Πέντε σημεία στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου θέτει προς ενημέρωση των υποψήφιων βουλευτών με ανοιχτή επιστολή που τους απευθύνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέας Τρούμπης.
Πέντε σημεία στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου θέτει προς ενημέρωση των υποψήφιων βουλευτών με ανοιχτή επιστολή που τους απευθύνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με την ίδια όμως επιστολή, ο Ανδρέας Τρούμπης ζητά και τις απόψεις-δεσμεύσεις τους για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στα ίδια θέματα.
Το πρώτο ζήτημα που θέτει ο κ. Τρούμπης αφορά στη διευκρίνιση του ρόλου των περιφερειακών πανεπιστημίων, ιδιαίτερα δε του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού όπως επισημαίνει «η τελική απόφαση επ’ αυτού του ζητήματος είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, διότι δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί η αμήχανος στάση της Πολιτείας και η συνεχής αίσθησή μας, εκ των πολιτικών χειρισμών, ότι είμαστε ένα χρηματοβόρο “βαρίδι”, για το οποίο εξ ανάγκης πρέπει κάτι να γίνει ως περίσσευμα…».
Εφόσον γίνεται αντιληπτό ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το πέμπτο μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας, ότι καλύπτει μια γεωγραφική επικράτεια ίση με το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας - με όλα τα δυσβάστακτα βάρη της νησιωτικότητας και της ακριτικότητας -, ο πρύτανης ζητά το ίδρυμα να τύχει ειδικών πολιτικών και αντιμετώπισης, σε όλα τα διοικητικά, ακαδημαϊκά και χρηματοδοτικά επίπεδα.
Εργαλεία…
Εάν και εφόσον, συνεχίζει ο κ. Τρούμπης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καλείται να παίξει προηγμένο ρόλο παροχής υπηρεσιών ουσιαστικής παιδείας και έρευνας για την ελληνική κοινωνία και να πρωτοστατήσει σε μια στρατηγική εξωστρέφειας της ελληνικής παιδείας στην ευρύτερη περιοχή, η Πολιτεία καλείται να του δώσει τα θεσμικά, διοικητικά και οικονομικά εργαλεία ώστε να το πράξει. «Δεν έχει κανένα νόημα, στις ημέρες μας, ούτε ο Δονκιχωτισμός ούτε το μαρτύριο του Ταντάλου, για να μην αναφερθούμε στο Σίσυφο…», υπογραμμίζει ο πρύτανης που συνεχίζοντας στο τέταρτο σημείο λέει πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει, πλέον, απόλυτη ανάγκη εξειδικευμένων γενικών ρυθμίσεων διοικητικής ευελιξίας, κατά το νοητικό ανάλογο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Δεν έχει, αναφέρει ενδεικτικά, κανένα νόημα η χρηματοδότηση υποδομών εάν δεν υπάρχουν μηχανικοί, κανένα νόημα οι προσλήψεις προσωπικού όταν αυτό αποχωρεί λόγω δυσμενούς μισθολογικής μεταχείρισης, κανένα νόημα οι εκλογές και μετακλήσεις εξαίρετων επιστημόνων, όταν για να κατασκευασθεί ένα στοιχειώδες κτήριο εργαστηρίου προηγούνται απίστευτες διαδικασίες της «παράλογης», όπως τη χαρακτηρίζει, γραφειοκρατίας εξωγενών υπηρεσιών.
… και εξέλιξη
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου χρήζει κατά τον πρύτανη χωροταξικής και ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης και ισορροπίας, οπότε το ζητούμενο δεν είναι η στάγδην ανάπτυξη νέων τμημάτων σε βάθος χρόνου και κάτω από απερίγραπτες ισορροπίες μεταξύ των κοινωνικών και πολιτικών εταίρων, αλλά η ρητή υποστήριξη ενός προγράμματος ουσιαστικής εξέλιξης που θα περιλαμβάνει, όπως εισηγείται, κατ’ ελάχιστον: α) διπλασιασμό της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο, β) ίδρυση Σχολής Επιστημών Υγείας στην Κω, γ) ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής, με δεύτερο τμήμα στη Σύρο και νέο τμήμα στη Μυτιλήνη, δ) ανάπτυξη της Σχολής Επιστημών Διατροφής, με δεύτερο τμήμα στη Λήμνο, ε) ίδρυση τμήματος Θετικών Επιστημών στη Σάμο και στ) νέα μεταπτυχιακά προγράμματα, σε όλα τα Τμήματα και τις Σχολές.
Κλείνοντας, ο κ. Τρούμπης εύχεται καλή επιτυχία στους υποψηφίους και τονίζει ότι η όποια τοποθέτηση-απάντηση του δοθεί, θα αναρτηθεί άμεσα στην αλληλογραφία των 15.000 αποδεκτών του ιδρύματος.