Ο χρόνος πια δεν έχει περίσσια μέρα. Δεν έχει μέρα που να μη γιορτάζεται ή να μη θρηνείται κάτι. Δε μας φτάνουν πια. Έχουμε χρέος, όμως, να στεκόμαστε μια στιγμή και να αναλογιζόμαστε
24 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα
Ο χρόνος πια δεν έχει περίσσια μέρα. Δεν έχει μέρα που να μη γιορτάζεται ή να μη θρηνείται κάτι. Δε μας φτάνουν πια. Έχουμε χρέος, όμως, να στεκόμαστε μια στιγμή και να αναλογιζόμαστε τι κρύβεται πίσω από τον τίτλο π.χ. «Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα» και γιατί χρειάστηκε να ιδρυθεί μια ολόκληρη οργάνωση γι’ αυτόν το σκοπό, ο Διεθνής Οργανισμός Κατά των Επώδυνων Πειραμάτων στα Ζώα (International Association Against Painful Experiments on Animals - IAAPEA,www.iaapea.com).
Σχετικό Δελτίο Τύπου και επιστολή μας έστειλε ο Σύλλογος ΠΟΦΥΖΩ (Πολίτες για τη Φύση και τη Ζωή), που διαδηλώνει σήμερα στις 11:00 στην Αθήνα, μαζί με άλλους φιλοζωικούς συλλόγους και σωματεία, καθώς και ανεξάρτητους πολίτες, υπέρ του δικαιώματος των ζώων για μια ζωή χωρίς πόνο και ιεροεξεταστικά μαρτύρια.
Σας αναφέρουμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το κείμενό τους για να προβληματιστείτε.
«Αυτή είναι η ζωή σε ένα πειραματικό εργαστήριο για ζώα. Στέρηση, απομόνωση, δυστυχία, τρόμος, ατέλειωτος πόνος...
Περίπου 150.000.000 με 180.000.000 ζώα το χρόνο βασανίζονται παγκοσμίως. Μόνο στην Αμερική ο αριθμός είναι περίπου 115 εκατομμύρια. Λόγω του ότι υπάρχουν τόσα πολλά ζώα σε εργαστήρια και ότι τα στοιχεία δεν τηρούνται για όλα αυτά, οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ζώων που βασανίζονται και θανατώνονται κάθε χρόνο στα εργαστήρια ποικίλλουν ευρέως.
Είναι τα πειράματα σε ζώα απαραίτητα;
Ο καθηγητής Τσαρλς Ρ. Μέιγκελ λέει χαρακτηριστικά: “Ρωτήστε τους επιστήμονες γιατί πειραματίζονται στα ζώα, και η απάντηση είναι: ‘επειδή τα ζώα είναι σαν εμάς’. Ρωτήστε τους γιατί είναι ηθικά σωστό να πειραματίζονται στα ζώα, και η απάντηση είναι: ‘επειδή τα ζώα δεν είναι σαν εμάς’. Η ‘λογική’ των πειραμάτων σε ζώα στηρίζεται πάνω σε αυτή την αντίφαση.”
Ο κ. Γεώργιος Χαριτάκης, καρδιολόγος και ερευνητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου είπε: “Ο προγραμματισμός καινούργιων φαρμακευτικών προϊόντων, όπως γίνεται σήμερα, μπορεί να περιγραφεί, χωρίς καμμιά υπερβολή, ως μια σειρά από προσπάθειες στα τυφλά, βαδίζοντας στο σκοτάδι. Ένας τεράστιος αριθμός σύνθετων ενώσεων δοκιμάζεται πάνω στα ζώα, με την ελπίδα να ανακαλυφθεί κάποια σχέση μεταξύ της δομής των μορίων και της βιολογικής τους δραστηριότητας. Συχνά, πολλές χιλιάδες σύνθετων ενώσεων πρέπει να δοκιμαστούν πριν να βρεθεί ένα προϊόν που θεωρείται χρήσιμο. Οποιαδήποτε μέθοδος ικανή να μειώσει αυτό τον αριθμό θα είναι προτιμητέα και από την επιστημονική πλευρά κι από την εμπορική.
Με αυτόν το σκοπό καταφέραμε να εξορθολογήσουμε, μέσω θεωρητικών υπολογισμών, τη δραστηριότητα μερικών φαρμακολογικών σύνθετων ενώσεων. Αυτό βοήθησε στην εξέλιξη καινούργιων προϊόντων που δε χρειάστηκαν πειράματα πάνω στα ζώα και που έφτασαν σε ικανοποιητικά αποτελέσματα.”
O Μαρκ Τουέιν είπε: “Δε με ενδιαφέρει να ξέρω αν η ζωοτομή παράγει αποτελέσματα και είναι ωφέλιμη για το ανθρώπινο είδος... Ο πόνος στον οποίο υποβάλλουμε τα ζώα είναι ο λόγος της σφοδρής αντιπαράθεσής μου ως προς αυτή και είναι από μόνος του αρκετός λόγος που δε μου επιτρέπει να εξετάσω παραπέρα το ζήτημα.” Ο Αϊνστάιν είπε σχετικά με πειράματα στα ζώα: “Κανένας σκοπός δεν είναι τόσο υψηλός που να δικαιολογεί τόσο χαμερπείς μεθόδους”, ενώ ο Γκάντι τα χαρακτήρισε ως “το πιο σκοτεινό απ’ όλα τα εγκλήματα”.
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;
Σήμερα, με την τεχνολογική πρόοδο υπάρχουν τόσες εναλλακτικές μέθοδοι, πιο εξελιγμένες, πιο αξιόπιστες, πιο οικονομικές, πιο γρήγορες και, για μας το κυριότερο, πιο ανθρώπινες, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα πειράματα. Κάποιες από αυτές είναι:
Η καλλιέργεια ιστών, η καλλιέργεια οργάνων και μοναδικών κυττάρων, η χρήση υπολογιστών που προσομοιώνουν ανθρώπινα όργανα, φυσικο-χημικές τεχνικές, μαθηματικά μοντέλα, μαγνητοεγκεφαλογραφία και είδη τομογραφίας, μελέτες σε ανθρώπους, κλινική παρατήρηση συνδυασμένη με στατιστική ανάλυση.»