«Ανύπαρκτη η συνεργασία με το δήμο Καλλονής»

01/07/2012 - 05:56
Ο Σύλλογος Αγριτών της Αθήνας εδώ και χρόνια πραγματοποιεί σημαντικό έργο, πλήθος εκδηλώσεων με αναφορά στη γενέτειρα, και όχι μόνο.
Ο Σύλλογος Αγριτών της Αθήνας εδώ και χρόνια πραγματοποιεί σημαντικό έργο, πλήθος εκδηλώσεων με αναφορά στη γενέτειρα, και όχι μόνο. Η συνεργασία του με το δήμο Γαλατσίου απετέλεσε καθοριστικό παράγοντα για να μπορούν οι δραστηριότητές του να έχουν απήχηση, άλλωστε οι τοπικές αρχές της πόλης αξιολόγησαν τόσο θετικά τον κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων του Συλλόγου, που θεώρησαν ότι πρέπει να ενισχύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις προσπάθειες όλων αυτών που ακούραστα διαθέτουν ώρες από την καθημερινότητά τους για να μεταδίδουν το λεσβιακό πνεύμα. Σε αντίθεση όμως με το δήμο Γαλατσίου, ο δήμος Καλλονής δεν έχει δείξει ανάλογη ευαισθησία, όπως μας λέει ο πρόεδρος Αγριτών της Αθήνας, Γιάννης Τριανταφύλλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε».


Ποιος είναι ο προγραμματισμός δράσης του Συλλόγου για το χειμώνα;
«Σε μια περίοδο που την τοπική κοινωνία του χωριού μας και κατ’ επέκταση των απανταχού Αργιτών έχει σημαδέψει η απώλεια πολλών προσφιλών μας προσώπων, είναι φυσικό να έχει επηρεάσει και την όλη δραστηριότητα του Συλλόγου μας. Παρ’ όλα αυτά και πριν το τέλος του χρόνου, το διοικητικό συμβούλιο πολύ έγκαιρα προχωρά στην έκδοση του ετήσιου ημερολογίου με θέμα “Αποθήκα - Κόλπος Καλλονής”, σε ενημέρωση των μελών μας με θέματα υγείας με ομιλητή τον Ιωάννη Ντάνο, διευθυντή της 9ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Σωτηρία” την 1η Νοεμβρίου 2009 στη λέσχη του Συλλόγου μας και συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας του Συλλόγου μας, Α.Ο. Νικολής, σε ερασιτεχνικό τουρνουά το Σεπτέμβριο. Επίσης, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου του χωριού μας, θα πραγματοποιηθεί αρτοκλασία στο ναό Αγίας Γλυκερίας στο Γαλάτσι, τα μαθήματα χορού ξεκινούν στις 10 του Οκτώβρη, ενώ η δεύτερη καθιερωμένη αιμοληψία του Συλλόγου μας θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου. Τέλος, προγραμματίζεται εκδρομή των μελών μας και μια ακόμα πολιτιστική εκδήλωση, που όμως δεν έχουμε καταλήξει ως προς το περιεχόμενό της μέχρι αυτήν τη στιγμή.»

Πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι η προσπάθεια να παραμένουν τα μέλη του Συλλόγου συσπειρωμένα και να συνεχίζουν το έργο τους σε βάθος χρόνου;
«Το ερώτημα αυτό είναι καθοριστικό για το μέλλον των συλλόγων μας. Η προσπάθεια δύσκολη, τα προβλήματα και τα αίτια πολλά, που έχουν άμεση σχέση με τη γενικότερη πολιτική κοινωνία και οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και βιώνουμε σήμερα όλοι στην πατρίδα μας μέσα στα στενά κοινωνικά πλαίσια του Συλλόγου μας. Καθοριστικό σημείο για τη συσπείρωση και την ενεργό δράση των μελών μας σε βάθος χρόνων αποτελεί το πέρασμα του οράματος για ένα καλύτερο μέλλον, για την αγάπη προς τη γενέτειρα, προς τα νέα παιδιά που αποτελούν τη συνέχεια του Συλλόγου μας. Μια από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις για την πολύχρονη δράση του Συλλόγου μας αποτελούσαν οι ισχυροί βιωματικά δεσμοί με το γενέθλιο τόπο - παράλληλα με τις πολιτικοκοινωνικές διεκδικήσεις -, πράγμα που τα νέα παιδιά έχουν κατανοήσει, αλλά πρέπει να ενισχυθούν. Στο χέρι των μεγαλυτέρων είναι να εμπνεύσουν και να δυναμώσουν τους δεσμούς με τον τόπο των πατέρων τους, όμως αυτό απαιτεί προσπάθεια από τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, της δημοτικής αρχής και όχι μόνο. Με βάση όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει ουσιαστική προσέγγιση στα πολλά και χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας.»

«Εμείς κι οι άλλοι…»
Πώς αξιολογείτε το έργο των υπόλοιπων συλλόγων; Υπάρχουν κάποιοι που μετά βίας παραμένουν ακόμα ενεργοί. Τι μπορεί να φταίει;

«Η αξιολόγηση των άλλων συλλόγων σίγουρα δεν είναι δική μας δουλειά, αφού δεν έχουμε τέτοια αρμοδιότητα και, το σημαντικότερο, δεν έχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μας επέτρεπαν να εκφέρουμε γνώμη για τη δράση τους. Εκείνο όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχουν σύλλογοι που με τη συστηματική και συλλογική προσπάθεια καταφέρνουν να ξεπερνούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να παρουσιάζουν πολιτιστικό και κοινωνικό έργο που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά τοπικά πλαίσια, προς όφελος του τόπου μας και των μελών της κοινωνίας. Κοινό χαρακτηριστικό των συλλόγων αυτών είναι η γνώση, ο προγραμματισμός η πολιτιστική κουλτούρα του τόπου τους και των μελών που συσπειρώνουν, η συνεργασία τους με την τοπική κοινωνία των γενέθλιων τόπων τους, αλλά και άλλων φορέων της πατρίδας μας που μεταδίδουν πολιτισμό, σε όλες τις μορφές, προς όφελος της κοινωνίας.»


Από άλλες δραστηριότητες του Συλλόγου των Αγριτών της Αθήνας

Ποιες είναι οι προτάσεις που κάνετε προς τις αρμόδιες αρχές για να είναι οι σύλλογοι της Αθήνας δραστήριοι και παρεμβατικοί;
«Η απάντηση στο ερώτημα αυτό προϋποθέτει να έχουμε συνειδητοποιήσει ως φορείς τι είδους πολιτισμό θέλουμε και για ποιο λόγο τον θέλουμε και αυτό είναι ένα πρόβλημα σύνθετο που επηρεάζεται από τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της πατρίδας μας και του τόπου που ζούμε και δημιουργούμε, αλλά και από τα μέλη που συσπειρώνει ο κάθε σύλλογος, που είναι οι κύριοι φορείς του προβληματισμού, των αντιλήψεων, των προκαταλήψεων αλλά και των στερεοτύπων που κουβαλά ο καθένας από μας μέσα του. Εμείς ως Σύλλογος Αγριτών, μέσα από την πολύχρονη δράση μας επιδιώξαμε να έχουμε ένα σύλλογο ενεργό και δυναμικό, τόσο σε πολιτιστικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό, πολιτικό επίπεδο. Μέσα από το περιοδικό μας αναδείξαμε ζητήματα ιστορίας και λαϊκού πολιτισμού, παραδόσεις ήθη και έθιμα.

Δράσεις
»Προωθήσαμε πολιτικές και κοινωνικές δράσεις που αναδεικνύουν και βελτιώνουν το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον. Με το αθλητικό τμήμα δώσαμε μια θετική διέξοδο στην άθληση και την ψυχαγωγία. Με τη συνεργασία μας με τους τοπικούς φορείς του Γαλατσίου κάναμε ένα βήμα για την αλληλοκατανόησή μας και το ίδιο συνέβη και με τους υπόλοιπους λεσβιακούς συλλόγους, με τους οποίους από κοινού προσπαθούμε να τονώσουμε τους δεσμούς μας με το γενέθλιο τόπο μας. Σε επίπεδο Πολιτείας, η αναξιοκρατία σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη των πολιτιστικών φορέων είναι δεδομένη. Σε επίπεδο δήμου Γαλατσίου, όπου ο Σύλλογός μας εδρεύει, έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα. Το Δημοτικό Συμβούλιο χρηματοδότησε το αθλητικό τμήμα με 1.500 ευρώ ύστερα από παρέμβασή μας, ήταν μια πράξη δικαίου για τη μεταχείριση των αθλητικών φορέων. Η δε υιοθέτηση του αιτήματος των πολιτιστικών φορέων για την απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη της στέγης του συλλόγου τους, είναι κοινωνικά δίκαιη και πολιτικά σωστή. Ελπίζουμε σύντομα στην εφαρμογή τους. Το ζητούμενο για το Σύλλογο Άγρας παραμένει η ανύπαρκτη συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού μας, αλλά και το δήμο Καλλονής. Σε αυτό το ζήτημα χρόνια τώρα δεν έχουμε πετύχει κάτι, παρ’ όλο που το Τοπικό Συμβούλιο και η δημοτική αρχή πιστεύουν πως οι σύλλογοι της Αθήνας αποτελούν παράγοντα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Ας αναλάβουν λοιπόν πρωτοβουλία, εμείς περιμένουμε.»



Προβλήματα στην εσωτερική δομή του Συλλόγου Αργιτών της Αθήνας υπάρχουν;
«Ναι, υπάρχουν. Πρώτον η μικρή ενεργή συσπείρωση των μελών σε σχέση με τη μέχρι τώρα δραστηριότητα του Συλλόγου. Δεύτερον, η απροθυμία των μελών να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια της διοίκησης του Συλλόγου εν αντιθέσει με τη μεγάλη προσέλευση ατόμων στις εκλογές. Τρίτον, η μικρή παρουσία των μελών στις γενικές συνελεύσεις, όπου καθορίζεται η πορεία του Συλλόγου, με αποτέλεσμα την έλλειψη υπεύθυνης κριτικής που θα βοηθούσε το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο για μια ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Τέλος, δεν έχουμε τη συμμετοχή που θα επιθυμούσαμε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου.»

Πώς οραματίζεστε το μέλλον του Συλλόγου σας;

«Πιο ενεργό, πιο δυναμικό στην κοινωνία και το λαό, προς όφελος των μελών μας και της πατρίδας μας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey