Ότι δεν πρέπει η κρίση να αναστείλει τις επιστημονικές δραστηριότητες υποστήριξε ο Παναγιώτης Πιττός, που στο πλαίσιο διημερίδας που διοργανώθηκε στη Μυτιλήνη για το παράκτιο περιβάλλον πρότεινε να δημιουργηθεί παρατηρητήριο περιβάλλοντος στο Βόρειο Αιγαίο.
Ότι δεν πρέπει η κρίση να αναστείλει τις επιστημονικές δραστηριότητες υποστήριξε ο Παναγιώτης Πιττός, που στο πλαίσιο διημερίδας που διοργανώθηκε στη Μυτιλήνη για το παράκτιο περιβάλλον πρότεινε να δημιουργηθεί παρατηρητήριο περιβάλλοντος στο Βόρειο Αιγαίο. Η πρόταση του προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ αποσκοπεί στην προστασία του κοινού θαλάσσιου περιβάλλοντος Ελλάδας - Τουρκίας, που «πληγώνουν» δραστηριότητες και στις δυο πλευρές του, αλλά και διερχόμενα πλοία. Το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με τον κ. Πιττό, θα υποστηριχθεί απ’ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ θα γίνει σε συνεργασία με τη γείτονα χώρα.
«Διασυνοριακή συνεργασία του παράκτιου περιβάλλοντος» ήταν το θέμα διημερίδας που διοργάνωσαν στη Μυτιλήνη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το ΤΕΕ - Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων της HELECO 2011. Στο πλαίσιο της εισήγησής του, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ έκανε μία ιδιαίτερης σημασίας πρόταση για τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου στο Βόρειο Αιγαίο. «Πιστεύω», είπε ο κ. Πιττός, «στην αναγκαιότητα και θέλω να προτείνω την ίδρυση από το ΤΕΕ ενός παρατηρητηρίου για την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΕΜΠ και σε συνεργασία ακόμα και με τη γείτονα χώρα, με αντικείμενο τη συστηματική συλλογή δεδομένων και μετρήσεων κ.λπ..»
Και εισαγόμενη ρύπανση
«Δεν ξέρω», συνέχισε ο κ. Πιττός, «αν τη σημερινή εποχή αυτά είναι ουτοπικά αφού “καράβια χάνονται”, θα πείτε, “βαρκούλες αρμενίζουν”, όμως δεν είναι δυνατόν να ισοπεδωθεί κάθε επιστημονική δραστηριότητα λόγω οικονομικών προβλημάτων, θα είναι καταστροφικό.»
Για την επιλογή του θέματος ο κ. Πιττός τόνισε ότι επιλέχθηκε από τη διοικούσα επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος, γιατί αφορά κυρίως την Ελλάδα που το ιστορικό της περιβάλλον είναι άρρηκτα δεμένο με τη θάλασσα, με τη θάλασσα του Αιγαίου. «Κοιτάζοντας και τις δύο πλευρές του Αιγαίου, σε μια περίοδο από το 1980 έως σήμερα είναι κατανοητό για τους κατοίκους αυτής της πόλης τι σημαίνει αστικοποίηση των παράκτιων περιοχών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα στο νησί μας και το Βόρειο Αιγαίο έχουμε εισαγόμενη ρύπανση από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Δαρδανέλια, από τη συχνή διέλευση δεξαμενόπλοιων, από τη φήμη για χρήση κυανιούχου νατρίου για την εξόρυξη χρυσού στην Τουρκία, και είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα επιβαρυνθούμε ακόμα περισσότερο από τη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία (όπως την πρόσφατη υπογραφή Συμφωνίας για τη δημιουργία Πυρηνικού Σταθμού στο Ακουγιού, για την οποία εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας σήμερα), την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», είπε ο πρόεδρος του Τμήματος, ο οποίος επίσης υπογράμμισε ότι ένα άλλο θέμα που απασχολεί το ΤΕΕ είναι η υποβάθμιση του παράκτιου περιβάλλοντος, που έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις τις τελευταίες δεκαετίες, με χαρακτηριστικά την εκδήλωση φαινομένων διάβρωσης και οπισθοδρόμησης της ακτογραμμής.
Σύμφωνα με τον κ. Πιττό, η έντονη αστικοποίηση του παράκτιου χώρου και η αλόγιστη εκμετάλλευση με διάφορα έργα χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες αποτελούν την αιτία της ταχύτατης αποσταθεροποίησης του παράκτιου περιβάλλοντος. Η αποσταθεροποίηση αυτή ενισχύεται και από τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που περιλαμβάνουν κατά περιόδους ή χαρακτηρίζονται από καταιγίδες και θυελλώδη κύματα, με απρόβλεπτη άνοδο της μέσης στάθμης. Είναι όλα αυτά που έζησε το χειμώνα όλο το Αιγαίο.
Συνεργασία
Στην εισήγησή της, η κ. Χριστίνα Θεοχάρη - διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος, πολιτικός μηχανικός - επιμελήτρια της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΤΕΕ - κλείνοντας τις εργασίες της διημερίδας, τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής ρύπανσης σημαντικό ρόλο παίζει η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για τη διατήρηση του κοινού αγαθού, που είναι το περιβάλλον, ενώ αναφερόμενη στην πρόταση του κ. Πιττού για ίδρυση ενός παρατηρητηρίου για τον έλεγχο της θαλάσσιας και παράκτιας ρύπανσης, αλλά και για να συνεχιστούν τα έργα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής, η κ. Θεοχάρη τόνισε πως υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας και με την τουρκική πλευρά, καθώς η ρύπανση δε γνωρίζει σύνορα. «Αν και σ’ αυτό το σκέλος της συνεργασίας υπάρχουν αρνητικά προηγούμενα και επιφυλάξεις, εν τούτοις πάντα υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας», είπε η κ. Θεοχάρη, προσθέτοντας πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης εθνικής και διασυνοριακής, αλλά και η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός κατά περίπτωση των παράκτιων υποδομών προκειμένου αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο της προσοχής. Και αυτό διότι, σε χαλεπούς από οικονομικής και κοινωνικής άποψης καιρούς, ελλοχεύει ο κίνδυνος όλα αυτά να θεωρηθούν πολυτέλεια και να πληγεί έτσι ο εθνικός πλούτος, δηλαδή το περιβάλλον, που άλλωστε αποτελεί και υπόβαθρο επιβίωσης.
Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση μελών του ΤΕΕ, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Θεμιστοκλή Λέκκα, του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννη Τσακίρη και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Ηλία Πολυχνιάτη, διευθυντών υπηρεσιών. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος εκπροσώπησε η Χριστίνα Θεοχάρη - διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος, πολιτικός μηχανικός, επιμελήτρια της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΤΕΕ, ενώ εισηγητές στην ημερίδα ήταν πανεπιστημιακοί καθηγητές και εξειδικευμένοι με το θέμα επιστήμονες. Χαιρετισμούς απέστειλαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, και ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής.