Με στόχο τη διάδοση της χορωδιακής μουσικής

01/07/2012 - 05:56
Την απολαύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, στη μεγάλη χορωδιακή βραδιά που διοργάνωσε ο Δήμος Μυτιλήνης για τις μέρες των Χριστουγέννων, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Η Χορωδία «Animato» εμφανίστηκε τελευταία στη σκηνή και τραγούδησε ελληνικά και ξένα κάλαντα.
Την απολαύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, στη μεγάλη χορωδιακή βραδιά που διοργάνωσε ο Δήμος Μυτιλήνης για τις μέρες των Χριστουγέννων, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Η Χορωδία «Animato» εμφανίστηκε τελευταία στη σκηνή και συνοδευόμενη από το σύνολο βιολιών «Arpeg», τραγούδησε ελληνικά και ξένα κάλαντα. Τα μέλη της; Νέοι άνθρωποι, όχι απαραίτητα μουσικοί, που αγαπούν όμως αυτό που κάνουν. Ένα εγχείρημα που δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα στην πόλη και είδαμε σε μια από τις λίγες μέχρι στιγμής εμφανίσεις του και το οποίο φιλοδοξεί ωστόσο να προωθήσει τη χορωδιακή μουσική στο νησί.

Η χορωδία «Animato» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2009 στη Μυτιλήνη, από μια ομάδα νέων με αγάπη για το χορωδιακό τραγούδι. Τα πρώτα μέλη της, ήταν ουσιαστικά μια παρέα, οι περισσότεροι πρώην μέλη της παιδικής και στη συνέχεια της νεανικής χορωδίας του Δήμου Μυτιλήνης, που ήθελαν με κάθε τρόπο να συνεχίσουν την πορεία που είχαν αρχίσει μέσα από τα δύο αυτά πολύχρονα σχήματα. Και αφού δεν υπήρχε κάποιο σχήμα που να τους εκφράζει, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους χορωδία.
Σύντομα, στον αρχικό αυτό πυρήνα, προστέθηκαν νέα μέλη και η «Animato» έφτασε φέτος να αριθμεί περίπου 30 χορωδούς, ανάμεσα στους οποίους και πολλούς εκπαιδευτικούς σε σχολεία του νησιού. Το ρεπερτόριό τους, περιλαμβάνει χορωδιακή μουσική, από το Μεσαίωνα μέχρι και τα σύγχρονα avant garde μουσικά κινήματα, αλλά και spirituals, musicals, κ.ά. Αυτό που προσπαθεί επίσης η χορωδία, είναι να παρουσιάζει έργα χορωδιακής μουσικής σε Α΄ εκτέλεση και ειδικότερα έργα συνθετών που ζουν στη Μυτιλήνη, ώστε να δίνει και στους τελευταίους, το κίνητρο να ασχοληθούν με τη σύνθεση χορωδιακής μουσικής.

Η φιλοσοφία της χορωδίας
Μέχρι στιγμής, η «Animato» έχει εμφανιστεί αρχικά στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, τη χρονιά της ίδρυσής της, ενώ έχει συνεργαστεί και με τις χορωδίες του Παγγεραγωτικού Συλλόγου και του Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων. Τελευταία της εμφάνιση, αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, στα πλαίσια της εορταστικής εκδήλωσης του Δήμου Μυτιλήνης.
Τα μέλη της συναντιούνται σε χώρο που τους έχει παραχωρήσει ο δήμος κάθε Σάββατο για δύο ώρες, τη μία από τις οποίες αφιερώνουν στη διδασκαλία θεωρίας της μουσικής. Διδάσκοντες είναι ο Στέλιος Λασκαρίδης και ο Αντώνης Βερβέρης. Ο δεύτερος έχει και τη διεύθυνση της χορωδίας, ενώ στο πιάνο, τους χορωδούς συνοδεύει ο Νίκος Τσαμαΐδης.
«Δίνουμε πολύ βάρος στα θεωρητικά, το κάνουμε σαν σεμινάριο», λέει στο «Ε», ο Αντώνης Βερβέρης. «Φιλοσοφία μας είναι πως οποιοσδήποτε μπορεί να τραγουδήσει, αρκεί να του δείξει κάποιος πώς να το κάνει. Γι’ αυτό δεχόμαστε όσους έρχονται και κάνουμε μαθήματα θεωρίας για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για τη μουσική. Και επειδή δεν ανήκουμε πουθενά, όλα βασίζονται στον εθελοντισμό». Στο ίδιο πλαίσιο, ο ίδιος έχει ξεκινήσει παράλληλα τη διδασκαλία διεύθυνσης χορωδίας σε καθηγητές μουσικής που ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν και σε αυτόν τον τομέα. Κάτι που μελλοντικά πρόκειται να γίνει και με μουσικούς εκτός Μυτιλήνης. Πέρα από αυτό, τα επόμενα βήματα της «Animato», αφορούν τη συνεργασία της με τη χορωδία του Παγγεραγωτικού Συλλόγου, για ένα αφιέρωμα στο Γιάννη Μαρκόπουλο, που οι δύο χορωδίες πρόκειται να παρουσιάσουν από κοινού το ερχόμενο καλοκαίρι.
«Μας ενδιαφέρει πολύ να τραγουδάμε και στα χωριά της Λέσβου», προσθέτει ο Αντώνης Βερβέρης. «Έχουμε εμφανιστεί μέχρι στιγμής στα Πάμφιλα και τη Γέρα, ετοιμάζουμε και σεμινάρια εκτός Μυτιλήνης. Σκοπός μας, να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί η χορωδιακή μουσική στο νησί».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey