«Θα ασκήσω ένδικα μέσα»

01/07/2012 - 05:56
Συνέχεια στο ρεπορτάζ του «Ε» για το θέμα των πλακοστρώσεων στα χωριά του δήμου Ερεσού - Αντίσσης δίνει ο ιδιοκτήτης της λατομικής επιχείρησης «Πέτρες Μιστεγνών», Γ. Αφεντούλης, τονίζοντας πως προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα της επιχείρησής του προτίθεται να ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα.
Συνέχεια στο ρεπορτάζ του «Ε» για το θέμα των πλακοστρώσεων στα χωριά του δήμου Ερεσού - Αντίσσης δίνει ο ιδιοκτήτης της λατομικής επιχείρησης «Πέτρες Μιστεγνών», Γιάννης Αφεντούλης, τονίζοντας πως προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα της επιχείρησής του προτίθεται να ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα. Ο ίδιος στην επιστολή του θέτει σειρά ερωτημάτων σε σχέση με την επιλογή πέτρας, ενώ υποστηρίζει πως σύμφωνα με τη μελέτη πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην πλακόστρωση πέτρες απ’ την περιοχή του έργου.

Στο ρεπορτάζ σχετικά με την πλακόστρωση του δήμου Ερεσού - Αντίσσης, αναφέρεται ότι τα χωριά του δήμου θα πλακοστρωθούν με πέτρα από την Τουρκία, κάτι που δεν προβλέπεται από τη μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι λίθοι θα πρέπει να προέρχονται από την περιοχή του έργου, που σαφώς αυτή δεν είναι η Τουρκία, αλλά το νησί της Λέσβου. Επομένως είναι ξεκάθαρο ότι στην προκειμένη περίπτωση, αν τελικά επιτραπεί να τοποθετηθεί πέτρα Τουρκίας, παραβιάζεται ολότελα η σύμβαση του έργου και θα αναγκαστώ να ασκήσω όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα, προκειμένου να προστατέψω τα συμφέροντα της επιχείρησής μου.
Ο ανάδοχος του έργου και ο δήμαρχος του δήμου δηλώνουν ότι ερεύνησαν όλες τις περιοχές του νησιού και συγκεκριμένα τις περιοχές Καλλονή - Κλειού - Κάπη, που σαφώς δεν υπάγονται στο δήμο Ερεσού - Αντίσσης, ωστόσο αγνόησαν ότι στο νησί της Λέσβου υπάρχει μονάδα επεξεργασίας της τοπικής πέτρας Μιστεγνών, που διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου έργου, καθώς και πολλών άλλων. Μάλιστα, πρόσφατα έχουν πλακοστρωθεί με την πέτρα Μιστεγνών μεγάλες ιστορικές πλατείες των Αθηνών, όπως η πλατεία Μοναστηρακίου, η πλατεία Κουμουνδούρου, και φυσικά και στο νησί της Λέσβου οι μεγαλύτερες πλακοστρώσεις έχουν γίνει με την πέτρα Μιστεγνών.
Απευθύνομαι στην τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας και στο δήμαρχο Ερεσού - Αντίσσης, καθώς και σε όλους τους άλλους φορείς που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση, και θέτω τα εξής:
Δηλώνετε ότι έγιναν διάφορες δοκιμές υλικών, προκειμένου να καταλήξετε στην πέτρα Τουρκίας, κάτι που δεν ισχύει, καθώς γνωρίζω ότι πήρατε δείγμα μόνο από την Τουρκία. Αναρωτιέμαι ακόμη γιατί δεν έγιναν δοκιμές και με την πέτρα Μιστεγνών.
Ισχυρίζεστε ότι η περιοχή αυτή ορυκτολογικά χαρακτηρίζεται από το πέτρωμα ΑΝΔΕΣΙΤΗΣ. Πολύ αμφιβάλλω αν έχετε κάνει καμμιά επιστημονική έκθεση που να το βεβαιώνει αυτό, καθώς από την εμπειρία γνωρίζω ότι δεν ισχύσει κάτι τέτοιο.
Ισχυρίζεστε ότι επιλέξατε το υλικό της Τουρκίας διότι είναι επεξεργασμένο και αντιολισθηρό, και το θεωρώ απαράδεκτο να γίνονται τέτοιου είδους δηλώσεις από τη στιγμή που το μοναδικό δείγμα που έχετε τοποθετήσει είναι απλά κομμένο στο μηχάνημα και δεν έχει υποστεί καμμία επεξεργασία. Βέβαια, το συγκεκριμένο δείγμα με λεία επιφάνεια μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε μονάδα κοπής πέτρας και μάλιστα η διαδικασία είναι απλή και αποτελεί και την οικονομικότερη λύση.
Ισχυρίζεστε ακόμη ότι θα έπρεπε το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί να μπορεί να περπατηθεί από όλους και με τακούνια ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα στους πεζούς. Το δικό μας υλικό θεωρείτε ότι με την ίδια επεξεργασία θα παρουσίαζε τέτοιο πρόβλημα;
Όσον αφορά τώρα το χρώμα της πέτρας, θέλω να επισημάνω ότι με την πάροδο του χρόνου το χρώμα της πέτρας αλλοιώνεται, πόσο μάλλον σε δημόσιες πλακοστρώσεις, εξ αιτίας της διέλευσης των οχημάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δρόμος της Ερμού του δήμου Μυτιλήνης, όπου η πέτρα από κόκκινη έγινε μαύρη.
Επίσης θέλω να σας κάνω γνωστό ότι σε όλα τα χωριά του δήμου Ερεσού - Αντίσσης, έχει χρησιμοποιηθεί πέτρα Μιστεγνών:
Α) Με πρόσφατο το έργο που εκτελέστηκε το 2008 στην Ερεσό και αφορά το έργο «Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων και προσπέλασης προς το πολιτιστικό κέντρο», ποσότητας 2.500m2.
Β) Στο Σίγρι οι μεγαλύτεροι δρόμοι έχουν πλακοστρωθεί με την πέτρα Μιστεγνών.
Γ) Στη Βατούσα επίσης έχει πλακοστρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της με πέτρα Μιστεγνών.
Δ) Στην Άντισσα έχουν γίνει πολλές επενδύσεις και πλακοστρώσεις σε ιδιωτικούς χώρους.
Θεωρώ ότι η αναζήτηση πέτρας εκτός νησιού γίνεται με μοναδικό σκοπό την εύρεση φθηνότερης πέτρας, κάτι που συμβαίνει στη Τουρκία όπου τα κοστολόγια είναι πολύ χαμηλότερα, κάτι που εμείς είναι αδύνατο να ανταγωνιστούμε. Είναι γεγονός ότι στην αγορά τα ίδια προϊόντα έχουν διαφορά 30% - 40% φθηνότερα.
Τελειώνοντας αναφέρομαι στον υφυπουργό Αιγαίου, κ. Καμμένο, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι ορισμένοι εκμεταλλεύονται την αγορά της Μυτιλήνης και ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε το χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου και το εθνικό συμφέρον.

Γιάννης Αφεντούλης
Ιδιοκτήτης της λατομικής επιχείρησης «Πέτρες Μιστεγνών»
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey