Όπως υποστηρίζει ο Σωτήρης Ζαμτράκης, εμμέσως οδηγήθηκε σε παραίτηση απ’ την προεδρία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου, ενώ στο σύνολό του το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης, θα αλλάξει την Παρασκευή με τον ορισμό νέας διοίκησης.
Όπως υποστηρίζει ο Σωτήρης Ζαμτράκης, εμμέσως οδηγήθηκε σε παραίτηση απ’ την προεδρία της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ) Α.Ε., ενώ στο σύνολό του το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης, που έχει αναλάβει τα σκουπίδια στο νησί, θα αλλάξει την Παρασκευή με τον ορισμό νέας διοίκησης απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου. Ο κ. Ζαμτράκης δηλώνει ότι αναγκάστηκε να λαμβάνει κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις αν και δεν ήταν πλέον εκλεγμένος και μάλιστα δίχως να έχει την πολιτική κάλυψη και στήριξη που περίμενε να έχει απ’ τη δημοτική αρχή.
Ένας απ’ τους πλέον κρίσιμους τομείς για το περιβάλλον, η διαχείριση των απορριμμάτων, είναι το έργο που έχει αναλάβει η ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε., το συμβούλιο της οποίας, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο μεταβατικό στάδιο απ’ τους 13 στον ένα δήμο, κλήθηκε να συνεχίσει να διοικεί την Επιχείρηση, είτε τα μέλη του είχαν είτε όχι σχέση με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.
Με τι συμβάσεις;
«Στο διάστημα αυτό», δήλωσε ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε., αλλά και πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης, «έπαιρνα πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα ιδιαίτερης κρισιμότητας. Μεταξύ αυτών ήταν και η απόφαση για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων στο ΧΥΤΑ και γενικά στη ΔΕΔΑΠΑΛ, που είχε λήξει η σύμβασή τους. Δυστυχώς, όμως, παρά τη σημασία των θεμάτων που διαχειριζόμουν, όπως και τις σοβαρές πιθανότητες να κατηγορηθώ για λάθη, η προσπάθειά μου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του φορέα, οπότε και του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, έτυχε της αδιαφορίας, για να μην πω της αγνωμοσύνης της δημοτικής αρχής. Ακόμη, δεν υπήρχε δυνατότητα συνεννόησης, ενώ διέκρινα πως δεν υπήρχε και απολύτως καμμία διάθεση ο Δήμος Λέσβου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στο φορέα. Για αυτό και προ ημερών υπέβαλα την παραίτησή μου.»
Ο κ. Ζαμτράκης κατέθεσε την παραίτησή του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και την κοινοποίησε στο δήμαρχο, Δημήτρη Βουνάτσο, όπως και στην ΤΕΔΚ. Εκτός απ’ τον πρόεδρο, παραιτήθηκε απ’ τη ΔΕΔΑΠΑΛ και ο περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου και τέως δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρης Καρδαράς, ενώ, όπως είχε πληροφορηθεί ο κ. Ζαμτράκης, ήταν προ της υποβολής παραίτησης και οι τέως δήμαρχοι Θερμής Δημήτρης Καμενής και Μηθύμνης Στέλιος Καραντώνης, καθώς και ο τέως δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης Βαγγέλης Χριστοδούλου, όλοι γιατί έκριναν ότι δεν έχει νόημα να μην προχωρήσει άμεσα η «ανανέωση» της εταιρείας από τους νεοεκλεγέντες.
Νέα διοίκηση
Την Παρασκευή, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου περιλαμβάνεται και ο ορισμός εννέα μελών στο διοικητικό συμβούλιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης, που πλέον συγκροτείται από ένα δήμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έξι μέλη θα οριστούν απ’ την πλειοψηφία και τα τρία απ’ την αντιπολίτευση, ενώ είναι πολύ πιθανόν πρόεδρος να αναλάβει ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, ή ο θεματικός αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός.
Το έργο τής ΔΕΔΑΠΑΛ είναι άκρως σημαντικό, αφού λίαν συντόμως υπάρχει η εκτίμηση πως, αν δε ληφθούν μέτρα με το οριστικό κλείσιμο των χωματερών, θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά και υψηλά πρόστιμα για παράνομη λειτουργία ΧΑΔΑ. Οπότε, το συμβούλιο που θα εκλεγεί δεν πρέπει απλά να συντηρήσει την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά να προβεί και σε δραστικά μέτρα που θα πάνε πολλά βήματα μπροστά το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί. Άλλωστε, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν γίνει και οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπως και οι αναγκαίες προμήθειες εξοπλισμών που χρηματοδοτούνται απ’ το ΕΣΠΑ, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η «διακίνηση» ανά τη Λέσβο του συνόλου των στερεών αποβλήτων.