Ένα πλωτό σκάφος που δεν έχουμε ξαναδεί, με σκέπαστρο εξ ολοκλήρου από φωτοβολταϊκά, φιλοξενείται στην πόλη της Μυτιλήνης τις τελευταίες μέρες. Πρόκειται για το «Solarwave», το καταμαράν δύο Γερμανών που έφτασε στην πόλη μας μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ένα πλωτό σκάφος που δεν έχουμε ξαναδεί, με σκέπαστρο εξ ολοκλήρου από φωτοβολταϊκά, φιλοξενείται στην πόλη της Μυτιλήνης τις τελευταίες μέρες. Πρόκειται για το «Solarwave», το καταμαράν δύο Γερμανών που έφτασε στην πόλη μας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το πλήρωμά του, Michael Köhler και Heike Patzelt, επιχειρούν ένα πρωτότυπο και άκρως οικολογικό ταξίδι: Στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι η ηλιακή και αιολική ενέργεια μπορούν από μόνες τους να κινήσουν εξ ολοκλήρου ένα πλωτό σκάφος και να το κάνουν να διασχίσει ωκεανούς, ξεκίνησαν εδώ και λίγο καιρό να καλύψουν τη μεγαλύτερη απόσταση του πλανήτη, το γύρο της Γης κοντά και παράλληλα στον Ισημερινό.
Το καταμαράν «Solarwave» είναι ένα αθόρυβο σκάφος, χωρίς καθόλου πανιά. Κινείται αποκλειστικά με ηλιακή και αιολική ενέργεια χάρη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: φωτοβολταϊκά για τον ήλιο και ανεμογεννήτριες για την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεται το σκάφος.
«Τα πλοία μπορούν να κινηθούν είτε με πανιά είτε με μηχανές. Για το πρώτο χρειάζεται αέρας, που ακόμη και αν τον έχεις, δεν μπορείς να κινηθείς κόντρα σε αυτόν. Αν χρησιμοποιήσεις τη μηχανή, θα χρειαστείς καύσιμα, κάτι που κάνει θόρυβο, μυρίζει άσχημα και ρυπαίνει το περιβάλλον. Θα επέλεγε κανείς τα παραπάνω αν υπήρχε μια καλύτερη επιλογή;», λένε οι δύο Γερμανοί στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο, όπου περιγράφουν τόσο την απόφασή τους να ξεκινήσουν για αυτό το μεγάλο «οικολογικό» τους ταξίδι, όσο και την τεχνολογία που αξιοποιήθηκε και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κατασκευή του σκάφους τους.
Η Μυτιλήνη το πρώτο ελληνικό λιμάνι
Το ταξίδι του «Solarwave» έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, προκαλώντας όπου περνάει το ενδιαφέρον του κόσμου και των Μ.Μ.Ε.. Με σημείο αφετηρίας τη Βόννη της Γερμανίας, διέσχισε το Ρήνο και το Δούναβη και έφτασε στη Μαύρη Θάλασσα. Διασχίζοντας την τελευταία, το Βόσπορο, τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια, έφτασε μέσα στις προηγούμενες μέρες στο βόρειο Αιγαίο και τη Μυτιλήνη μέσω Βουλγαρίας, αποτελώντας και το πρώτο «ηλιακό» σκάφος που διασχίζει τα συγκεκριμένα ποτάμια και θάλασσες.
«Η Λέσβος είναι το πρώτο ελληνικό νησί που επισκεπτόμαστε κι εσείς είστε οι πρώτοι που μας παίρνετε τηλέφωνο», είπε μιλώντας στο «Ε» ο κυβερνήτης του καταμαράν, Michael Köhler. «Επιλέξαμε τη Λέσβο γιατί ξέραμε ότι είναι όμορφο νησί και για τον καλό καιρό που έχει τέτοια εποχή. Το νησί μάς φαίνεται όντως πανέμορφο και ο κόσμος πολύ φιλικός.»
Η απόσταση που αναμένεται να διασχίσει το καταμαράν μέσα στα δύο χρόνια του ταξιδιού του
«Δε μας λείπει τίποτα»
«Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι μόνο για να αποδείξουμε πως είναι δυνατό να γίνει», συνεχίζει ο ίδιος. «Δε μας λείπει τίποτα, έχουμε παραπάνω από όσα χρειαζόμαστε. Έχουμε πλυντήριο, δύο ψυγεία, ηλεκτρικό φούρνο, φούρνο μικροκυμάτων, ηλεκτρική κουζίνα και όλες τις συσκευές της κουζίνας. Έχουμε και κλιματισμό, ενώ “φτιάχνουμε” μόνοι μας το νερό μας, χρησιμοποιώντας ειδική τεχνολογία που αξιοποιεί το θαλασσινό νερό. Το μόνο που χρειαζόμαστε, λοιπόν, είναι φαγητό.»
Όπως εξηγεί, τις μέρες που δεν έχει καθόλου ήλιο, κινούνται αργά. Για περίπτωση ανάγκης έχουν τις μπαταρίες, όπου μέσω των φωτοβολταϊκών συσσωρεύεται ενέργεια για 30 ώρες. Κατά τα άλλα, ακολουθούν όλους τους κανόνες ασφαλείας που ακολουθεί και οποιοδήποτε άλλο σκάφος, με τη διαφορά ότι η δεξαμενή καυσίμων τού «Solarwave» είναι πιο μικρή και «γεμίζει κάθε μέρα δωρεάν, όταν έχει ήλιο».
Η ταχύτητα του «Solarwave» φτάνει ταχύτητα μέχρι οκτώ κόμβων (15 χλμ.) την ώρα, ενώ το καταμαράν κινείται με μέση ταχύτητα τους πέντε κόμβους (9 χλμ.).
Οι Michael Köhler και Heike Patzelt, το πλήρωμα του «Solarwave», που ξεκίνησαν να κάνουν το γύρο του κόσμου για να αποδείξουν ότι ένα σκάφος μπορεί να κινηθεί μόνο με ηλιακή και αιολική ενέργεια
Σε Ελλάδα και Τουρκία
Το «Solarwave» με τα δύο μέλη του βρισκόταν χτες το πρωί και το μεσημέρι στην Ερεσό και θα διέσχιζε τη δυτική πλευρά του νησιού. Ήδη, την Κυριακή που μας πέρασε, διέσχισε όλη την ανατολική πλευρά της Λέσβου, ενώ χθες το βράδυ θα επέστρεφε στη Μυτιλήνη, όπου θα παρέμενε άλλες δύο μέρες.
Επόμενος σταθμός του ταξιδιού του, η Χίος, ενώ η πορεία του θα συνεχίσει προς τα νότια. Σκοπός του πληρώματος, όπως μας είπε ο κυβερνήτης, να περάσουν το χειμώνα και το επόμενο καλοκαίρι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κάθε δύο ώρες η θέση τους αυτόματα στέλνεται από δορυφόρο στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο.
Του χρόνου, το καταμαράν θα κινηθεί προς το Γιβραλτάρ και ακολουθήσει πορεία δυτική. Το ταξίδι του, άλλωστε, προβλέπεται να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, ενώ από την επόμενη χρονιά επιθυμία του πληρώματος είναι να πάρουν μαζί τους και άλλο κόσμο, ώστε «να γνωρίσουν όλοι πώς είναι να κινείσαι χωρίς καθόλου καύσιμα, εκπομπές, θόρυβο και κόστος καυσίμων, μόνο με την ενέργεια του ήλιου και του ανέμου».