Στην επικαιρότητα η Διακήρυξη της Πολιόχνης

01/07/2012 - 05:56
Την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού για την αξιοποίηση και ανάδειξη της Διακήρυξης της Πολιόχνης σε παγκόσμιο πλαίσιο πολιτιστικής δράσης ζητά, με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής τής Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός.
Την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού για την αξιοποίηση και ανάδειξη της Διακήρυξης της Πολιόχνης σε παγκόσμιο πλαίσιο πολιτιστικής δράσης ζητά, με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής τής Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός. Ακόμη ζητά να ενημερωθεί για τις παρεμβάσεις του Υπουργείου ώστε - όπως υποστηρίζει - «να πραγματωθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και να χαρακτηριστεί το αρχιπέλαγος του Αιγαίου, πολιτιστικό πάρκο της Ευρώπης», αλλά και να «ανασυσταθεί ο θεσμός των “Θεματοφυλάκων του Αιγαίου” ως μία επιτροπή προσωπικοτήτων παγκόσμιου βεληνεκούς».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, ο κ. Γαληνός τονίζει: «Η αείμνηστος Μελίνα Μερκούρη άφησε από το πέρασμά της από το Υπουργείο Πολιτισμού μία μεγάλη κληρονομιά, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι οι ιδέες και τα οράματά της. Μεγάλες ιδέες που έχουν τη δυναμική να αναδείξουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, όψεις της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και να τις μετατρέψουν σε πλαίσιο για σύγχρονη δημιουργία. Είναι αλήθεια πως αυτό αποτελεί μία διάσταση της προσφοράς της η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως.»
Στη συνέχεια αναφέρεται στην πρωτοβουλία της, σε συνεργασία με την UNESCO, για τη συνάντηση 70 διανοουμένων παγκόσμιου βεληνεκούς στο Βουλευτήριο της Πολιόχνης στη Λήμνο, το Σεπτέμβριο του 1994, και τη σύστασή τους σε σώμα: τους «Θεματοφύλακες του Αιγαίου». «Οι προσωπικότητες αυτές διαμόρφωσαν και συνυπέγραψαν ένα σημαντικό κείμενο, τη “Διακήρυξη της Πολιόχνης”, στο οποίο αναφέρεται ότι το αρχιπέλαγος του Αιγαίου πρέπει να χαρακτηριστεί πολιτιστικό πάρκο της Ευρώπης», σημειώνει ακολούθως ο κ. Γαληνός.

Ο βουλευτής Λέσβου τής Ν.Δ. υποστηρίζει ότι «το κείμενο αυτό, η ευρύτερη πρωτοβουλία, έμεινε επί 17 χρόνια αναξιοποίητο, περιμένοντας αυτόν που θα το ανασύρει και θα το αξιοποιήσει. Η Διακήρυξη της Πολιόχνης, εφόσον αναδειχθεί και υποστηριχθεί αποτελεσματικά, έχει τη δυναμική να λειτουργήσει ως ένα παγκόσμιου βεληνεκούς πλαίσιο πολιτιστικής δράσης και δημιουργίας, αναδεικνύοντας τον τόπο και προσφέροντας νέες δυνατότητες πολιτιστικής δημιουργίας και πνευματικής ανάπτυξης.».
Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Γαληνός υποστηρίζει 17 χρόνια αργότερα, σήμερα που «η χώρα βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση ευκαιριών, δυνατοτήτων και τρόπων για να ενδυναμώσει την εικόνα της και να επαναοριοθετήσει την παρουσία της», ότι πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού «να αξιοποιήσει τη δυναμική της πολιτιστικής ανάπτυξης που μπορεί να δημιουργήσει για τον αιγαιακό χώρο η Διακήρυξη της Πολιόχνης. Η αξιοποίηση της Διακήρυξης της Πολιόχνης ως πλαίσιο πολιτιστικής δράσης μπορεί να ενσωματωθεί στο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου, ενώ παράμετροι αυτής της δράσης, όπως οι “Θεματοφύλακες του Αιγαίου” και το “Πολιτιστικό Πάρκο”, μπορούν να ανασυνταχθούν, να επικαιροποιηθούν και να καταστούν λειτουργικοί.».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey