Κράτος εν κράτει η Πολεοδομία;

01/07/2012 - 05:56
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε πολίτη που απ’ το 1999 ταλαιπωρείται για να εκδώσει οικοδομική άδεια για κτίσμα 40 τετραγωνικών μέτρων στο Σίγρι. Αποζημιώνεται με 20.000 ευρώ απ’ το Δήμο Λέσβου, επειδή η Πολεοδομία δε συμμορφώθηκε σε δικαστική απόφαση.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε πολίτη που απ’ το 1999 ταλαιπωρείται για να εκδώσει οικοδομική άδεια για κτίσμα 40 τετραγωνικών μέτρων στο Σίγρι
Αποζημιώνεται με 20.000 ευρώ απ’ το Δήμο Λέσβου, επειδή η Πολεοδομία δε συμμορφώθηκε σε δικαστική απόφαση


Μέχρι τις 15 Μαρτίου ο Δήμος Λέσβου υποχρεώνεται με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να καταβάλει 20.000 ευρώ στον ορθοδοντικό, ταξίαρχο ε.α. τής ΕΛΑΣ Βαγγέλη Παπαναστασόπουλο, γιατί η Πολεοδομία «εξακολουθεί αδικαιολόγητα να μη συμμορφώνεται» σε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που τον αφορά. Η απόφαση αυτή καλούσε την υπηρεσία να εκδώσει την οικοδομική άδεια που είχε αιτηθεί ο κ. Παπαναστασόπουλος για την κατασκευή 40 τετραγωνικών μέτρων στο δεύτερο όροφο σπιτιού του στο Σίγρι. Άδεια που έχει ξεκινήσει να πάρει από το 1999 δίχως ακόμη να τα έχει καταφέρει.


Ο δήμαρχος, που το δικηγορικό του γραφείο είχε αναλάβει στην αρχή της την υπόθεση πριν από αρκετά χρόνια, δηλώνει πως ο πολίτης έχει απόλυτο δίκιο, ενώ ο Δήμος που θα πληρώσει «το μάρμαρο», αφού κινδυνεύει με αναγκαστική κατάσχεση ακινήτου, θα επιδιώξει σύμφωνα με το Δημήτρη Βουνάτσο «να βρει το δίκιο του» και να πάρει πίσω ό,τι δώσει, «δυστυχώς ακόμη και με κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των υπαλλήλων που ευθύνονται».

Να τηρηθούν οι νόμοι

Ο κ. Παπαναστασόπουλος, όντας αστυνομικός και ταυτόχρονα φοιτητής της Οδοντιατρικής, υπηρέτησε στη Λέσβο ως διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Άντισσας την περίοδο 1979 - 1982. Το έφερε η τύχη κάποια χρόνια μετά να παντρευτεί συμφοιτήτριά του με καταγωγή απ’ την Άντισσα και έτσι να αποκτήσει ισχυρότερους δεσμούς με τη Λέσβο. Μάλιστα, το 1998, έναντι 10 εκατ. δραχμών, απέκτησε και ένα εξοχικό σπίτι στο Σίγρι, το οποίο σκέφτηκε να επεκτείνει χτίζοντας δεύτερο όροφο, ακριβώς όσο και το ισόγειο, δηλαδή ακόμη 40 τετραγωνικά μέτρα.
Από εκεί ξεκίνησε και η «οδύσσειά» του. «Σε καμμία περίπτωση δε θέλησα να κάνω κάτι παράνομο. Σε μια περιοχή με διώροφα σπίτια, μέσα στον οικισμό, κίνησα τη διαδικασία να βγάλω οικοδομική άδεια προσθήκης καθ’ ύψος», ανέφερε χθες ο κ. Παπαναστασόπουλος.
Για λόγους για τους οποίους μόνο υποθέσεις μπορεί να διατυπώσει, η Πολεοδομία το 2003 αρνήθηκε να του δώσει άδεια, επικαλούμενη ότι το ακίνητό του βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο τμήμα του εντός της ζώνης παραλίας και επομένως δεν είναι επιτρεπτή η προσθήκη ορόφου. Προσέφυγε με αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, που τον δικαίωσε χαρακτηρίζοντας την «αιτιολογία της άρνησης μη νόμιμη, διότι στους παραλιακούς οικισμούς που δημιουργήθηκαν πριν το έτος 1923, δεν έχει εφαρμογή η διάταξη Βασιλικού Διατάγματος στην οποία και στηρίχθηκε η άρνηση της Πολεοδομίας», αλλά άλλος νόμος τού 2001.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου προκειμένου να εκδώσει νέα νόμιμη πράξη, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση.
Ακολούθησε απ’ το Φεβρουάριο 2006μ οπότε και εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου Πειραιά, νέα αλληλογραφία με την Πολεοδομίαμ με την οποία και διά του μηχανικού του ο κ. Παπαναστασόπουλος επεδίωξε να εκδώσει άδεια, δίχως όμως να πετύχει κάτι, αφού υπήρξαν νέες αιτιάσεις άρνησης (π.χ. ότι επανακαθορίστηκαν στο μεταξύ οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας) απ’ την υπηρεσία.
Το Νοέμβριο του 2007, ο κ. Παπαναστασόπουλος προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας τη συμμόρφωση της διοίκησης στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, ή - όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ε» - «δεν εγκατέλειψα την προσπάθεια να εφαρμοστούν οι νόμοι και να εκδώσω τη νόμιμη άδεια οικοδομής, που ξέρω, και η Δικαιοσύνη συμφωνεί, πως δικαιούμαι».
Η διοίκηση, και μετά τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, όταν δηλαδή η Πολεοδομία έγινε υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, ενημερώθηκε απ’ τις αρχές τού 2011 για τη δικαστική απόφαση που την υποχρεώνει να εκδώσει οικοδομική άδεια, δίχως όμως και πάλι να «αντιδράσει».

Δικαίωση
Το ΣτΕ στις 6 Οκτωβρίου 2011 αποφάσισε πως δέχεται την αίτηση του κ. Παπαναστασόπουλου και μετά τη διαπίστωση πως και ο Δήμος Λέσβου «εξακολουθεί αδικαιολόγητα να μη συμμορφώνεται προς την υπ’ αριθμ. 159/2006 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, τον υποχρεώνει να καταβάλει στον αιτούντα το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ».
Η απόφαση επιδόθηκε με δικαστικό κλητήρα στο Δήμο Λέσβου στις 13 Ιανουαρίου 2012 και πρέπει να εκτελεστεί σε διάστημα 60 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαρτίου, διαφορετικά προβλέπεται αναγκαστική κατάσχεση ακινήτου του Δήμου.
Ανεξάρτητα όμως απ’ την αποζημίωση, ο κ. Παπαναστασόπουλος θα προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ για επανάληψη της όλης διαδικασίας αν δεν εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση που εντέλει την Πολεοδομία της Λέσβου να του δώσει άδεια οικοδομής στο Σίγρι.
Ο ίδιος ανέφερε πως το θέμα έχει απασχολήσει το Δήμο «και μάλιστα, το δικηγορικό γραφείο του κ. Βουνάτσου διά του συνεργάτη του κ. Μοιρασγεντή συμπτωματικά είχε αναλάβει την υπόθεση πριν χρόνια, όταν ξεκινούσε η προσπάθειά μου να βρω το δίκιο μου».
Χθες, ο δήμαρχος, μιλώντας στο «Ε», ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, προφορικώς και εγγράφως, έχουν δώσει ρητή εντολή στην Πολεοδομία να εκδώσει την άδεια για να αποφύγει ο Δήμος το πρόστιμο, δίχως όμως υπηρεσιακώς να έχει κινηθεί εδώ και μήνες η όλη διαδικασία. Μάλιστα η υπόθεση απασχολεί τη Δικαιοσύνη και σε τοπικό επίπεδο, με μηνύσεις κατά υπαλλήλων για παράβαση καθήκοντος.
«Εμείς», ανέφερε ο κ. Βουνάτσος, «θα δώσουμε τις 20.000 ευρώ, όπως τόσα και τόσα χρήματα που οφείλουμε απ’ τα χρέη τα οποία κληρονομήσαμε. Δυστυχώς, όμως, οφείλω να προειδοποιήσω τους υπαλλήλους πως ο Δήμος θα διεκδικήσει και θα εισπράξει ό,τι δώσει, απ’ αυτούς που ευθύνονται γιατί αρνούνται να εκτελέσουν δικαστικές αποφάσεις και εντολές, έστω και προχωρώντας σε κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey