Δύο εβδομάδες «συνύπαρξης»

01/07/2012 - 05:56
Ξεκίνησαν, με το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων Νεάπολης , τα μαθήματα του θερινού σχολείου εκμάθησης ελληνικής και τουρκικής γλώσσας
Η υπεύθυνη διοργάνωσης του προγράμματος, Φατός Λαζαρή και ο πρόεδρος της «Συνύπαρξης», Μπάμπης Κρικλάνης, καλωσόρισαν προχθές βράδυ τους Τούρκους και Έλληνες συμμετέχοντες

Ξεκίνησαν, με το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων Νεάπολης προχθές το βράδυ, τα μαθήματα του θερινού σχολείου εκμάθησης ελληνικής και τουρκικής γλώσσας, που διοργανώνει για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη, η Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου.


Είναι η δεύτερη φορά που στην Ελλάδα υλοποιείται αντίστοιχο πρόγραμμα, μετά την περσινή εμπειρία της Σάμου, που με τίτλο «Greek in Greece» («Ελληνικά στην Ελλάδα»), είχε διοργανωθεί με τη συμβολή του εκπαιδευτικού Μιχάλη Καβουριάρη, έχοντας τη βοήθεια του Δήμου και της Νομαρχίας Σάμου.
Στο φετινό πρόγραμμα, που διοργανώνεται στη Μυτιλήνη για πρώτη φορά, συμμετέχουν συνολικά 45 περίπου άτομα, ηλικίας από 20 έως 60 ετών, από τους οποίους οι 23 προέρχονται από διάφορες περιοχές της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, την Τραπεζούντα, τη νοτιοανατολική Τουρκία και σχεδόν όλα τα μικρασιατικά παράλια), οι 10 περίπου είναι Έλληνες από άλλες περιοχές της χώρας και οι υπόλοιποι είναι Μυτιληνιοί. Σύμφωνα με την υπεύθυνη διοργάνωσης, Φατός Λαζαρή, μάλιστα, οι περισσότεροι είναι απόγονοι μεταναστών, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι μέλη του Ιδρύματος Απογόνων των Ανταλλαγμένων, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ υπάρχουν και αρκετοί φοιτητές που παρακολουθούν μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή φοιτούν στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών της Αθήνας.

Στόχος η συνεργασία
Οι Τούρκοι και Έλληνες συμμετέχοντες που δεν είναι από τη Μυτιλήνη, θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων Νεάπολης όλες αυτές τις μέρες, παρακολουθώντας καθημερινά μαθήματα ελληνικής και τουρκικής γλώσσας.
Ο κύριος στόχος των μαθημάτων, είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων των συμμετεχόντων πάνω στην εκμάθηση των δύο γλωσσών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο σκοπός του προγράμματος δεν σταματά εκεί:
«Πέρα από τη γνώση που θα παρέχει το πρόγραμμα, απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων συμμετεχόντων. Οι περισσότεροι από αυτούς, έρχονται για πρώτη φορά στη Λέσβο και είναι και αυτοί που θα συμβάλλουν στην προβολή του νησιού φεύγοντας από εδώ», δήλωσαν η υπεύθυνη διοργανώτρια, Φατός Λαζαρή, και ο αντιπρόεδρος της «Συνύπαρξης», Στρατής Πόθας.
Μιλώντας στο «Ε», ο Τούρκος εκπαιδευτικός, διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, Τζενκ Τουρέ, είπε για τη συμμετοχή του στο εγχείρημα: «Είχα πάρει μέρος ως εκπαιδευτικός και στο περσινό πρόγραμμα της Σάμου. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Παρόλο που διοργανώθηκε σε ένα μικρό χωριό του νησιού, που οι κάτοικοι ήταν αρκετά κλειστοί και επιφυλακτικοί με τους Τούρκους, όταν φεύγαμε ήταν διαφορετικοί και χαρούμενοι και μας ζητούσαν να ξαναπάμε. Δεν ήμασταν πλέον Τούρκοι και Έλληνες, είχαμε ονόματα. Το θετικό της διοργάνωσης, έτσι, ήταν ότι είχε αντίκτυπο και στην κοινωνία. Αυτός ήταν ο στόχος μας και αυτό ελπίζω πως θα συμβεί και φέτος στη Μυτιλήνη. Είμαστε τυχεροί που έχουμε την υποστήριξη της Νομαρχίας Λέσβου».
Η Σένα Ντουργκούν από την Κωνσταντινούπολη, 22 ετών και απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών, είναι μια από τους Τούρκους συμμετέχοντες στα μαθήματα. «Μέσα από τις σπουδές μου και ερχόμενη σε επαφή με Έλληνες, άρχισα να ρίχνω τα ταμπού που μου είχαν περάσει περί έχθρας Ελλήνων και Τούρκων. Τώρα που σπουδάζω στην Ιταλία, οι καλύτεροι φίλοι μου είναι από την Ελλάδα. Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στη Μυτιλήνη, αφού ο φίλος μου είναι από εδώ. Έχω εντυπωσιαστεί από το ότι όταν τους λέω πως είμαι από Τουρκία, χαίρονται, αλλά και με το πόσο μοιάζουμε οι δύο λαοί. Και καθώς η γλώσσα μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και εύκολη, θέλω να τη βελτιώσω ακόμη περισσότερο», είπε στο «Ε».
Ανάμεσα στους Έλληνες συμμετέχοντες είναι και η Σοφία Λάππα, 30 ετών, καθηγήτρια Γαλλικών με καταγωγή από την Καρδίτσα, που βρίσκεται στη Μυτιλήνη από τον περασμένο Φεβρουάριο, διδάσκοντας σε σχολεία. Μιλώντας για την απόφαση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, μας είπε:
«Ήρθα στην κατασκήνωση, για να βελτιώσω τα τουρκικά μου. Με ενθουσιάζει η ιδέα ότι είμαστε τόσο κοντά οι δύο λαοί και με ενοχλεί η καχυποψία που μας έχουν περάσει. Όσες φορές έχω πάει απέναντι, νιώθω οικεία. Οι άνθρωποι είναι ευγενείς και χαρούμενοι. Θέλω να έρθω πιο κοντά τους και μακρινό μου όνειρο είναι να ζήσω κι εγώ εκεί κάποια στιγμή».


 «Απώτερος στόχος του προγράμματος, είναι η ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων συμμετεχόντων», δήλωσαν η Φατός Λαζαρή και ο αντιπρόεδρος της «Συνύπαρξης», Στρατής Πόθας

Και παράλληλες δραστηριότητες
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προχθές βράδυ, ο πρόεδρος της «Συνύπαρξης», Μπάμπης Κρικλάνης, τους ευχήθηκε να είναι εποικοδομητικές οι μέρες που ακολουθούν και η εμπειρία τους, να αποβεί χρήσιμη για τις σχέσεις των δύο λαών.
Μέχρι την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν συνολικά 40 εκπαιδευτικές ώρες, χωρισμένοι σε 10μελείς ομάδες ανάλογα με το επίπεδό τους στη γλώσσα. Θα λειτουργήσουν έτσι από δύο τμήματα αρχαρίων και από δύο «προχωρημένων» για την ελληνική και την τουρκική γλώσσα.
Στο πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί αποκλειστικά από εθελοντές διδάσκοντες, θα περιλαμβάνονται καθημερινά μαθήματα και συζητήσεις, καθώς και άλλες δραστηριότητες, πολιτιστικές και μη, που ως στόχο έχουν την καλύτερη γνωριμία των μαθητών με το λεσβιακό πολιτισμό. Χαρακτηριστικά του σημεία, η περιήγηση στην αγορά και τα αξιοθέατα της Μυτιλήνης, που προβλεπόταν για χθες το πρωί, η διδασκαλία ελληνικών παραδοσιακών χορών από το χοροδιδάσκαλο Κώστα Αγκοπιάν, η εκδρομή στο Μανταμάδο, το Μόλυβο, και την Πέτρα, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή, η προβολή της ταινίας «Μ. Ασία… πάλι» (Ταχσίν - Ισίν Ισμπιλέν), αλλά και άλλες περιηγήσεις που προβλέπονται, στα Μουσεία Θεόφιλου και Τεριάντ, στο Απολιθωμένο Δάσος, αλλά και η επίσκεψη στο Κέντρο Ανηλίκων Μεταναστών στην Αγιάσο, όπου σχεδιάζεται και ένα μάθημα αφιερωμένο στους τελευταίους. Το πρόγραμμα θα λήξει ουσιαστικά το βράδυ της Τετάρτης 1 Σεπτεμβρίου, με γλέντι αποχαιρετισμού, ενώ οι συμμετέχοντες θα αποχωρήσουν από το νησί, το πρωί της Πέμπτης.
Οι διδάσκοντες που θα συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα, είναι οι Τούρκοι Φατός Λαζαρή, Τζενκ Τουρέ και Νεσρίν Ερμίς, καθώς και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί Εριφύλλη Χιωτέλλη, Βασιλική Κουρβανιού, Στρατής Αθανάσης και Γιώργος Παπαπορφυρίου.


«Οι καλύτεροι φίλοι μου είναι από την Ελλάδα. ο φίλος μου είναι από τη Μυτιλήνη. Θέλω να βελτιώσω τα ελληνικά μου», μας είπε η 22χρονη μαθήτρια από την Τουρκία, Σένα Ντουργκούν
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey