Και τώρα τι γίνεται χωρίς ΣΧΟΠ…

01/07/2012 - 05:56
Τις ιδιαιτερότητες του αρχιπελάγους, με το μεγάλο αριθμό παραδοσιακών οικισμών, αναδεικνύουν σε κοινή τους επιστολή διαμαρτυρίας οι πρόεδροι παραρτημάτων τού ΤΕΕ στο Αιγαίο, τονίζοντας πως με τη διακοπή της λειτουργίας των ΣΧΟΠ, θα καθυστερήσει τραγικά η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών.
Κοινή διαμαρτυρία των μηχανικών του Αιγαίου για «προχειρότητες» στο νέο νόμο, που θα καθυστερήσουν την έκδοση οικοδομικών αδειών

Τις ιδιαιτερότητες του αρχιπελάγους, με το μεγάλο αριθμό παραδοσιακών οικισμών, αναδεικνύουν σε κοινή τους επιστολή διαμαρτυρίας οι πρόεδροι παραρτημάτων τού ΤΕΕ στο Αιγαίο, τονίζοντας πως με τη διακοπή της λειτουργίας των ΣΧΟΠ που επέφερε ο νέος νόμος, θα καθυστερήσει τραγικά η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών. Με ό,τι σημαίνει αυτό για την ήδη δοκιμαζόμενη οικοδομή.

Σε κοινή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, οι πρόεδροι των Τμημάτων Βορειοανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ Παναγιώτης Πιττός και Δωδεκανήσου Ιάκωβος Γρύλλης αναφέρονται στα ειδικά προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή του Αιγαίου απ’ την εφαρμογή του Νόμου 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις». Με τη δημοσίευσή του στις 25 Νοεμβρίου, όπως επισημαίνουν, καθορίζονται μεταξύ άλλων η σύσταση των συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, η στελέχωση των συμβουλίων, τα κριτήρια επιλογής των μελών των συμβουλίων και η διάρκεια της θητείας τους. Ομοίως απ’ τη δημοσίευση του νόμου, σύμφωνα με έγγραφο του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής, διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία τού ΣΧΟΠ ανά νομό και επαρχείο της Γενική Γραμματείας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής και θα ξαναρχίσει αμέσως μετά τον ορισμό εκ νέου των μελών τους. Όμως, στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, για τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τους παραδοσιακούς οικισμούς, η έγκριση των αρχιτεκτονικών μελετών από τα ΣΧΟΠ αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των οικοδομικών αδειών από τα πολεοδομικά γραφεία.

Χωρίς άδειες…

«Πρακτικά αυτό σημαίνει αδυναμία έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στις περιοχές που εγκρίνονται οι αρχιτεκτονικές μελέτες από το ΣΧΟΠ», αναφέρουν οι δύο πρόεδροι, σημειώνοντας πως στο χώρο του Αιγαίου η πλειοψηφία των οικισμών είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί και εμπίπτουν στις παραπάνω διατάξεις. «Είναι αδιανόητη σε περίοδο ύφεσης η διακοπή λειτουργίας των ΣΧΟΠ, χωρίς ταυτόχρονη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε άλλη επιτροπή. Οι επιπτώσεις του γεγονότος αυτού, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα το σύνολο της κοινωνίας μας, θα είναι καταστροφικές για την ανάπτυξη του τόπου», αναφέρουν στη συνέχεια, εκφράζοντας την άποψη πως είναι επιβεβλημένη η άμεση νομοθετική παρέμβαση, ούτως ώστε η λειτουργία των ΣΧΟΠ να συνεχιστεί απρόσκοπτα μέχρι την έναρξη λειτουργίας των νέων συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.
Μια ακόμη επισήμανση των ΤΕΕ αφορά στη σύνθεση και τα προσόντα των μελών για τη σύσταση των συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, αφού όπως τονίζουν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και έχοντας σαφή γνώση των συνθηκών που επικρατούν στο Αιγαίο, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στην παρούσα φάση στο δημόσιο τομέα, «διαπιστώνουμε ότι αν εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω, θα υπάρξει σοβαρή αδυναμία στελέχωσης των συμβουλίων Αρχιτεκτονικής σε πολλές περιφερειακές ενότητες του Αιγαίου, ακόμη και σε περιοχές όπου λειτουργούν σήμερα αρχιτεκτονικές επιτροπές».
Επομένως, όπως υποστηρίζουν, η εφαρμογή των παραπάνω προϋποθέσεων καθιστά ανέφικτη τη συγκρότηση των συμβουλίων Αρχιτεκτονικής σε πολλά νησιά ή, όπου αυτό καταστεί εφικτό, θα υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη συχνότητα συνεδριάσεων των επιτροπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Δυστυχώς διαπιστώνουμε για ακόμη μία φορά την προχειρότητα με την οποία νομοθετούνται σοβαρά θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των περιοχών μας», καταλήγουν οι κ.κ. Πιττός και Γρύλλης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey