Ο μεγάλος απών απ’ την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι για το σχολικό έτος 2010 - 2011 ο νομός Λέσβου, που δε θα δει ούτε ένα απ’ τα δεκάδες σχολεία του να λειτουργεί το Σεπτέμβρη
Ούτε ένα απ’ τα 800 πιλοτικά ολοήμερα δημοτικά δε θα λειτουργήσει στο νομό, παρά τις προτάσεις που έγιναν για Λέσβο και Λήμνο
Ο μεγάλος απών απ’ την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι για το σχολικό έτος 2010 - 2011 ο νομός Λέσβου, που δε θα δει ούτε ένα απ’ τα δεκάδες σχολεία του να λειτουργεί το Σεπτέμβρη ως πιλοτικό ολοήμερο δημοτικό. Κι αυτό παρ’ ότι έγινε προσπάθεια και υπεβλήθησαν προτάσεις, όχι για ένα, αλλά για δέκα συνολικά σχολικές μονάδες σε Λέσβο και Λήμνο.
Όπως συνήθως συμβαίνει, τα αίτια που αποκλείστηκε ο νομός απ’ το πρώτο στάδιο εφαρμογής του μοντέλου «Νέο Σχολείο», το οποίο και προωθεί το υπουργείο Παιδείας, είναι πολλά. «Η διοίκηση δεν πίεσε», όπως ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές, «οι δάσκαλοι διαφωνούσαν με το εγχείρημα», όπως λέει η διοίκηση, ενώ κοινή διαπίστωση αποτελεί πως και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη του την ιδιαιτερότητα του νομού Λέσβου. Των νησιών του, που δε διαθέτουν στα αστικά τους κέντρα τις μεγάλες μονάδες δημοτικών με συστεγασμένα νηπιαγωγεία, δηλαδή τις προδιαγραφές που έθετε ως προϋπόθεση το υπουργείο.
Για τον αποκλεισμό του νομού, χθες εστάλη στο υπουργείο επιστολή απ’ την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Ματούλα Κοντέλλη, με την οποία και ζητά να επανεξεταστεί το θέμα και να δοθεί η ευκαιρία να λειτουργήσουν ως πιλοτικά ολοήμερα δημοτικά σχολεία μονάδες μικρότερες των 12 θέσεων, που επιθυμούν - όπως το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης - να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Τα νέα ολοήμερα
Ένα βήμα προς την κατεύθυνση των ριζικών αλλαγών που φέρνει το Νέο Σχολείο, χαρακτήρισε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου τα 800 πιλοτικά νέα ολοήμερα σχολεία που θα λειτουργήσουν απ’ το Σεπτέμβριο σε όλη την Ελλάδα, πλην του νομού Λέσβου. «Στο στάδιο αυτό ενοποιούμε την εκπαιδευτική λειτουργία στο υποχρεωτικό πρόγραμμα, δημιουργώντας μια ουσιαστική παιδαγωγική αναβάθμιση, ενώ παράλληλα παρέχουμε στη σχολική κοινότητα τη δυνατότητα σχεδιασμού της προαιρετικής ζώνης ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών και τις δυνατότητες του συγκεκριμένου σχολείου», δήλωσε η υφυπουργός ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες που θα διέπουν τα νέα ολοήμερα και αφορούν, και στο χρόνο λειτουργίας τους, αλλά κυρίως στο τι θα διδάσκονται και θα κάνουν τα παιδιά σε αυτά. Στα νέα ολοήμερα, το υποχρεωτικό πρόγραμμα θα ξεκινά στις 8:10 και θα λήγει στις 14:00, ενώ η αποχώρηση των μαθητών μπορεί να γίνει στις 15:30 ή στις 16:15. Τα 800 ολοήμερα σχολεία θα έχουν αναμορφωμένο πρόγραμμα και διδακτικό ωράριο, ενώ θα δίνεται δυνατότητα επιλογής των διδακτικών αντικειμένων ως προς το πλήθος και τις ώρες που θα διδάσκονται (οι επιλογές είναι: μελέτη, αθλητισμός, θεατρική αγωγή, αγγλικά, μουσική, παρακολούθηση δεύτερη ξένης γλώσσας, εικαστικά, πολιτιστικοί όμιλοι δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο των πολιτιστικών ομίλων, οι μαθητές όλων των τάξεων μπορούν να προετοιμάζουν σχολικές εορτές, χορωδίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες για την καλλιέργεια της αισθητικής, καθώς και την ανάδειξη και προώθηση στοιχείων του πολιτισμού.).
Όλες αυτές οι δυνατότητες παρέχονται πιλοτικά σε όλους τους νομούς της χώρας - ακόμη και στους όμορους της Χίου και της Σάμου, όπου αντίστοιχα εγκρίθηκαν και θα λειτουργήσουν τρία και ένα, αντίστοιχα, νέα ολοήμερα - εκτός του νομού Λέσβου.
10 προτάσεις…
Στις 23 Φεβρουαρίου, ανέφερε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λέσβου, κ. Παναγιώτης Σάλτας, κατατέθηκε πρόταση για τα σχολεία που πιλοτικά εισηγούμασταν να λειτουργήσουν ως νέα ολοήμερα. Τα σχολεία αυτά ήταν τα 2ο, 3ο και 15ο Δημοτικά Σχολεία Μυτιλήνης, τα Δημοτικά Αγιάσου, Κάπης - Κλειούς, Καλλονής, Μήθυμνας, Ερεσού στη Λέσβο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας και το Δημοτικό Σχολείο Κοντιά στη Λήμνο.
Η πρόταση της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υιοθετήθηκε απ’ την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και όπως μας είπε η κ. Ματούλα Κοντέλλη, στάλθηκε στο υπουργείο Παιδείας μαζί με τις προτάσεις της Χίου και της Σάμου.
Στη συνέχεια, όμως, το υπουργείο, με νέα του εγκύκλιο και κατόπιν αντιδράσεων που υπήρξαν από εκπαιδευτικούς, ζήτησε τα σχολεία που θέλουν να λειτουργήσουν ως νέα ολοήμερα, να αυτοπροταθούν. Κι υπήρξαν τέτοιες προτάσεις απ’ το νομό Λέσβου, που όμως, όπως ενημερώθηκε η κ. Κοντέλλη, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που έθεσε το υπουργείο, να είναι δηλαδή σε αριθμό εκπαιδευτικών τουλάχιστον 12θέσια και ταυτόχρονα να έχουν συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο. «Ίσως», επισήμανε η κ. Κοντέλλη, «να φοβήθηκαν οι δάσκαλοι το νέο εργασιακό καθεστώς και για αυτό σε μεγάλα σχολεία να υπήρξε αντίδραση. Όμως και πάλι δε διαθέτουμε σχολεία που να πληρούν όλες αυτές τις προϋποθέσεις, οπότε, όπως επισήμανα και σε έγγραφό μου προς το υπουργείο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του νομού Λέσβου και να αρθεί η αδικία που αισθάνομαι ότι έγινε δεδομένου ότι δεν εντάχθηκε κανένα σχολείο μεταξύ των 800 νέων ολοήμερων.»
... κανένα ολοήμερο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κοντέλλη το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να πείσει εκπαιδευτικούς μεγάλων σχολείων να αποφασίσουν και να προτείνουν το σχολείο τους να ενταχθεί στα ολοήμερα, δίχως όμως αποτέλεσμα. Αντιθέτως, τα μεγαλύτερα απ’ τα σχολεία που αυτοπροτάθηκαν (π.χ. το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης) ήταν μόλις οκταθέσια.
Και απ’ την πλευρά των συλλόγων γονέων σε κάποια σχολεία υπήρξαν αντιδράσεις, αφού θεωρήθηκε ιδιαίτερα φορτωμένο το πρόγραμμα των νέων ολοήμερων.
Απ’ την πλευρά των συνδικαλιστών (σημ.: θυμίζουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, που εκλέχτηκε το Μάιο του 2009, δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί σε σώμα), ο τέως πρόεδρος και μέλος του Συλλόγου, Ανέστης Καμμένος, ανέφερε: «Εμείς ως συνδικαλιστές δεν είχαμε καμμία εμπλοκή στο θέμα, ούτε και αντιδράσαμε. Όφειλε, όμως, η διοίκηση της Εκπαίδευσης, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας και η περιφερειακή διευθύντρια, να πείσει τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς για το πιλοτικό νέο ολοήμερο και να πετύχει να έχουμε τέτοιο σχολείο και στη Λέσβο.»
Η κ. Κοντέλλη σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου μετά και τη γραπτή παρέμβασή της θα επιχειρήσει και προφορικά να ζητήσει επανεξέταση του θέματος ώστε «να μην ακυρωθεί η προσπάθεια πριν καν ξεκινήσει στο νομό Λέσβου. Να δείξουμε ότι δε φοβόμαστε την καινοτομία και το Νέο Σχολείο.».