Χωματερή ανθρώπων και σκουπιδιών…

01/07/2012 - 05:56
Όπως κάθε χρόνο το καλοκαίρι, το πρόβλημα με τους πρόχειρους καταυλισμούς των τσιγγάνων σε κεντρικά σημεία της πόλης και κυρίως σε παραλίες που μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, έχει κάνει και πάλι την εμφάνισή του.
Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των μονίμων κατοίκων της Επάνω Σκάλας από την παρουσία των τσιγγάνων, ενώ οι αρμόδιοι του Λιμενικού και η δημοτική αρχή, κάνουν… διαπιστώσεις

Όπως κάθε χρόνο το καλοκαίρι, το πρόβλημα με τους πρόχειρους καταυλισμούς των τσιγγάνων σε κεντρικά σημεία της πόλης και κυρίως σε παραλίες που μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, έχει κάνει και πάλι την εμφάνισή του. Σε όλο το μήκος της ακτής βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης, δεκάδες οικογένειες τσιγγάνων που, όπως λέγεται, έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας προκειμένου να μαζέψουν μέταλλα και να τα πουλήσουν, στήνουν σκηνές και δημιουργούν έναν απέραντο παραλιακό καταυλισμό. Ακόμη και αν οι Αρχές πηγαίνουν και τους ζητάνε να μετακινηθούν, εκείνοι εγκαθίστανται… λίγα μέτρα παρακάτω. Η λύση στο πρόβλημα είναι αυτό που εδώ και χρόνια απλώς συζητείται -αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση- για παραχώρηση ενός χώρου προκειμένου να δημιουργηθεί δεύτερος καταυλισμός τσιγγάνων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των οικογενειών που είτε εδώ και χρόνια ζουν στο νησί είτε έρχονται από άλλα μέρη.

Δυο όψεις έχει το ζήτημα της εγκατάστασης τσιγγάνων σε διάφορα παραλιακά σημεία της πόλης. Η μία έχει να κάνει με το περιβαλλοντικό και αισθητικό ζήτημα που δημιουργείται στις  εισόδους - εξόδους  της πόλης αλλά και σε κεντρικά σημεία όταν ντόπιοι και επισκέπτες βλέπουν ανθρώπους να ζουν σε σκηνές μέσα σε άθλιες συνθήκες και σωρούς από σκουπίδια παντού. Κάποιοι καταγγέλλουν ότι γίνονται ακόμα και λεηλασίες από τσιγγάνους σε σπίτια και επιχειρήσεις στην περιοχή.
Στο χώρο του Καλαμάρη μέχρι και το εργοστάσιο της ΔΕΗ, η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Κατά μήκος της παραλίας έχουν στηθεί παντού σκηνές. Γυμνά παιδιά παίζουν μέσα στο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, δημιουργώντας πολύ σοβαρούς κινδύνους ατυχήματος, σέρνουν μαζί τους διάφορα αυτοσχέδια καρότσια με σιδερικά και πλαστικά που μαζεύουν από όπου βρουν και τα πετάνε σε μεγάλους σωρούς στην παραλία. Ανάβουν φωτιές, ψήνουν και τρώνε στις παραλίες, τοποθετούν στρώματα και σκηνές όπου βρουν, τη στιγμή που αν αυτό γινόταν από οποιοδήποτε άλλο πολίτη, θα είχε κυρώσεις. Φαίνεται πως κάποιοι δικαιούνται να παρανομούν συστηματικά στα πλαίσια μιας κατάστασης ανομίας, που το αρμόδιο για την περιοχή Λιμενικό Σώμα έχει αποδεχθεί να λειτουργεί στην περιοχή.
«Μας ακυρώνουν το δικαίωμα να κάνουμε σαν άνθρωποι ένα μπάνιο. Κλέβουν τα πάντα. Αφήνουμε δυο ρούχα στην παραλία κι όταν βγούμε από τη θάλασσα, τα πάντα έχουν εξαφανιστεί» μας λέει μόνιμος κάτοικος της περιοχής, που πλέον δεν κάνει μπάνιο. Ενώ άλλος επιχειρηματίας εκεί, μας λέει πως πριν μέρες έκλεψαν από τρεις γυναίκες όλα τα πράγματα τους. «Γύρισαν στα σπίτια τους με τα μαγιό τους» λέει ένας επιτηδευματίας που λειτουργεί εκεί.


Παντού σκουπίδια ενώ εξαθλιωμένα παιδιά δημιουργούν κινδύνους σοβαρού ατυχήματος


Και στο κέντρο
Και στο χώρο του Δημοτικού Κήπου, κάθε φορά συνεργεία του Δήμου απομακρύνουν τσιγγάνους που εγκαθίστανται εκεί και γεμίζουν με σκουπίδια το χώρο, ενώ αφοδεύουν όπου βρουν, σε αυτό το κεντρικό σημείο στην καρδιά της πόλης. Αυτή η αυθαίρετη συμπεριφορά προκαλεί πολύ συχνά αντιδράσεις χωρίς βεβαίως αυτό να έχει να κάνει με ρατσιστική αντιμετώπιση κατά των τσιγγάνων -αν και υπάρχουν και τέτοιες απόψεις- αφού υπάρχουν πολλές οικογένειες τσιγγάνων που ζουν αξιοπρεπώς στο νησί χωρίς να δημιουργούν το παραμικρό πρόβλημα.
Η άλλη όψη του προβλήματος έχει κοινωνική διάσταση για την συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, που μετακινείται από το ένα σημείο στο άλλο -το χειμώνα εγκαθίστανται ακόμη και στο κέντρο της πόλης- επειδή δεν έχει βρεθεί χώρος για τη δημιουργία δεύτερου καταυλισμού. Πριν από μερικά χρόνια επί θητείας Χατζηκομνηνού, όταν ο τότε αντιδήμαρχος Π. Μαγγούσης είχε «κηρύξει τον  πόλεμο» με τους παράνομους καταυλισμούς των τσιγγάνων στο πάρκινγκ, είχε ανοίξει  ένας κύκλος συζητήσεων με όλους τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου να βρεθεί χώρος για την εγκατάσταση των τσιγγάνων. Στις συσκέψεις μάλιστα είχαν προσκληθεί και εκπρόσωποι της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, και παρότι τότε φαινόταν να υπάρχει διάθεση φορέων να δώσουν λύση σε αυτό το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, στη συνέχεια και αυτό το θέμα… ξεχάστηκε.
«Εδώ και χρόνια γυρίζουμε μέσα στους δρόμους. Μας διώχνουν από ένα μέρος, πάμε σε άλλο. Και τι να κάνουμε και εμείς, να εξαφανιστούμε; Είμαστε ντόπιοι από το Κάτω Τρίτος, είμαστε και εμείς πολίτες. Γιατί δεν μας βρίσκουν έναν τόπο να ζήσουμε σαν άνθρωποι αντί να μας διώχνουν;» είπε στο «Ε» μια τσιγγάνα που ζει μαζί με την οικογένειά της στην ακτή μπροστά στη ΔΕΗ.

Και οι αρμόδιες αρχές έχουν… άποψη!

«Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι όταν διαπιστώσουμε ότι δημιουργούν προβλήματα, ανάβουν φωτιές ή γεμίζουμε με σκουπίδια, να πηγαίνουμε εκεί και να τους κάνουμε παρατήρηση. Μάλιστα άνδρες μας, έχουν φθάσει στο σημείο να τους βάλουν να μαζέψουν τα σκουπίδια που έχουν πετάξει. Ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που τους έχουμε ζητήσει να μετακινηθούν. Δεν μπορούμε όμως έτσι απλά να ξεκινήσουμε και να τους διώχνουμε όπου τους βρούμε. Δεν είναι της αρμοδιότητας μας. Ας βρεθεί ένας χώρος για να εγκατασταθούν εκεί», λέει ο Λιμενάρχης Μυτιλήνης, Μανώλης Βόμβας.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, συχνά γίνεται δέκτης παραπόνων για τους τσιγγάνους και μόλις την περασμένη Κυριακή με τη βοήθεια της Αστυνομίας, απομακρύνθηκαν τσιγγάνοι που είχαν εγκατασταθεί στο χώρο πίσω από το Δημοτικό Θέατρο.
«Να βρεθεί ένας χώρος. Δεν είναι λύση να τους διώχνουμε. Γιατί θα πάνε αλλού. Θα πρέπει να βρεθεί ένας οργανωμένος χώρος, για να ζήσουν και εκείνοι ανθρώπινα, γιατί είναι άνθρωποι και εκείνοι. Όσοι ζουν χρόνια στο νησί, πρέπει να μεταφερθούν σε έναν οργανωμένο χώρο με νερό, ρεύμα τουαλέτες. Είναι ανάγκη οι φορείς να συζητήσουμε το θέμα αυτό, για να βρούμε λύση γιατί πάντα θα το βρίσκουμε μπροστά μας. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει έλεγχος στα πλοία σε εκείνους που έρχονται χωρίς ταυτότητες και χαρτιά και εγκαθίστανται στο νησί. Ο κάθε πολίτης όταν ταξιδεύει, ελέγχεται. Δεν μπορεί να μην ισχύει το ίδιο και για εκείνους», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουνιαρέλλης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey