Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός στο Αιγαίο
Το νησί της Λέσβου, παρά τις πρόσφατες δυσκολίες τόσο με το ζήτημα των προσφύγων, όσο και με το σεισμό, ανέκαθεν μαγνήτιζε και προσέλκυε τον ταξιδιώτη και τον τουρίστα, να το επισκεφθεί και να το ανακαλύψει.
Το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί, με τις τόσες διαφορετικές εικόνες σε κάθε του πλευρά, είτε στην πρωτεύουσα τη Μυτιλήνη, είτε στην Αγιάσο, τη Γέρα, την Ερεσό, την Καλλονή, την Αγία Παρασκευή, τον Πολιχνίτο και το Πλωμάρι. Έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενός από τα καλύτερα περιφερειακά πανεπιστήμια, με χιλιάδες φοιτητές, δίνει στο νησί εδώ και χρόνια έναν αέρα εξωστρέφειας και κουλτούρας, σε συνδυασμό με την ιστορική του διαδρομή, με τα κάστρα, την αρχιτεκτονική με τα νεοκλασικά και το εμπόριο.
Η ποτοποιία, με το ούζο, οι τέχνες και η ζωγραφική με τον Θεόφιλο και το Μουσείο Τεριάντ, η γεωλογία με το απολιθωμένο δάσος, καθώς και το περίφημο ελαιόλαδο και η ελιά, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Λέσβου.
Όμως ένα πλεονέκτημα που θα μπορούσε ακόμη περισσότερο να τονώσει την οικονομία του νησιού αυτή την δύσκολη περίοδο, είναι τα προσκυνήματα, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της Λέσβου, αυτός ο πολιτιστικός θησαυρός, όπου χιλιάδες ταξιδιώτες κάθε χρόνο επισκέπτονται τη Λέσβο για αυτό τον λόγο, για κάποιο τάμα στον Ταξιάρχη στο Μανταμάδο ή προσκύνημα στον Άγιο Ραφαήλ.
Ο αποκαλούμενος θρησκευτικός ή προσκυνηματικός τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν όλο το χρόνο και όχι μόνο τους μήνες του καλοκαιριού, όπου υπάρχει υψηλή επισκεψιμότητα στο νησί. Τους μήνες όπου ξενοδοχεία και καταστήματα, φθινόπωρο και χειμώνα, δεν δουλεύουν, θα μπορούσαν με στρατηγικό πλάνο (συνδυασμένων ακτοπλοϊκών και αεροπορικών μεταφορών που δεν θα ταλαιπωρούν τους επιβάτες) μέσω των επισκεπτών που επιθυμούν να προσέλθουν στη Λέσβο για κάποιο προσκύνημα, να παρέχουν καλύτερες τιμές, με παροχές για προσέλκυση των επισκεπτών που θα τόνωναν την οικονομία του νησιού όλο το χρόνο. Η μοναδικότητα με τις δώδεκα ιστορικές εκκλησίες του νησιού, που τοποθετήθηκαν το 2008 από το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων (World Monuments Fund) μεταξύ των 100 πιο απειλούμενων ιστορικών μνημείων του κόσμου και χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική περίοδο έως τον 19ο αιώνα, δίνει τη δυνατότητα για προσέλκυση εκατοντάδων χιλιάδων επιπλέον επισκεπτών το χρόνο στο νησί, όχι μόνο Ελλήνων όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και ξένων προσκυνητών από Ρωσία, Βαλκάνια και Δυτική Ευρώπη.
Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το νησί της Λέσβου, για ανάπτυξη και επιπλέον έσοδα, ως πυλώνας θεματικού τουρισμού, αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες στρατηγικές προς αυτή την κατεύθυνση, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της Λέσβου για τα επόμενα χρόνια.
*Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης.