Θετική εξέλιξη υπήρξε πριν μέρες σχετικά με το έργο του λιμανιού στον Άι-Στράτη. Την περασμένη Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκαν η περιβαλλοντικοί όροι.
Θετική εξέλιξη υπήρξε πριν μέρες σχετικά με το έργο του λιμανιού στον Άι-Στράτη. Την περασμένη Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκαν η περιβαλλοντικοί όροι, ενώ ολοκληρώθηκε και η προσωρινή μελέτη του έργου. Αρχές της εβδομάδες, από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου δόθηκε εντολή στο μελετητή για εκπόνηση της οριστικής μελέτης του έργου, προϋπολογισμού 190.000 ευρώ, η οποία και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της ίδιας της νομαρχίας. Η οριστική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν υπάρξει ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αυτό μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο 2010.
Μιλώντας στο «Ε», ο αρμόδιος αντινομάρχης Θοδωρής Βαλσαμίδης, ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί άμεσα αυτή η μελέτη για να χρηματοδοτηθεί το έργο, το οποίο θα διεκδικήσουμε για να κατασκευαστεί είτε από πόρους του τομεακού προγράμματος του ΥΠΕΧΩΔΕ είτε από πόρους του περιφερειακού προγράμματος».
Προσπάθειες χρόνων
Οι προσπάθειες για την κατασκευή ουσιαστικά νέου λιμανιού στον Άι-Στράτη, ξεκίνησαν πριν από δέκα περίπου χρόνια, και συγκεκριμένα από το Β΄ Κ.Π.Σ..
«Είναι όνειρο ζωής όλων των κατοίκων», είπε χθες μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Άι-Στράτη, Χαράλαμπος Μακρής, «γιατί θα μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και δε θα υπάρχει ο κίνδυνος της μη προσέγγισης με την αλλαγή του καιρού, πράγμα που είναι πολύ συνηθισμένο τους χειμερινούς μήνες. Έχουμε μια δεκαετία που παλεύουμε για το λιμάνι, είχαμε πάρει έγκριση πριν την κατασκευή του προσήνεμου μόλου της Μύρινας. Τώρα που υπάρχει αυτή η θετική εξέλιξη, πιστεύουμε να έχει δοθεί σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα λύση στο σημαντικότερο πρόβλημα του νησιού.»
Το έργο κατασκευής των λιμενικών εγκαταστάσεων του Αγίου Ευστρατίου είναι προϋπολογισμού 18.000.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται να κατασκευαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μετά την προκήρυξή του. Συγκεκριμένα, το έργο προβλέπει την κατασκευή ενός νέου λιμενοβραχίονα από την άκρη του βράχου που βρίσκεται βόρεια του οικισμού, που θα έρθει παράλληλα με τον υπάρχοντα λιμενοβραχίονα, ο οποίος και καθαιρείται, ενώ δημιουργείται ένας χώρος πρόσδεσης των πλοίων πλάτους 130 μέτρων στο εσωτερικό του λιμανιού. Η κατασκευή αυτή του λιμενοβραχίονα δίνει τη δυνατότητα ασφαλούς προσέγγισης ταυτόχρονα σε δύο ή τρία πλοία. Σ’ ό,τι αφορά στις χερσαίες εγκαταστάσεις, δημιουργείται ένας χερσαίος χώρος οκτώ περίπου στρεμμάτων με μεγάλα δύο κτήρια. Στο πρώτο κτήριο θα κατασκευαστεί ένα επιβατικός σταθμός με γραφεία ναυτικών πρακτορείων και λιμενικής υπηρεσίας, καθώς και χώρος υποδοχής και αναμονής των επιβατών, ενώ ο δεύτερος χώρος προορίζεται για αποθηκευτικός χώρος των αλιέων. Στο συγκεκριμένο κτήριο θα κατασκευαστούν δέκα αποθήκες, για την εξυπηρέτηση των αλιέων του νησιού.
Επίσης, στο πακέτο των έργων κατασκευής των λιμενικών εγκαταστάσεων προβλέπονται έργα βελτίωσης του εσωτερικού αλιευτικού καταφύγιου, με την κατασκευή ενός προσήνεμου μόλου, μήκους 80 περίπου μέτρων, για την ασφαλή πρόσδεση των αλιευτικών σκαφών. Ακόμη έχει προβλεφθεί και η κατασκευή μίας πλωτής εξέδρας πρόσδεσης υδροπλάνων, καθώς στις τελευταίες προσπάθειες που είχαν γίνει για τη δρομολόγηση υδροπλάνων στο νησί, υπήρξε αίτημα για την κατασκευή ειδικού χώρου (πλωτής εξέδρας).
Τέλος, προβλέπεται να γίνει εκβάθυνση σε όλη τη λιμενολεκάνη, όπου το ελάχιστο βάθος θα είναι επτά μέτρα.