Συνέδριο εγκληματολογίας στη Λέσβο

01/07/2012 - 05:56
Ξεκίνησε, χθες, το 38ο Ετήσιο Συνέδριο της «Ευρωπαϊκής Ομάδας για τη Μελέτη της Παρέκκλισης και του Κοινωνικού Ελέγχου» με τίτλο «Οι Πολιτικές της Εγκληματολογίας» στο Λόφο του Πανεπιστημίου.
Ξεκίνησε, χθες το απόγευμα, το 38ο Ετήσιο Συνέδριο της «Ευρωπαϊκής Ομάδας για τη Μελέτη της Παρέκκλισης και του Κοινωνικού Ελέγχου» με τίτλο «Οι Πολιτικές της Εγκληματολογίας», που μέχρι την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιείται στο λόφο του Πανεπιστημίου. Θα είναι ένα πενθήμερο σημαντικό για τη Μυτιλήνη, καθώς είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται εδώ συνέδριο τέτοιου βεληνεκούς με τη συγκεκριμένη θεματολογία. Ειδικότερα, πρόκειται να φιλοξενήσει περίπου 100 συνέδρους από όλον τον κόσμο, ενώ και η ατζέντα με τα θέματα που θα τους απασχολήσουν άπτονται του ενδιαφέροντος του ευρέως κοινού.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την ευθύνη του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας της Νεότητας, του Ελεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού (ΕΚΝΕΧΑ) του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν προχθές το μεσημέρι ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στράτος Γεωργούλας, και ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βασίλης Καρύδης, παρουσιάστηκαν εν συντομία οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου, αλλά και η δράση της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής ομάδας που θα φιλοξενηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργούλα, πρόκειται για την πιο παλιά οργανωμένη, πάνω στο γνωστικό αντικείμενο της παρέκκλισης και του κοινωνικού ελέγχου, συλλογικότητα στην Ευρώπη, που μετράει σχεδόν 40 χρόνια ζωής, έχοντας αναπτύξει πλούσια δράση σε διεπιστημονικό επίπεδο. Οι ίδιοι δε μελετούν απλά τις ίδιες τις παθογόνες συμπεριφορές, αλλά τις εξετάζουν σε συνάρτηση με βαθύτερη ανάλυση παραμέτρων, όπως οι ισχύουσες πολιτικές, η καταστολή, οι ρόλοι των διάφορων φορέων, το στίγμα και οι αναπαραστάσεις που δημιουργούν στην κοινή γνώμη τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κατά συνέπεια, όπως άλλωστε τόνισε και ο ίδιος, δε θα πρόκειται για ένα καθαρά επιστημονικό συνέδριο, αλλά για έναν τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων που θα απευθύνεται και στο ευρύ κοινό και είναι απαραίτητο να υπάρχει.
«Η ομάδα του Συνεδρίου συγκεντρώνει συμμετέχοντες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενσαρκώνει την αντίληψη της νέας Εγκληματολογίας και της νέας Κοινωνιολογίας, που εξετάζει τα θέματα με όρους κοινωνικούς και όχι ατομικής παθολογίας», ανέφερε με τη σειρά του και ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Βασίλης Καρύδης. «Είναι ευτυχής συγκυρία το ότι γίνεται στη Μυτιλήνη και με τη βοήθεια ενός φυτωρίου νέων επιστημόνων, όπως είναι το ΕΚΝΕΧΑ. Η σημασία της φετινής διοργάνωσης στην Ελλάδα είναι μεγάλη, καθώς η χώρα μας έχει προσελκύσει το αρνητικό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης της Ευρώπης και η ζύμωση αυτή θα είναι σημαντική τόσο για το επιστημονικό πεδίο, όσο και τη χώρα και την προοπτική της.»
Να επαναλάβουμε πως, με εξαίρεση το Συνέδριο Ελλήνων Εγκληματολόγων που είχε γίνει το 2006, με Έλληνες όμως επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη συνέδριο εγκληματολογίας τέτοιου βεληνεκούς.

Θεματικές που αφορούν τους πολίτες
Ανάμεσα στις θεματικές που θα συζητηθούν στα πλαίσια του Συνεδρίου, θα είναι αυτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολέμου και της τρομοκρατίας, της οικονομικής κρίσης, της μετανάστευσης και των πολιτικών που την πλαισιώνουν, των πολιτικών φυλάκισης και κράτησης κ.λπ.. Καλώντας τους πολίτες της Μυτιλήνης να πλαισιώσουν το συνέδριο, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είπε χαρακτηριστικά: «Η εγκληματολογία, δυστυχώς, δεν έχει σπίτι στην Ελλάδα. Το ΕΚΝΕΧΑ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως και άλλα πανεπιστήμια της χώρας, έχουν κατά καιρούς φιλοξενήσει τέτοιες διοργανώσεις και οφείλαμε να φέρουμε στη Μυτιλήνη μια μεγαλύτερη διοργάνωση, που γίνεται μάλιστα με τη στήριξη σημαντικών φορέων. Είναι μεγάλη μας χαρά που πάνω από 100 σύνεδροι με τις οικογένειές του θα φιλοξενηθούν στη Μυτιλήνη για τις επόμενες μέρες, καθώς και το ότι θα έχουμε ένα ειδικό πάνελ από Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στο ευρύ κοινό, ώστε να παρακολουθήσει το Συνέδριο και να βοηθηθεί προς την κατανόηση των εγκληματικών φαινομένων.»
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως οι πολίτες της Μυτιλήνης ζουν και οι ίδιοι μέσα σε ένα άθλιο οικονομικό περιβάλλον, όπου υπάρχει εγκληματικότητα και βιώνουν την εποχή των πολιτικών καταστολής και έτσι δεν υπάρχει ομιλία του Συνεδρίου που να μην τους αφορά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey