Τα «απόνερα» απ’ την πολύμηνη καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων του περσινού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς πλήττουν ακόμη την επαγγελματική εκπαίδευση της Λέσβου και ειδικότερα την Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) Μυτιλήνης.
Τα «απόνερα» απ’ την πολύμηνη καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων του περσινού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς πλήττουν ακόμη την επαγγελματική εκπαίδευση της Λέσβου και ειδικότερα την Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) Μυτιλήνης, η οποία εξακολουθεί έξι μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς να αντιμετωπίζει κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι 120 σπουδαστές της Σχολής είναι στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι και οικογενειάρχες που θυσιάζουν την απογευματινή ανάπαυλα και τον πολύτιμο χρόνο τους για να αποκτήσουν το πολυπόθητο χαρτί της επαγγελματικής ειδικότητας. Αναρωτιούνται, όμως, γιατί να συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και να μην πάρουν το χαρτί τους να τελειώνουν, αφού σε κάποιες ειδικότητες, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση φέτος, είτε πάνε στην ΕΠΑΣ, είτε όχι, δεν υπάρχει και πολύ μεγάλη διαφορά.
Πριν πέντε χρόνια και σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα, τα παλιά τεχνικά επαγγελματικά λύκεια (ΤΕΕ) αντικαταστάθηκαν απ’ τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). Κι ενώ φέτος για πρώτη χρονιά στη Λέσβο, δεύτερη στην υπόλοιπη χώρα, θα υπάρξουν απόφοιτοι ΕΠΑΛ που θα διεκδικήσουν με τις πανελλαδικές εξετάσεις την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ, συμμετέχοντας σε ισότιμες εξετάσεις με τους υποψηφίους των γενικών λυκείων, σε ό,τι αφορά στις ΕΠΑΣ, η κατάσταση είναι τραγική, ή «κοροϊδία» - όπως την χαρακτηρίζει σπουδαστής της ΕΠΑΣ Μυτιλήνης με επιστολή του στο «Ε» (δημοσιεύεται ολόκληρη η επιστολή).
Σπουδές δουλειάς
Στην ΕΠΑΣ Μυτιλήνης λειτουργούν συνολικά εννέα ειδικότητες: Κομμωτικής Τέχνης, Βοηθών Φυσιοθεραπευτών, Βοηθών Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Αισθητικής Τέχνης, Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης, Εργαλειομηχανών, Κτηριακών Έργων, Βοηθών Φαρμακείου και Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών. Οι περισσότεροι σπουδαστές είναι ήδη και εργαζόμενοι σε ανάλογες εργασίες, για αυτό και τα μαθήματα της ημερήσιας σχολής είναι απογευματινά, ξεκινούν στις 15:00 και ολοκληρώνονται στις 19:15, ώστε να μπορούν να τα παρακολουθούν οι εργαζόμενοι σπουδαστές. Είναι χαρακτηριστικό πως στην ειδικότητα, για παράδειγμα, του βοηθού φαρμακείου, ήδη εργάζονται σε φαρμακεία οι περισσότεροι σπουδαστές, που επιδιώκουν για την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων να αποκτήσουν και την πιστοποίηση της ΕΠΑΣ. Οι σπουδαστές της ΕΠΑΣ εγγράφονται στη διετή σχολή αφού ολοκληρώσουν την πρώτη τάξη του λυκείου, είτε σε γενικό λύκειο είτε σε ΕΠΑΛ. Σημειωτέον πως με την ολοκλήρωση της φοίτησης στην ΕΠΑΣ, οι σπουδαστές της δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Έλειπαν τέσσερις…
Πέρυσι τον Ιούνιο, προκειμένου να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε επαγγελματικά λύκεια και σχολές, διεξήχθη διαγωνισμός του ΑΣΕΠ σε ευρύτατο φάσμα ειδικοτήτων. Ενώ όμως οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί για το εκπαιδευτικό προσωπικό ολοκληρώθηκαν σε εύλογο χρονικό διάστημα, σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση υπήρξε τεράστια καθυστέρηση.
Μέχρι πρότινος, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο προϊστάμενος του Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, Νίκος Κατράνης, στην ΕΠΑΣ Μυτιλήνης έλειπαν εκπαιδευτικοί τεσσάρων ειδικοτήτων, που διορίστηκαν στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, όταν και ολοκληρώθηκε η διαδικασία του ΑΣΕΠ και προκηρύχθηκε η κάλυψη των θέσεων. Έως και σήμερα, όμως, δεδομένης της αποχώρησης αναπληρώτριας που τοποθετήθηκε πριν λίγες μέρες, εξακολουθεί να υπάρχει κενό εκπαιδευτικού σε συγκεκριμένη ειδικότητα.
Σπουδαστές της Σχολής ανέφεραν ότι ανάλογο πρόβλημα η ίδια η Πολιτεία αλλά και οι κοινωνικοί φορείς δε θα επέτρεπαν να γίνει σε κάποιο γενικό λύκειο, αλλά «εμείς φαίνεται πως είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού και κανείς δε μας υπολογίζει», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.
Πάντως και τα στελέχη της εκπαίδευσης αναφέρουν ότι αυτό που συνέβη το τρέχον σχολικό έτος με την καθυστέρηση του ΑΣΕΠ και τη μεσολάβηση των εθνικών εκλογών, δεν είχε ξανασυμβεί κι ελπίζουν να μην επαναληφθεί. Ανάλογα προβλήματα με την ΕΠΑΣ Μυτιλήνης αντιμετώπισε και η ΕΠΑΣ Καλλονής, αλλά και λίγο έως πολύ και όλα τα επαγγελματικά λύκεια του νομού, που πέραν των καθηγητών γενικών μαθημάτων, δυσκολεύτηκαν πολύ όλους τους προηγούμενους μήνες να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους καθηγητές ειδικοτήτων.
Μια αποκαλυπτική της κατάστασης επιστολή ενός σπουδαστή:
«Η κοροϊδία στην ΕΠΑΣ Μυτιλήνης»
Η κατάσταση αυτή είναι πραγματικά για γέλια και έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τέλειωσε ο Φεβρουάριος και ακόμα δεν υπάρχουν καθηγητές για να καλύψουν τα κενά και την απαιτούμενη διδακτέα ύλη για τις εξετάσεις του Μαΐου των πρωτοετών σπουδαστών. Εκτός αυτού, οι ήδη υπάρχοντες καθηγητές που εξακολουθούν να μην επαρκούν, είναι εντελώς διαφορετικής ειδικότητας από αυτήν που πρέπει για να διδάξουν το αντίστοιχο μάθημα, με αποτέλεσμα να αμφιταλαντεύονται καθημερινά λέγοντας και στους ίδιους εξοργισμένους σπουδαστές της Σχολής ότι μπορεί και να μην είναι τελικά εκείνοι οι οποίοι θα βγάλουν ύλη και θέματα για την εξεταστική του Μαΐου. Επίσης υπάρχουν ακόμη και τώρα μαθήματα που δε γνωρίζουν την ύπαρξή τους οι σπουδαστές!
Με τους ρυθμούς αυτούς, το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν να κλείσει αυτή η Σχολή και να δοθούν τα πτυχία στους σπουδαστές, καθώς πρόκειται για ενήλικες με εργασία και οικογένειες με παιδιά. Δεν μπορούν, λοιπόν, να αφιερώνουν όλο το μεσημεριανό τους χρόνο πηγαίνοντας εκεί για να πάρουν ένα ακόμη πτυχίο, με μοναδικό αποτέλεσμα να κουράζουν τα νεύρα τους, καθώς δεν υπάρχει καν ένα σταθερό πρόγραμμα.