται με την δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.
- Στην ιδιαίτερη γεωλογική δομή του νησιού που παρουσιάζει γεωδυναμικά φαινόμενα σημαντικά για την ιστορική εξέλιξη της επιφάνειας του πλανήτη και ιδιαίτερα αυτά που συνδέονται με την καταστροφή της Τηθύος και την δημιουργία των μεγάλων οροσειρών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόνισαν ότι έχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι εκθέσεις του οποίου περιλαμβάνουν σημαντικότατα ευρήματα και παρουσιάζουν με εντυπωσιακό τρόπο τη γεωλογική ιστορία του νησιού.
Επίσης επισήμαναν το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, την ευγένεια κατοίκων και την πάρα πολύ καλή φιλοξενία, ενώ τόνισαν ότι η συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική και ότι θέλουν αυτή να συνεχιστεί και να διευρυνθεί.