Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Πολυτεχνική Σχολή) θα διοργανωθεί το Μ.Π.Σ. «Πληθυσμός, Ανάπτυξη, Στρατηγικές Προοπτικές».
Μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο Θεσσαλίας
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Πολυτεχνική Σχολή) θα διοργανωθεί το Μ.Π.Σ. «Πληθυσμός, Ανάπτυξη, Στρατηγικές Προοπτικές». Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Έλληνες ή ξένοι φοιτητές, που έχουν τετραετή ή πενταετή φοίτηση σε ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ισάξιο πανεπιστήμιο του Εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστείλουν φάκελο υποψηφιότητας έως τις 15 Ιουνίου 2009, στη διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνική Σχολή, ΤΜΧΠΠΑ, Πεδίο Άρεως, Βόλος, 38334. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 24210 74442, στο δικτυακό τόπο www.podepro.prd.uth.gr
Η ομάδα μεταήχων και η εκπαίδευση
Το μάθημα της Μουσικής στη σύγχρονη εκπαίδευση, ακολουθώντας την τέχνη και την επιστήμη του 20ού αιώνα έχει στραφεί πλέον στον ήχο. Η χρήση αυτοσχέδιων οργάνων, οι «ηχοζωγραφιές», οι εργασίες-projects για το θόρυβο, την ηχορρύπανση, η χρήση παραμυθιών και μύθων, τόσες καινοτόμες δράσεις και άλλα πολλά δείχνουν ότι μιλάμε πλέον για μια «αγωγή του ήχου». Η αγωγή υγείας και η περιβαλλοντική αγωγή συνδέουν τον ήχο με τη ζωή μας ως ενέργεια. Η πολιτισμική αγωγή μάς θυμίζει τα νοήματα και τις σημασίες του ήχου στον πολιτισμό μας. Το σχέδιο μεταήχων-metasound project γεννήθηκε στην εκπαίδευση και απευθύνεται στην εκπαίδευση.
Η ομάδα μεταήχων έχει προεκτάσεις και στην εκπαίδευση. Υπάρχουν ήδη τα εργαστήρια μεταήχων, στα οποία διενεργείται η διερεύνηση των δυνατοτήτων των αυτοσχέδιων οργάνων, ενώ σύντομα θα εκδοθούν και μέθοδοι εκμάθησης μεταήχων. Ο εκπαιδευτικός Μουσικής κ. Δ. Σαρρής πραγματοποιεί ειδικά σεμινάρια διδασκαλίας της χρήσης των αυτοσχέδιων οργάνων σε μουσικά σχολεία όλης της χώρας, αλλά και σε ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε στην ιστοσελίδα www.metasound.gr
Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο
Το 11ο Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο (ΘΟΠ) φιλοξενείται φέτος στην Ύδρα, 6 με 24 Ιουλίου (Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη») και αποτελεί την ιδανικότερη λύση για συνδυασμό επιμόρφωσης υψηλού επιπέδου και διακοπών. Είναι διαρκείας τριών εβδομάδων, έχει θέμα «Οικονομία του νερού. Ιστορία, φυσικά οικοσυστήματα, διαχείριση» και περιλαμβάνει τετράωρα μαθήματα καθημερινά (10:00 - 14:00), απογευματινές διαλέξεις ανοικτές για το κοινό και επισκέψεις σε σημεία του νησιού με ειδικό ενδιαφέρον. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν μία, δύο ή και τρεις από τις ενότητες που προσφέρονται. Η διοργάνωση γίνεται υπό την εποπτεία του ΔΙΠΕ (Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών) με την υποστήριξη του δήμου Ύδρας (http://www.hydra.gr).
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 8848055 και στο www.dipe.gr
Μαθητές και κινητά τηλέφωνα
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, στα παιδιά ηλικίας 12 - 15 ετών (μαθητές γυμνασίου), η χρήση κινητού τηλεφώνου ανέρχεται στο 86,5%. Αυτό σημαίνει ότι εννιά στα δέκα νεαρά παιδιά κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου. Το κινητό, εκτός από κύριο μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται και για δραστηριότητες που σχετίζονται με την ψυχαγωγία, όπως η αποστολή ή το «φόρτωμα» φωτογραφιών ή video clips κ.λπ..