Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Όλη αυτή η βδομάδα, μέχρι σχεδόν στις 9/9/11 (για τις υπηρεσίες), οι γείτονες βιώνουν την πιο μεγάλη για τους μουσουλμάνους γιορτή, το Σεκέρ Μπαϊράμ, ύστερα απ’ τη μακρά νηστεία του Ραμαζανιού.
Η Τουρκία στο ρυθμό του Μπαϊράμ
Όλη αυτή η βδομάδα, μέχρι σχεδόν στις 9/9/11 (για τις υπηρεσίες), οι γείτονες βιώνουν την πιο μεγάλη για τους μουσουλμάνους γιορτή, το Σεκέρ Μπαϊράμ, ύστερα απ’ τη μακρά νηστεία του Ραμαζανιού. Τεράστιες ποσότητες μπακλαβά κι άλλων γλυκών καταναλώνονται αυτές τις ημέρες και κατά το έθιμο πραγματοποιούνται επισκέψεις σε συγγενείς (κυρίως στους πιο ηλικιωμένους, σε ένδειξη σεβασμού) και σε φίλους. Τα τελευταία χρόνια, χάρη και στην ευκολία των μετακινήσεων με Ι.Χ. και μαζικά μέσα συγκοινωνίας, οι γείτονές μας βρίσκουν ευκαιρία για ταξίδια, που φέτος ειδικά βοηθάει η εποχή και ο καλός καιρός. Όπως έχει ανακοινωθεί, η περιοχή απέναντί μας, πέριξ του Αδραμυττινού Κόλπου, διαθέτει περίπου 50.000 ξενοδοχειακές κλίνες και αυτές τις ημέρες λόγω του Μπαϊράμ παρουσιάζει πληρότητα 100%, με επισκέπτες κυρίως απ’ την Κωνσταντινούπολη και την Προύσσα. Πάρα πολλοί είναι και οι Τούρκοι που επέλεξαν να περάσουν τη γιορτή τους στα ελληνικά νησιά.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο (27 και 28 Αυγούστου) καταγράφηκαν 850 αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Τέλειωσε το Ραμαζάν, άρχισαν τα φεστιβάλ
Σε πολλές απ’ τις αντικρινές μας πόλεις διοργανώνονται αυτές τις ημέρες τοπικά φεστιβάλ, με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στο Αϊβαλί: Από 1η έως 9 Σεπτεμβρίου, ρεσιτάλ κλασσικής, έντεχνης και μουσικής τζαζ, θέατρο, εκθέσεις κ.λπ.. Ξεχωρίζει η έκθεση ζωγραφικής καλλιτεχνών με προβλήματα ακοής (κωφών), που στήθηκε στο καφέ «İnlaf’ta» και παίρνουν μέρος 36 ζωγράφοι και γλύπτες. Επίσης, παράσταση του Κρατικού Μπαλέτου της Άγκυρας, με το «Ζορμπά», την 1η Σεπτεμβρίου στο ανοιχτό θέατρο, καθώς και ρεσιτάλ πιάνου της διεθνούς φήμης πιανίστριας Ιντίλ Μπιρέτ, στο Πολιτιστικό Κέντρο στα Μοσχονήσια.
Στην Τένεδο: Το 14ο Φεστιβάλ αφιερωμένο στον τρύγο των αμπελιών και στη προώθηση της τοπικής ποικιλίας επιτραπέζιου σταφυλιού «Τσαούς». Μάλιστα θα αναδειχθεί και η Μις «Σταφύλι» Bozdeada 2011!
Στο Αλτίνολούκ: Την 1η και 2 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία και της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης θα δοθούν συναυλίες στην πλαζ.
Στο Δικελί, στη Φώκια και στο Αλίαγα: Δε θα πραγματοποιηθούν φέτος γιορτές για την Ημέρα Ειρήνης, αφού οι δήμοι κήρυξαν πένθος για τους νεκρούς στρατιώτες της, θύματα της τρομοκρατίας.
Στην Προύσσα, στο Δήμο Nulifer: Διοργανώνεται την 1η Σεπτεμβρίου Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ Φιλίας και Συνεργασίας, αφιερωμένο στην ειρήνη. Μεταξύ άλλων, θα εμφανιστεί και η γνωστή μας χορωδία του Ιδρύματος Lozan Vakfı, με κοινά ελληνικά και τουρκικά τραγούδια στο ρεπερτόριό της.



Το μεγαλύτερο μωσαϊκό στη Μικρά Ασία
Η πρόοδος των ανασκαφών, που διεξάγονται με εντατικούς ρυθμούς τα τελευταία δύο χρόνια στη Σμύρνη, έφερε στο φως και αρχαία μωσαϊκά δάπεδα, που εκτιμούν ότι είναι τα πιο εκτεταμένα που έχουν βρεθεί έως τώρα στη Μικρά Ασία. Τα ευρήματα βρίσκονται στο κέντρο της σημερινής Σμύρνης, 500 περίπου μέτρα ανατολικά τού «Hilton», ανεβαίνοντας αριστερά του Κεμέρ Αλτί, όπου τα πολλά μαγαζιά. Όπως δήλωσαν οι αρχαιολόγοι, είναι του 2ου μ.Χ. αιώνα και πρέπει να ανήκουν σε συγκρότημα κτηρίων με πολιτιστική χρήση. Οι εργασίες συνεχίζονται και θα χρειασθεί να κατεδαφισθούν μερικά παρακείμενα δημόσια κτήρια (συνολικού εμβαδού 900 τ.μ.) για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή.

Με νόμο του Ερντογάν, επιστρέφεται μειονοτική περιουσία
Δύο ημέρες πριν συμμετάσχει ο κ. Ερντογάν στο επίσημο δείπνο του Ραμαζανιού (İftar), που παρέθεσε προς τιμή του η Ελληνική Κοινότητα της Πόλης, δημοσιεύτηκε στο αντίστοιχο ΦΕΚ διάταγμα με το οποίο επιστρέφονται στις μειονοτικές κοινότητες (Ρωμιών, Αρμενίων, Εβραίων κ.λπ.) 162 ακίνητα και μνημεία. Πρόκειται για «αμφισβητούμενα» ακίνητα, που εξαιρέθηκαν των ρυθμίσεων που είχαν γίνει μεταξύ 2003 και 2008, με τις οποίες «διορθώθηκαν» οι αυθαιρεσίες και οι αδικίες σε βάρος των κοινοτήτων (βακουφίων) των μειονοτικών που επήλθαν με το νόμο τού 1936. Βάσει των νεώτερων διατάξεων, όσα απ’ τα ακίνητα αυτά έχουν στο μεταξύ πουληθεί σε ιδιώτες, το κράτος υποχρεώνεται να τους αποζημιώσει για να επιστραφούν στις κοινότητες. Μεταξύ των ακινήτων που περιλαμβάνονται στην τελευταία ρύθμιση, είναι και το ελληνικό, καταπατημένο έως τώρα, νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης, στο ακριβό προάστιο Σισλί, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι ουρανοξύστες της Κωνσταντινούπολης. Ο πρόεδρος της Ένωσης των Ελληνικών Κοινοτήτων της Πόλης, κ. Βίγκας, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη αυτή, η οποία δημιουργεί ελπίδες για περαιτέρω δικαίωση της ελληνικής μειονότητας στην Πόλη.



Παγκόσμια καμπάνια για το ελαιόλαδο του Μπαλίκεσίρ
Όπως ανακοινώθηκε, ο σύνδεσμος προώθησης του ελαιόλαδου στο Μπαλίκεσίρ (που αποτελείται κυρίως από επιχειρηματίες του Αϊβαλιού και του Αδραμυττίου) τον προσεχή Νοέμβριο διοργανώνει παγκοσμίου ενδιαφέροντος καμπάνια για την προβολή του. Προς τούτο έχουν προσκληθεί δημοσιογράφοι, συγγραφείς και επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα διατροφής, φημισμένοι σεφ και εκπρόσωποι διάσημων εστιατορίων gourmet απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους αποδέχθηκαν ήδη την πρόσκληση οι Αμερικανοί Joahnna Pruess, Claudia Roden, Paula Wolffert, Mark Bittman, Charles Perry, ο Ιάπωνας Kanako Okuda και ο Αυστραλός Ian Parmenter.
Οι προσκεκλημένοι θα περιηγηθούν στη συνέχεια ελαιώνες, ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια λαδιού στο Αϊβαλί, στο Αδραμύττι, στη Σμύρνη και στο Hatay (Αντιόχεια). Μήπως θα ‘πρεπε να βρούμε τρόπο κι εμείς να διαφημίσουμε το λεσβιακό λάδι; Άλλωστε, και οι δικές μας οι ελιές «αδραμυττινές» δεν είναι;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey