Το τελευταίο τεύχος του «Φιλολόγου», της τριμηνιαίας έκδοσης του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.
Το τελευταίο τεύχος (145 / Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2011) του «Φιλολόγου», της τριμηνιαίας έκδοσης του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.
«Ο Σύλλογός μας αφιερώνει αυτό το τεύχος στον Οδυσσέα Ελύτη. Και μην ενοχληθείτε, οι πιο ευαίσθητοι ίσως από σας, διότι το όνομά του δε συνοδεύεται από κανένα χαρακτηρισμό από αυτός που συνηθίζονται: μεγάλος, κορυφαίος, μοναδικός, νομπελίστας κ.τ.λ.. Δεν του χρειάζονται, αν και τους δικαιούται. Είναι τόση και τέτοια η λάμψη του ονόματός του, ώστε όλα αυτά να χάνουν τη σημασία τους ή να μην προσθέτουν τίποτε. Υπάρχουν κάποια ονόματα στις επιστήμες, στη φιλοσοφία, στα γράμματα και στις τέχνες, που δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε από εγκωμιαστικούς χαρακτηρισμούς· τους υπερβαίνουν· μιλούν πιο εύγλωττα από αυτούς, λάμπουν όπως η σελήνη το βράδυ ή ο ήλιος την ημέρα και σβήνουν όλα τα αστέρια από τη λάμψη τους: ο Πλάτων, ο Γαλιλαίος, ο Αϊνστάιν, ο Σολωμός, ο Παπαδιαμάντης... Έτσι και ο Ελύτης. Αν δίπλα στο όνομά του προσθέσεις άλλες λέξεις, που να δηλώνουν ιδιότητα, ποιότητα ή ό,τι άλλο με την αγνή σου πρόθεση να του προσδώσεις ό,τι του ανήκει, πέφτεις έξω· γρήγορα διαπιστώνεις πόσο λίγο είναι αυτό που επιχειρείς να του προσδώσεις· αφαιρείς· δεν προσθέτεις. Οδυσσέας Ελύτης, λοιπόν, και τελειώσαμε», διαβάζουμε στο εισαγωγικό σημείωμα.
Για τη ζωή και το έργο του ποιητή γράφουν οι: Δ. Ν. Μαρωνίτης «Η κρίσιμη καμπή. Η ωριμότητα του ποιήματος και του ποιητή», Ξ. Α. Κοκόλης «Για τη λειτουργία του ποιήματος. Βασικές διαπιστώσεις με οδηγό τα πεζά του Οδυσσέα Ελύτη», Δημήτρης Κόκορης «Οδυσσέας Ελύτης: Σήματα ποιητικής πορείας 1960 - 1995», Νικήτας Παρίσης «Οδυσσέας Ελύτης. Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου. Η μεταστροφή μιας ποιητικής ιδεολογίας», Παναγιώτης Δόικος «Ο Ελύτης και η ανατολική μεταφυσική», Philip Sherrard «Ο Οδυσσέας Ελύτης και η ανακάλυψη της Ελλάδας», Mario Vitti - Δ. Δασκαλόπουλος «Χρονολόγιο Οδυσσέα Ελύτη».
Στις πρώτες 50 σελίδες του τεύχους βρίσκουμε ανθολογημένα κείμενα, ποιήματα και πεζογραφήματα του Οδυσσέα Ελύτη.Π.Σ.