Θύματα ψαράδων και οδηγών

01/07/2012 - 05:56
Δύο… ενδιαφέροντες φιλοξενουμένους δέχτηκε πριν από μια βδομάδα περίπου το Ζωοκομείο Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή. Μια μικρής ηλικίας χελώνα καρέτα-καρέτα που είχε καταπιεί ένα αγκίστρι, αλλά και μια κοινή χελώνα με σπασμένο κέλυφος.
Δύο… ενδιαφέροντες φιλοξενουμένους δέχτηκε πριν από μια βδομάδα περίπου το Ζωοκομείο Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή. Μια μικρής ηλικίας χελώνα καρέτα-καρέτα που είχε καταπιεί ένα αγκίστρι, αλλά και μια κοινή χελώνα με σπασμένο κέλυφος, προφανώς λόγω οχήματος που πέρασε από πάνω της, δέχτηκαν τις φροντίδες του Ζωοκομείου και είναι πλέον εκτός κινδύνου.

Οι υπεύθυνοι του Ζωοκομείου Λέσβου ειδοποιήθηκαν από κάτοικο της Αχλαδερής που βρήκε τη χελώνα καρέτα-καρέτα εκεί κοντά, στον κόλπο της Καλλονής, και τη μετέφεραν στην Αγία Παρασκευή, όπου της παρείχαν την απαραίτητη βοήθεια. «Το αγκίστρι βρισκόταν στο στομάχι της, αλλά η πετονιά κρεμόταν ακόμη από το στόμα της και την κόψαμε όσο μπορούσαμε πιο βαθιά μέσα στον οισοφάγο», εξηγεί η Ίνεκε Πίτερς.
«Αν δεν ήταν η κακοκαιρία, θα τη στέλναμε στην Αθήνα, αλλά δυστυχώς λόγω καιρού δεν είχαμε άλλη επιλογή.» Σύμφωνα με την ίδια, το αγκίστρι δεν αποτελεί κίνδυνο για το ζώο, αφού θα το εξουδετερώσουν τα υγρά του στομάχου του. Έτσι, λίγες μέρες μετά, η καρέτα-καρέτα απελευθερώθηκε και πάλι στον κόλπο της Καλλονής, κοντά στις αλυκές. Το περιστατικό αυτό, ωστόσο, αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα του κινδύνου που ενέχουν τα αγκίστρια των ψαράδων για το υπό προστασία είδος και του πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι τελευταίοι, δεδομένου ότι τα παραγάδια αποτελούν την αιτία θανάτου για μία στις δέκα περίπου θαλάσσιες χελώνες.


Σε ζεστό μέρος θα κρατηθεί, για να μην πέσει σε χειμερία νάρκη, η χελώνα που βρέθηκε με σπασμένο το καβούκι της

Παράλληλα, στο Ζωοκομείο Λέσβου φιλοξενήθηκε και μια κοινή 15χρονη χελώνα, το καβούκι της οποίας είχε σπάσει κατά πάσα πιθανότητα από όχημα που πέρασε από πάνω της, χωρίς ωστόσο να έχει εσωτερικές αιμορραγίες. Για να την προστατέψουν από τα μικρόβια, οι υπεύθυνοι του Ζωοκομείου δε θα την αφήσουν να πέσει σε χειμερία νάρκη, ώστε να μην πέσει η δραστηριότητα των οργάνων της και η άμυνα του οργανισμού της. Η χελώνα θα κρατηθεί σε ζεστό μέρος και θα τρώει όλο το χειμώνα, μέχρι να αποκατασταθεί το καβούκι της. «Χρειάζεται πολύ χρόνο, αλλά όπως βλέπουμε θα τα καταφέρει», λένε οι υπεύθυνοι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey