Είμαστε εδώ

01/07/2012 - 05:56
Στο προηγούμενο φύλλο σχολιάσαμε πως το πλήθος των εγκαταλελειμμένων κουταβιών έχει φέρει απελπισία στο Φιλοζωικό Σύλλογο «Κιβωτός» και πως δεν είχαμε καμμιά είδηση από τον άλλο Σύλλογο, τον «Πάνα».
Στο προηγούμενο φύλλο σχολιάσαμε πως το πλήθος των εγκαταλελειμμένων κουταβιών έχει φέρει απελπισία στο Φιλοζωικό Σύλλογο «Κιβωτός» και πως δεν είχαμε καμμιά είδηση από τον άλλο Σύλλογο, τον «Πάνα». Ο γραμματέας του Συλλόγου, κ. Τσώκος, έσπευσε να μας απαντήσει και παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του, παραθέτοντας στο τέλος τα προσωπικά μας σχόλια.

«Κυρία Μπαμπούλα, σας διαβεβαιώνω πως αν εξακολουθεί να υπάρχει και να δραστηριοποιείται μετά από 15 χρόνια ο Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου ο “Πάνας”, ένας σημαντικός λόγος είναι πως ήμασταν φειδωλοί στη δημοσιοποίηση της δράσης μας. Δημοσιότητα επιδιώκουν οι πολιτευτές που θέλουν ψήφους, και όχι οι σύλλογοι εθελοντών που αναλαμβάνουν να συμμαζέψουν τα σκουπίδια μιας ανεύθυνης κοινωνίας και αντί μιας οποιασδήποτε επιβράβευσης ακούν από τους κάθε είδους καφενόβιους πως δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Πέρυσι που μου ζητήσατε να συμμετέχει ο Σύλλογός μας στη στήλη σας, σας εξήγησα γιατί δεν μπορούμε να συμμετέχουμε.
Δεν μπορούμε να συγκατοικούμε με κάποιους, οι οποίοι, αφού μας κατασυκοφάντησαν και μας υπονόμευσαν με κάθε μέσο, μας κατέστησαν υπόδικους και κατάφεραν στο τέλος να διαλύσουν ένα έργο που χρειαστήκαμε πολλά χρόνια και πολλή προσπάθεια να δημιουργήσουμε. Το Πρόγραμμα του δήμου Μυτιλήνης για τα αδέσποτα ζώα.
Τώρα “σηκώνουν τα χέρια ψηλά” για μια κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Την πρωταρχική ευθύνη βεβαίως για τη διάλυση του Προγράμματος για τα αδέσποτα την έχει ο δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο, οι κτηνίατροι και όσοι άλλοι συνέβαλαν να σταματήσει η διαχείριση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη της Μυτιλήνης με τα αδέσποτα ζώα.
Μέσα σε ένα χρόνο που σταμάτησε το Πρόγραμμα, η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη, και για τα ζώα και για τη πόλη, και δυστυχώς θα επιδεινωθεί. Αυτό θα γίνει γιατί κανένας δεν πρόκειται να αναλάβει τις ευθύνες που από το 1997 μέχρι το Μάρτιο του 2009 είχε αναλάβει ο Φιλοζωικός Σύλλογος. Ματαιοπονείτε, κ. Μπαμπούλα, αν περιμένετε να κάνει οτιδήποτε ο δήμος. Ακόμα και να ενδιαφερόταν να κάνει κάτι, δεν μπορεί. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων στην πόλη γινόταν μέσω του υγειονομικού ελέγχου του καλαζάρ και της εφαρμογής όσων επιβάλλει ο νόμος.
Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο τώρα που καραδοκούν οι υπέρμαχοι της ζωοφιλικής ορθοδοξίας;
Εμάς μας αποκαλούσαν φονιάδες και το αντέχαμε, αλλά αυτό δεν το ανέχεται κανένας πολιτευτής που θα δυσφημιστεί και θα χάσει ψήφους.
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος, αφού ξεπέρασε την πίκρα της περσινής χρονιάς, συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητά του, με μια μεγάλη διαφορά: δεσμευόμαστε μόνο απέναντι στα ζώα και δεν πρόκειται ξανά στο μέλλον να εμπλακούμε σε συνεργασίες με οποιονδήποτε φορέα. Μακάρι να υπάρξουν πρωτοβουλίες από άλλους, εμείς την τρέλα να έχουμε αναλάβει όλες τις ευθύνες μιας πόλης, να τις διεκπεραιώνουμε με τεράστιο προσωπικό κόστος για να βρεθούμε στο τέλος κολλημένοι στη γωνία, δε θα την επαναλάβουμε ξανά.
Αν, κ. Μπαμπούλα, επικοινωνούσατε μαζί μας πριν αναρωτηθείτε αν υπάρχουμε, θα σας λέγαμε πως μόνο το τελευταίο 15νθήμερο στειρώσαμε τέσσερα σκυλιά στην Καλλονή, δύο σκυλιά συν τρεις γάτες στη Μυτιλήνη, περιθάλψαμε τρία άρρωστα ζώα, υποβάλαμε δύο καταγγελίες για κακοποίηση στην Αστυνομία, μιλήσαμε σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τα αδέσποτα της πόλης κ.λπ.. Α ναι, παραλίγο να το ξεχάσω· μαζέψαμε από την αγορά ένα ημίαιμο αδέσποτο ροτβάιλερ που είχε γίνει επιθετικό προς άλλα ζώα και τελευταία δάγκωσε κάποιον περαστικό. Ευτυχώς προλάβαμε πριν μαζέψουν υπογραφές οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων ελεύθερης έκφρασης των σκύλων περιοχής Πηγαδακίου.

Με εκτίμηση,
Τσώκος Σωτήρης
Γραμματέας Φιλοζωικού Συλλόγου Λέσβου “Πάνας”»

σ.σ. Λυπάμαι πραγματικά που πίσω από τις γραμμές αυτές διαφαίνεται μια έντονη διαφωνία των δυο Συλλόγων σε σχέση με το πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα. Η στήλη αυτή δημιουργήθηκε για να ενημερώνει το κοινό για την όλη κατάσταση, για να υπενθυμίζει στους φορείς και τους αρμοδίους το ρόλο τους και το καθήκον τους και φυσικά όταν λέμε ότι δεν έχουμε ειδήσεις από κάποιο σύλλογο, δεν εννοούμε ότι δε δραστηριοποιείται. Πιστεύουμε ότι μέσα στο έργο των φιλοζωικών είναι να φροντίζουν να υιοθετούνται ζώα και να ευαισθητοποιούν τους πολίτες. Αυτά τα δυο έργα λειτουργούν αν όλο και περισσότερος κόσμος μαθαίνει γι’ αυτά και «Το γιατάκι» είναι ένα σημαντικό βήμα που δίνεται στους συλλόγους γι’ αυτόν το σκοπό. Πέρα από διαφωνίες και διαμάχες, βάζοντας πάνω απ’ όλα το καλό των ζώων, ας φροντίσουν οι δυο Σύλλογοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους έστω και με διαφορετικές πρακτικές. Προσωπικά, ως επιμελήτρια αυτής της στήλης, χαίρομαι ιδιαίτερα να δημοσιεύω ιστορίες και δράσεις και των δύο Συλλόγων. Μακάρι να πληθύνουν κι άλλο οι εθελοντές ήρωες υπέρ των ζώων και να μη φοβούνται τη δημοσιότητα, η οποία στο εν λόγω ζήτημα δε μαζεύει ψήφους, αλλά ενημερώνει και αλλάζει την κοινή γνώμη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey