Παρά τις αντιρρήσεις των Σαμιωτών που επέμεναν ότι πρέπει να πάνε με τις Κυκλάδες, η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε αλλαγή των ορίων των Περιφερειών.
Παρά τις αντιρρήσεις των Σαμιωτών που επέμεναν ότι πρέπει να πάνε με τις Κυκλάδες, η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε αλλαγή των ορίων των Περιφερειών και ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης, σε στελέχη απ’ το χώρο του ΠΑΣΟΚ, πως δεν πρόκειται να «χωρίσουν» οι τρεις νομοί Λέσβου, Χίου και Σάμου, οι οποίοι και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουν να αποτελούν ενιαία Περιφέρεια, το Βόρειο Αιγαίο.
Ήδη από χθες το απόγευμα ξεκίνησε στην Αθήνα το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) με τίτλο «“Καλλικράτης” - Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους» και θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Στο Συνέδριο, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, μετέχουν οι σύνεδροι απ’ τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Ιωάννα Κατανάκη απ’ την πλειοψηφία, και ο Ηρακλής Βερβέρης απ’ την αντιπολίτευση. Ως παρατηρητές συμμετέχουν η αντινομάρχης Μαρία Τσουβελεκάκη - Τσιφτσή, ο Μιχάλης Μαμάκος, ο Δημήτρης Βουνάτσος και οι σύμβουλοι της ΝΑΣ Βαγγέλης Παλαιολόγος και Ελένη Βουλβούλη.
«Κόκκινη γραμμή»
Παραμονή του Συνεδρίου, όπως συνηθίζεται, έγιναν συγκεντρώσεις των παρατάξεων που μετέχουν στην ΕΝΑΕ. Στην προσκείμενη στη Ν.Δ. παράταξη, που έχει και την πλειοψηφία της ΕΝΑΕ, αποφασίστηκε, όπως φάνηκε και απ’ τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος, αφενός να στηριχθεί η προωθούμενη μεταρρύθμιση, αφετέρου να τεθεί σθεναρά το θέμα της χρηματοδότησης. Ή, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, να τεθεί «κόκκινη γραμμή» για το ύψος της χρηματοδότησης που θα εξασφαλιστεί για τη μεταρρύθμιση.
«Οι πάντες πλην του Κ.Κ.Ε. συμφωνούν να προχωρήσει η μεταρρύθμιση», ανέφερε ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής μετά τη σύσκεψη της παράταξης στην οποία συμμετέχει, ο οποίος συνεχίζοντας σημείωσε: «Όλοι όμως θέλουν σαφή και συγκεκριμένα πράγματα. Υπάρχουν σκέψεις, αν δε δοθούν αυτές οι διευκρινίσεις για τα σημεία που μένουν ασαφή κι είχα εντοπίσει και στη δική μου εισήγηση, να μην καταλήξουμε σε αποφάσεις, αλλά να μείνει το Συνέδριο ανοικτό και να τοποθετηθούμε μόλις απαντήσει η κυβέρνηση.»
Ένα απ’ τα σημεία που ανέφερε ο νομάρχης ήταν και το χωροταξικό, αφού τουλάχιστον ο νομός Λέσβου δηλώνει κάθετα αντίθετος σε αλλαγές των ορίων των Περιφερειών.
Ήθελαν Κυκλάδες
Για το ίδιο ζήτημα στη σύσκεψη που είχε η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ παράταξη, ομοίως το βράδυ της Τετάρτης, υπήρξαν σύμφωνα με πληροφορίες - τις οποίες δε θέλησε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει ο κ. Βερβέρης που συμμετείχε - διαβεβαιώσεις απ’ το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη και τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο πως δε θα αλλάξουν τα όρια του Βορείου Αιγαίου. Η συζήτηση ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο ξεκίνησε, βάσει των ίδιων πληροφοριών, από συνέδρους του νομού Σάμου, οι οποίοι κι έθεσαν ζήτημα να αλλάξουν τα όρια και να «συνενωθούν» με τις Κυκλάδες, αφού όπως τόνισαν δεν υπάρχει σύνδεση με την έδρα της Περιφέρειας τη Μυτιλήνη. Η ίδια πρόταση για το Αιγαίο άφηνε μόνο του σε μία Περιφέρεια το νομό Δωδεκανήσων, αλλά ένωνε τους νομούς Λέσβου και Χίου σε μία περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Από τον κ. Ντόλιο, σε απάντηση του αιτήματος των Σαμιωτών, υπήρξε σαφής διαβεβαίωση πως δε θα αλλάξουν τα όρια του Βορείου Αιγαίου, κι αυτό συν τοις άλλοις και λόγω ΕΣΠΑ, αφού την παρούσα εποχή δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.