Η 8η Μαΐου κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο σε δυο σημαντικές κοινωνικές δραστηριότητες. Είναι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς και η Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας.
Η 8η Μαΐου κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο σε δυο σημαντικές κοινωνικές δραστηριότητες, που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και την εθελοντική προσφορά. Είναι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς και η Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτος Εθελοντισμού, που είναι το 2011, και με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μεσογειακής Αναιμίας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Λήμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, γιατρός, Θόδωρος Μπαβέας, σε δήλωση του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εθελόντριες και οι εθελοντές της Λήμνου για προσφορά προς το συνάνθρωπο, καθώς και σε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια για να περιορίσουν το ιατροκοινωνικό πρόβλημα των ασθενών με μεσογειακή αναιμία.
Αναφερόμενος σε όσους πιστεύουν και εργάζονται ανιδιοτελώς και ακούραστα στο παγκόσμιο αυτό εθελοντικό κίνημα, ο κ. Μπαβέας τόνισε: «Σήμερα τιμούμε τις εθελοντικές ομάδες που καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες σε ολόκληρο τον κόσμο για τη βοήθεια και την ανακούφιση των συνανθρώπων μας από τις αρρώστιες, τους λοιμούς, τις φυσικές και πολεμικές καταστροφές. Οι εθελοντές ζουν για να προσφέρουν αγάπη, αλληλεγγύη, συμπαράσταση και ηθικά και υλικά αγαθά σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος και πολιτεύματος. Αυτό το παγκόσμιο εθελοντικό κίνημα είναι τόσο μεγάλο και τόσο δυνατό, που έχει καταξιωθεί στις καρδιές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.»
Εθελοντές αιμοδότες
Από την άλλη πλευρά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε αυτή την ημέρα για να στηρίξει την παγκόσμια κοινότητα των ατόμων με μεσογειακή αναιμία. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαβέας, η επιστημονική κοινότητα θέλει να θυμίζει ότι το ιατροκοινωνικό αυτό πρόβλημα χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί, σωστή ενημέρωση των νέων, πρόληψη, ιατρική έρευνα και θεραπεία, καθώς και τη συμπαράσταση των πολιτών με την εθελοντική προσφορά αίματος.
«Πρέπει ως εθελοντικό κίνημα να είμαστε κοντά όλοι σε όλα τα νεαρά, αθώα πλάσματα, που χωρίς τη δική τους θέληση ξεκινούν ένα δύσκολο αγώνα επιβίωσης», τόνισε ο κ. Μπαβέας και συνέχισε: «Ένα συνεχή αγώνα με πολλά προβλήματα υγείας, συνεχείς εξετάσεις και θεραπείες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι η ζωή τους εξαρτάται από τη δική μας προσφορά, που είναι μονό προσφορά αίματος.»
«Ενισχύοντας την εθελοντική αιμοδοσία, δίνουμε ζωή από τη δική μας ζωή σε όλους αυτούς που το αίμα είναι η ζωή τους», αναφέρει ο κ. Μπαβέας, ενώ επισημαίνει ότι «ο προγεννητικός έλεγχος, η εκλαϊκευμένη ενημέρωση για τη μεσογειακή αναιμία, η σωστή στρατηγική από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, η ιατρική φροντίδα και έρευνα, η εθελοντική προσφορά αίματος έχουν δώσει δύναμη και έχουν αυξήσει εντυπωσιακά την επιβίωση των πασχόντων».
Η 8η Μαΐου είναι μνήμη «για αυτούς που έχουν χαθεί, αλλά παράλληλα είναι μήνυμα ελπίδας, αγάπης για τη ζωή, για αυτήν τη συμπαθή τάξη των θαλασσαιμικών που δίνουν καρτερικά το δικό τους αγώνα επιβίωσης».