Ανατροπή στις αγροτικές συντάξεις

01/07/2012 - 05:56
Εκατοντάδες ασφαλισμένοι και κυρίως ασφαλισμένες του ΟΓΑ στο νομό Λέσβου κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη γήρατος μετά την απόφαση που πήρε το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Εκατοντάδες ασφαλισμένοι και κυρίως ασφαλισμένες του ΟΓΑ στο νομό Λέσβου κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη γήρατος μετά την απόφαση που πήρε το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του ορίζει ότι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ για να συνταξιοδοτηθούν από τον Οργανισμό, πέρα από τα τυπικά προσόντα, πρέπει να αποδεικνύουν το ύψος του εισοδήματός τους από τα αγροτικά προϊόντα, το οποίο πρέπει να επιτρέπει το βιοπορισμό τους και να είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στην περιοχή των κτημάτων τους.

Η παραπάνω απόφαση πλήττει εκατοντάδες γυναίκες, κυρίως άεργες ή ανασφάλιστες, που χρησιμοποιώντας μια μικρή κτηματική περιουσία που διαθέτουν προσπαθούν να πάρουν σύνταξη από τον ΟΓΑ. Οι συντάξεις που χορηγεί ο Οργανισμός σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ μικρές και συνήθως κυμαίνονται κάτω από τα 500 ευρώ. Όμως για κάποιους ανθρώπους που πλησιάζουν στην εποχή της συνταξιοδότησης, ακόμη κι αυτή η μικρή σύνταξη είναι απαραίτητη.
Πέρα από τους αγρότες, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που καταφεύγουν σε αυτού του τύπου την ασφάλιση για να συνταξιοδοτηθούν είναι γυναίκες μεγάλης ηλικίας που δεν είναι ασφαλισμένες σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. νοικοκυρές), αλλά και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι ή μακροχρόνια άνεργοι που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη από άλλο ασφαλιστικό ταμείο.
Στη Λέσβο είναι πολύ συνηθισμένο νοικοκυρές που είναι κοντά στην ηλικία των 50 ετών ή και παραπάνω να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ για να πάρουν μια ελάχιστη σύνταξη. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις οι νοικοκυρές έχουν πάρει ως προίκα κάποια - από πέντε ως 15 - στρέμματα ελαιώνων. Λίγες είναι οι περιπτώσεις όπου υπάρχει σημαντική κτηματική περιουσία. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει μια ακόμη μικρή κτηματική περιουσία του συζύγου, η οποία για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους ενοικιάζεται στη σύζυγο. Έτσι η νοικοκυρά εμφανίζεται να διαχειρίζεται ένα κλήρο 20 στρεμμάτων ελαιώνα, ο οποίος μέχρι τώρα αρκούσε για να πάρει σύνταξη από τον ΟΓΑ. Υπάρχουν επίσης πολλές περιπτώσεις όπου η σύζυγος εμφανίζεται να διαθέτει βάρκα και άδεια ερασιτεχνικής αλιείας, αλλά στην πραγματικότητα ψαράς είναι ο σύζυγος.

Ανατρέπονται όλα…

Τώρα όλα αυτά ανατρέπονται, διότι σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ οποιοσδήποτε ασφαλισμένος του ΟΓΑ για να πάρει σύνταξη, εκτός από τα τυπικά δικαιολογητικά που ζητάει ο Οργανισμός, θα πρέπει να προσκομίσει και στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εισόδημα που αποκόμισε από την αγροτική δραστηριότητά του ήταν αρκετό για να καλύψεις τις βιοποριστικές του ανάγκες.
Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί, αν υπάρχει μια μικρή κτηματική περιουσία, ένα σπίτι στο χωριό, η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από δήμαρχο της περιοχής, λογαριασμός της ΔΕΗ κ.λπ.. Ειδικότερα, για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος οι αγρότισσες πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν απασχοληθεί κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα στην αγροτική οικονομία κατά 25 τουλάχιστον έτη μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας τους. Ακόμη, πρέπει να είναι μόνιμα εγκατεστημένες στον τόπο των αγροτικών ασχολιών τους, ενώ μπορεί προσωρινά να διαμένουν σε άλλη κοντινή περιοχή.

Ιστορικό
Το ζήτημα προέκυψε όταν ο ΟΓΑ προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ανατραπεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά υπέρ αγρότισσας.
Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης του ΣτΕ, η αγρότισσα προκειμένου να λάβει σύνταξη υποστήριζε ότι από το 1951 έως το 1995 ασχολήθηκε σε αγροτικές εργασίες στο κτήμα των 12 στρεμμάτων με 120 ελιές που είχε στην Αμάρυνθο Ευβοίας και προσκόμισε σχετικές βεβαιώσεις Αγροτικού Συλλόγου, της Κοινότητας Αμαρύνθου, αποδείξεις από ελαιοτριβεία κ.λπ..
Από τον ΟΓΑ η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίφθηκε, καθώς από το 1958 διέμενε στο Αιγάλεω Αττικής και δεν ασχολήθηκε συστηματικά με αγροτικές εργασίες «αντλώντας από αυτές το βιοπορισμό της», ενώ οι μεταβάσεις της στην Αμάρυνθο και η ευκαιριακή απασχόλησή της σε αγροτικές εργασίες «δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ενεργός άσκηση αγροτικού επαγγέλματος». Ακόμη, σύμφωνα με τον ΟΓΑ, η αγροτική περιουσία της ήταν μικρή και «δεν της εξασφάλιζε το βιοπορισμό της, τον οποίο κάλυπτε κυρίως από τα εισοδήματα του συζύγου της, συνταξιούχου του ΟΣΕ».
Κατόπιν αυτών το ΣτΕ έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση δεν αιτιολογείται νομίμως, διότι η κρίση ότι η ενδιαφερόμενη αντλεί το βιοπορισμό της από το αγροτικό επάγγελμα πρέπει να είναι ειδικώς αιτιολογημένη. Προς τούτο πρέπει να προκύπτει όχι μόνο το ύψος του εισοδήματός της, αλλά και αν το εισόδημα αυτό επαρκεί για το βιοπορισμό της.
Από τα παραπάνω συνεπάγεται αμέσως ότι πρώτες από όλους πλήττονται οι νοικοκυρές που είναι παντρεμένες με δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, εμπόρους, βιοτέχνες και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey