Πώς έμοιαζαν τα δένδρα του απολιθωμένου δάσους πριν από την απολίθωσή τους; Αυτό και άλλα ερωτήματα απαντώνται στη νέα έκδοση «Ένα υποτροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών» του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Πώς έμοιαζαν τα δένδρα του απολιθωμένου δάσους πριν από την απολίθωσή τους; Ποια είναι τα φυτά και τα ζώα που ζούσαν στη Λέσβο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται στη νέα έκδοση «Ένα υποτροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών» του Μουσείου, αφιερωμένη στο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. Η έκδοση συνοδεύεται από διαδραστική εφαρμογή, η οποία έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου στο Σίγρι, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να γνωρίσουν την εξέλιξη της ζωής στη γη μέσα από τα απολιθώματα και την ιστορία του απολιθωμένου δάσους.
Τόσο το βιβλίο όσο και η διαδραστική εφαρμογή είναι τρίγλωσσα, στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά, και περιλαμβάνουν εντυπωσιακές φωτογραφίες από το αρχείο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθώς και πρότυπα διαγράμματα που σχεδιάστηκαν ειδικά για το βιβλίο και τη διαδραστική εφαρμογή από την επιστημονική ομάδα της Verdandi Planning & Development of Museums and Exhibitions. Η επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τον αναπληρωτή καθηγητή Ν. Ζούρο και τους γεωλόγους-ερευνητές του Μουσείου Κ. Βασιλειάδου, Η. Βαλιάκο και Κ. Μπεντάνα.
Υποδοχή και απαντήσεις
Η έκδοση «Ένα υποτροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών» καλωσορίζει τους αναγνώστες στο απολιθωμένο δάσος Λέσβου και τους γνωρίζει τα εντυπωσιακά φυτικά απολιθώματα που βρίσκονται στην επιφάνεια του εδάφους αλλά και στον πυθμένα της θάλασσας και συγκροτούν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της φυσικής μας κληρονομιάς που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Πολλά ακόμη ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις στην έκδοση αυτή. Ποια είναι η εξελικτική πορεία όλων αυτών των φυτών που έζησαν στο βόρειο Αιγαίο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια; Πότε εμφανίστηκαν οι διαφορές ομάδες φυτών στη Γη; Ποια είναι τα ζώα που κατοίκησαν στο υποτροπικό δάσος και ποιοι οι συγγενείς τους στον ελλαδικό χώρο; Απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα, αλλά και η συναρπαστική ιστορία του απολιθωμένου δάσους και των ζώων του, ξεδιπλώνονται μέσα από τη μελέτη των απολιθωμάτων που συνεχώς έρχονται στο φως από τις ανασκαφικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
Το βιβλίο παρουσιάζει συνολικά τα νέα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας στο απολιθωμένο δάσος τα τελευταία χρόνια, τα οποία οδήγησαν στην κατανόηση των χαρακτηριστικών του υποτροπικού δάσους της Λέσβου και την αναπαράσταση των διαφορετικών ζωνών βλάστησης: του ορεινού, του πεδινού και του παραλίμνιου τμήματος του δάσους. Παρουσιάζονται επίσης οι σύγχρονοι απόγονοι των φυτών του απολιθωμένου δάσους, η Κανέλα, η Δάφνη, η Βαλανιδιά, οι Φοίνικες, η Σεκόια, το Κυπαρίσσι, τα Πεύκα. Ιδιαίτερες ενότητες στο βιβλίο αναφέρονται στην εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας και τη σχέση του με τη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους, αλλά και στα ζώα που ζούσαν σ’ αυτό.
Για τα ζώα
Ιδιαίτερο τμήμα του βιβλίου είναι αφιερωμένο στα ζώα του υποτροπικού δάσους. Στην έκδοση περιλαμβάνονται όλες οι επιστημονικές πληροφορίες για το Δεινοθήριο, το πρώτο απολιθωμένο ζώο που βρέθηκε στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους Λέσβου, τη σπουδαιότητα του ευρήματος και την πορεία μετανάστευσής του από την Αφρική στην Ευρώπη. Παράλληλα, παρουσιάζονται τα απολιθώματα της ίδιας οικογένειας των προβοσκιδωτών που βρέθηκαν στην περιοχή του Αιγαίου (δεινοθήρια, μαστόδοντες, πρώιμοι ελέφαντες και νάνοι ελέφαντες) και οι πορεία μετανάστευσής τους στην Ευρώπη.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 22510 47033, 22530 54434 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.