Ξανά στις αίθουσες των δικαστηρίων ζωντανεύει σε λίγες ημέρες η τραγική υπόθεση του χαμού του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη από τη Γέρα. Από το 2001, όταν τα γαλάζια μάτια του άτυχου παιδιού έκλεισαν για πάντα, οι γονείς δεν έχουν σταματήσει το δικαστικό αγώνα εναντίον της Εθνικής Τράπεζας, ζητώντας δικαίωση.
Ξανά στις αίθουσες των δικαστηρίων ζωντανεύει σε λίγες ημέρες η τραγική υπόθεση του χαμού του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη από τη Γέρα. Από το 2001, όταν τα γαλάζια μάτια του άτυχου παιδιού έκλεισαν για πάντα, οι γονείς δεν έχουν σταματήσει το δικαστικό αγώνα εναντίον της Εθνικής Τράπεζας, ζητώντας δικαίωση για την άδικη κράτηση του ποσού των 120 εκατ. δραχμών που είχε συγκεντρωθεί τότε από κατοίκους του νησιού αλλά και της άλλης Ελλάδας, προκειμένου να μπορέσει ο μικρός να δώσει μάχη για τη ζωή του στο Νοσοκομείο Memorial, στην Αμερική.
Ο τρίχρονος Παναγιώτης από τη Μυτιλήνη χτυπήθηκε από μια σπάνια μορφή καρκίνου, το νευροβλάστωμα, και «έφυγε» τα χαράματα της Κυριακής 5 Μαρτίου του 2001, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του. Εδώ και οκτώ χρόνια, οι γονείς του Παναγιώτη, ο Ευστράτιος και η Γεωργία, δίνουν τη δική τους μάχη στα δικαστήρια, προκειμένου έστω και μετά θάνατον να δικαιωθούν, θεωρώντας ότι η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να μην επιτρέψει την εκταμίευση του ποσού που είχε συγκεντρωθεί, έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής του.
Οι Σταύρος Χαϊδάς, τέως διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, Αντώνιος Χάλαρης, τέως περιφερειακός διοικητής και διοικητικός προϊστάμενος Πειραιά και Νήσων Αιγαίου και Κρήτης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Παναγιώτης Τζαβέλλας, τέως διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη Μυτιλήνη, Ευστάθιος Χρηστέλλης, τέως υποδιευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη Μυτιλήνη, και Αγησίλαος Καράμπελας, τέως γενικός διευθυντής των νομικών υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αρχικά, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, είχαν παραπεμφθεί για το αδίκημα της θανατηφόρου εκθέσεως. Μετά από έφεση όμως που άσκησε η άλλη πλευρά, το Εφετείο Αιγαίου έκρινε ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες των κατηγορουμένων.
Η οικογένεια του μικρού Παναγιώτη υπέβαλε αίτηση στον Άρειο Πάγο και ένας αντιεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι συντρέχουν λόγοι για να εκδικαστεί ξανά η υπόθεση και έκανε αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου. Έτσι, στις 8 Απριλίου οι πέντε θα καθίσουν ξανά στο εδώλιο. Αν κριθεί ότι ήταν άδικη η απόφαση του Εφετείου Αιγαίου, τότε θα παραπεμφθεί ξανά εκεί για δίκη.
Η αγωγή
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και η υπόθεση της αγωγής που έχει καταθέσει η οικογένεια κατά της Εθνικής Τράπεζας και ζητά αποζημίωση ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ για ψυχική οδύνη. Αρχικά, η οικογένεια του Παναγιώτη δικαιώθηκε, όμως η Εθνική Τράπεζα άσκησε έφεση και η υπόθεση εκδικάζεται ξανά στις 9 Απριλίου στο Εφετείο Αθηνών, μια μέρα μετά το ποινικό μέρος της υπόθεσης.
Σκοπός της Γεωργίας και του Στρατή Βασιλέλλη είναι να διατεθούν τα χρήματα αυτά για την κατασκευή συμβουλευτικού ιδρύματος στη Γέρα αλλά και μια τράπεζα μυελού των οστών, ώστε να βοηθηθούν και άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.
«Δίνουμε έναν αγώνα εδώ και οχτώ χρόνια τώρα για να δικαιωθεί ο μικρός Παναγιώτης, αλλά και μέσα από τον ίδιο να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που θα σώσει άλλα παιδιά με το ίδιο πρόβλημα», δήλωσε στο «Ε» ο δικηγόρος της οικογένειας, Βαγγέλης Γκιγκιλίνης, μιλώντας στο «Ε».
Ας σημειωθεί ότι αυτήν τη φορά, η οικογένεια έχει στη διάθεσή της δύο γνωμοδοτήσεις γνωστών ποινικολόγων, που αναφέρουν ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί ακόμη και η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Αυτές τις γνωμοδοτήσεις, η οικογένεια του μικρού Παναγιώτη θα τις χρησιμοποιήσει στον Άρειο Πάγο.