Νομίζαμε έως τώρα ότι τις πικρές ουσίες τις αντιλαμβανόμαστε κυρίως με το πίσω μέρος της γλώσσας. Όμως εσχάτως μάθαμε ότι τις καταλαβαίνουμε και βαθιά στο λαιμό.
Νομίζαμε έως τώρα ότι τις πικρές ουσίες τις αντιλαμβανόμαστε κυρίως με το πίσω μέρος της γλώσσας. Όμως εσχάτως μάθαμε ότι τις καταλαβαίνουμε και βαθιά στο λαιμό.
Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου τού Maryland στις ΗΠΑ ανακάλυψαν πως ακόμα και σ’ εκείνο το σημείο υπάρχουν υποδοχείς γεύσης για πικρές ουσίες, με τη διαφορά ότι η λειτουργία τους είναι εντελώς διαφορετική από τους αντίστοιχους της γλώσσας. Οι υποδοχείς γεύσεις του λαιμού χαλαρώνουν και διαστέλλουν τους αεραγωγούς μας.
Όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια εργαστηριακών πειραμάτων με ποντίκια που έπασχαν από άσθμα, η αναπνοή τους βελτιώθηκε σημαντικά μετά την εισπνοή πικρών ουσιών. Μάλιστα, οι πικρές ουσίες αποδείχθηκαν τριπλάσια αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των αεραγωγών συγκριτικά με τα συνηθισμένα σκευάσματα για το άσθμα, όπως οι β-αγωνιστές.
Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου τού Maryland τρέφει πλέον μεγάλες προσδοκίες για τη δυνατότητα αξιοποίησης μελλοντικά των πικρών ουσιών στην καταπολέμηση του άσθματος. Ήδη πάμπολλες συνθετικές και φυσικές ουσίες αντιδρούν με τους υποδοχείς γεύσεις των πικρών ουσιών, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για τη φαρμακευτική παρασκευή τους.
* ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 'SCIENCE ILLUSTRATED'