Μεγάλες διαφορές στη φορολόγηση των ακινήτων στο νομό Λέσβου, από περιοχή σε περιοχή, φέρνει η θέσπιση του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας τους, σε όλους τους οικισμούς και των τριών νησιών, διατηρώντας φορολογικά «ρετιρέ» και «υπόγεια». Απ’ την πρώτη όμως, αξιολόγηση των αντικειμενικών τιμών που ανακοινώθηκαν, προκύπτει καταρχάς, ότι στην πλειοψηφία των οικισμών, οι αντικειμενικές τιμές συνεχίζουν να απέχουν κατά πολύ απ’ τις ισχύουσες αγοραίες. Μία ακόμη διαπίστωση είναι ότι με τις αντικειμενικές τιμές αίρονται αδικίες, όπως για παράδειγμα οι υπέρογκες τιμές που ίσχυαν για την Αγιάσο, ενώ σε γενικές γραμμές εκτιμάται πως η επιβάρυνση απ’ το νέο σύστημα, δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή για τα περισσότερα χωριά. Αντιθέτως, όσοι μεταβιβάσουν «φιλέτα», θα κληθούν να πληρώσουν απ’ την καινούργια χρονιά, πολύ περισσότερο φόρο απ’ ό,τι έως σήμερα.
Ο «μποναμάς» των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, που ανήμερα τα Χριστούγεννα, πρωτοσέλιδα ανέφερε το «Ε», ανακοινώθηκε την Τρίτη το απόγευμα απ’ το Υπουργείο Οικονομικών, και τα νέα δεδομένα θα έχουν ισχύ απ’ τις 3 Ιανουαρίου. Κι αυτό παρότι στη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης χθες, δεν είχαν έρθει οι πίνακες που δημοσιοποιήθηκαν απ’ το Υπουργείο Οικονομικών ,με όλες τις τιμές.
Μια απ’ τα ίδια…
Έτσι με τον καινούργιο χρόνο, αντικειμενικές τιμές θα ισχύουν παντού σε όλο το νομό, το μοναδικό στο βόρειο Αιγαίο που μπαίνει ολοκληρωτικά στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού. Σύστημα, που έως τώρα ίσχυε μόνο για τις πόλεις της Μυτιλήνης και της Μύρινας. Σημειώνουμε ότι βάσει της ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών, οι τιμές ζώνης που ισχύουν απ’ το Μάρτιο του 2007, σε όσες περιοχές ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών τιμών, προς το παρόν δεν αλλάζουν, αν και υπάρχουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία απ’ το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, έρχονται αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών σε αυτές τις περιοχές.
Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές ζώνης που ανακοινώθηκαν για όλους τους οικισμούς Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου (αναλυτικά όλες οι τιμές στον πίνακα), χρειάζεται να επισημάνουμε ότι:
- Η φθηνότερη τιμή ζώνης, εντοπίζεται στον οικισμό Πεδή του Δήμου Μανταμάδου, κι είναι στα 400 ευρώ. Προκαλεί μάλιστα ερωτηματικά ή και εικασίες για πιθανό λάθος, το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν ορεινά και απομακρυσμένα χωριά με ακίνητα σαφώς χαμηλότερης αξίας, ένας παραθαλάσσιος οικισμός προσδιορίζεται με τόσο χαμηλή τιμή.
- Η μεγαλύτερη τιμή ζώνης, 1.700 ευρώ, εντοπίζεται στο Μόλυβο, κι ακολουθεί με 1.500 ευρώ η Σκάλα Ερεσού. Ιδιαίτερα αυξημένες τιμές ζώνης, εντοπίζονται στα νότια προάστια της Μυτιλήνης, στους Χάλικες, αλλά και στα βορειόχωρα της πόλης.
- Η πλειοψηφία των οικισμών σε χωριά, ειδικά στις περιοχές που δεν είναι παραθαλάσσιες, η τιμή ζώνης είναι στα 600 ευρώ.
«Ο Μόλυβος και με τις συγκριτικές τιμές, πάντα ήταν ακριβός», μας ανέφερε υπάλληλος της Εφορίας Μυτιλήνης, επισημαίνοντας ότι σε γενικές γραμμές, υπάρχουν μικρές διακυμάνσεις στο φόρο που θα πληρώσουν όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα στα περισσότερα χωριά και οικισμούς της Λέσβου. Σε γενικές γραμμές, ανεβαίνει η φορολογητέα αξία σε τουριστικές περιοχές, ενώ φαίνεται με τις αντικειμενικές τιμές να «ωφελούνται» φορολογικά, τα ακριβά σήμερα οικόπεδα.
Η ίδια υπάλληλος επισήμανε ότι με τα νέα δεδομένα, αίρονται αδικίες που υπήρχαν σε κάποιες περιοχές εξαιτίας του γεγονότος ότι λαμβάνονταν υπόψη συγκριτικές τιμές. Για παράδειγμα, στην Αγιάσο, η τιμή οικοπέδου, έφτανε τα 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ τώρα με την ακριβότερη τιμή ζώνης στα 1.100 ευρώ, μειώνεται σημαντικά η φορολογητέα αξία του ακινήτου και ομαλοποιείται, γίνεται δικαιότερη η φορολόγηση.
Παράδειγμα…
Για να γίνει κατανοητό τι αλλάζει με τις νέες τιμές, δίνουμε ως παράδειγμα τι θα ισχύσει σε μια περιοχή που μπαίνει τιμή ζώνης 700 ευρώ. Έστω ένα ακίνητο, με πρόσοψη σε κεντρικό δρόμο, ηλικίας δύο δεκαετιών, εμβαδού 100 τετραγωνικών μέτρων στην Αγία Παρασκευή, σε μια μέση συνοικία. Με τα υφιστάμενα δεδομένα, η αξία του υπολογίζεται απ’ την Εφορία στις 37.500 ευρώ. Με τις αντικειμενικές τιμές ζώνης, το ίδιο ακίνητο υπολογίζεται στις 39.000 ευρώ, ομοίως κάτω απ’ την πραγματική του αξία, και η διαφορά στο φόρο μεταβίβασης που θα καταβληθεί στην Εφορία, είναι 120 ευρώ.
Αυτό που μας επισημάνθηκε, είναι ότι χρειάζεται ειδική προσοχή σε ό,τι αφορά τα παλιά πέτρινα σπίτια, τα ακίνητα άνω των 50 ετών, αφού σήμερα ισχύουν μειωμένοι συντελεστές για την παλαιότητα, που θα πρέπει σε περιοχές όπως παραδοσιακά χωριά της Λέσβου, οπωσδήποτε να διατηρηθούν.
Αν το σπίτι του προηγούμενου παραδείγματος, ήταν παλιό πέτρινο, και δεν ισχύουν όπως τώρα οι ίδιοι μειωτικοί συντελεστές, τότε η αξία του απ’ τις 15.000 ευρώ που υπολογίζεται σήμερα, ανεβαίνει στις 32.400, υπερδιπλασιάζοντας έτσι το φόρο που θα πρέπει να καταβληθεί σε μια μεταβίβαση.