Πρωτοπόρα μέθοδος από τη Μυτιλήνη

01/07/2012 - 05:56
Συνταγογράφηση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ξεκίνησε από χθες, δοκιμαστικά, για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Ενημέρωση σε γιατρούς και φαρμακοποιούς από τη γενική γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης και το διοικητή του Οργανισμού.
Η Μυτιλήνη είναι μια από τις τρεις πόλεις της Ελλάδας όπου ξεκίνησε από χθες δοκιμαστικά η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που από τις 18 Οκτωβρίου θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα. Σε πρώτη φάση, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εφαρμόζουν οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα επεκταθεί στο ΙΚΑ και τα υπόλοιπα Ταμεία.
Με την ευκαιρία της δοκιμαστικής έναρξης της ηλεκτρονικής συνταγρογράφησης, βρέθηκαν χθες στη Μυτιλήνη για ενημέρωση ιατρών και φαρμακοποιών σχετικά με το πρόγραμμα η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αθηνά Δρέττα, η οποία είναι και επικεφαλής της επιτροπής σχεδιασμού του, καθώς και ο διοικητής του ΟΑΕΕ, κ. Άρης Βουδούρης.


Οι γιατροί του ΟΑΕΕ εθελοντικά και εφόσον έχουν ήδη πιστοποιηθεί στο πρόγραμμα, θα καταχωρούν τις συνταγές τους στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και θα τυπώνουν τη συνταγή για τον ασθενή. Το σύστημα αυτό θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει ποια είναι τα φάρμακα που χορηγούνται σε κάθε ασφαλισμένο, πόσα φάρμακα έχουν χορηγηθεί στον ίδιο ασθενή, ενώ θα εντοπίζονται συνταγογραφήσεις που δε συνάδουν με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας.
Το υπουργείο φιλοδοξεί με τον τρόπο αυτό να μειώσει σημαντικά τις φαρμακευτικές δαπάνες, που φθάνουν τα 2,2 δισ. το χρόνο «Οι δαπάνες αυτές είναι εξωφρενικές, αφού ξεπερνούν κάθε όριο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Δρέττα, η οποία έκανε λόγο για μια εθνική προσπάθεια, που θα βάλει φρένο στη σπατάλη όσον αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη. Ανέφερε, μάλιστα, και χαρακτηριστικές περιπτώσεις γιατρών που, όπως έχει διαπιστωθεί, έφθαναν να συνταγογραφούν φάρμακα αξίας μέχρι και 250.000 ευρώ το μήνα!
«Επιλέξαμε τη Μυτιλήνη γιατί είναι ένας απομακρυσμένος νομός και θέλαμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο να εφαρμόζεται και να εντοπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα και αδυναμίες. Παράλληλα, έχει το πλεονέκτημα η Μυτιλήνη να διαθέτει ένα Σύλλογο Φαρμακοποιών ο οποίος έχει φροντίσει ώστε ήδη από τα 87 φαρμακεία σε όλο το νησί μόνο τέσσερα να μην έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές», τόνισε ο διοικητής του ΟΑΕΕ, κ. Βουδούρης.

Ξεκίνησε
Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από χθες να εφαρμόζεται δοκιμαστικά επίσης στη Βοιωτία και την Κόρινθο.
Όσον αφορά στο θέμα της προμήθειας υπολογιστών από τους γιατρούς, η κ. Δρέττα τόνισε ότι αν επικαλεστούν οι γιατροί ότι εν έτει 2010 δε διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αυτό μπορεί να εκληφθεί μόνο ως δικαιολογία. «Το επιχείρημα ότι ένας γιατρός σήμερα δεν μπορεί να διαθέσει 300 - 400 ευρώ για να πάρει έναν απλό υπολογιστή, δε νοείται στην κοινή λογική», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο διοικητής του ΟΑΕΕ επρόκειτο, πάντως, χθες, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε προγραμματιστεί στο Επιμελητήριο, ν’ ανακοινώσει και οικονομικά κίνητρα στους συμβεβλημένους με το συγκεκριμένο Ταμείο γιατρούς, για να προμηθευτούν υπολογιστές και να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα από τις 18 Οκτωβρίου θα εφαρμόζεται πιλοτικά σε όλη τη χώρα, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει πλέον να είναι συμβατική υποχρέωση των γιατρών να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey