Αυξήθηκε κατακόρυφα χθες δεύτερη μέρα των εμβολιασμών, η κίνηση στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για τη γρίπη Η1Ν1
Αυξήθηκε κατακόρυφα χθες δεύτερη μέρα των εμβολιασμών, η κίνηση στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για τη γρίπη Η1Ν1. Τη δεύτερη μέρα πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο που έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο και όλοι αναμένουν ότι όσο περνάνε οι μέρες ο αριθμός θ’ αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Οι δυο ώρες που έχουν οριστεί για τους εμβολιασμούς 12 με 2 το μεσημέρι δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν χθες την κίνηση στο εμβολιαστικό κέντρο, καθώς πολύς κόσμος περίμενε φορώντας μάσκες στο διάδρομο και μάλιστα μπορεί κάποιοι να μην πρόλαβαν να εμβολιαστούν μέσα στο συγκεκριμένο ωράριο.
Συνολικά εμβολιάστηκαν 32 άτομα και οι περισσότεροι απ’ αυτούς ήταν εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο! Ανάμεσά τους ήταν και ασθενείς νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο, ασθενείς με παραπεμπτικό γιατρού, ακόμη και εργαζόμενοι σε ιδιωτικά εργαστήρια της Μυτιλήνης.
«Επιβεβαιώνεται αυτό που από την αρχή λέγαμε, ότι μόλις εμβολιαστούν οι πρώτοι αμέσως θ’ ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι», τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο γιατρός μέλος της Επιτροπής Πανδημίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χαράλαμπος Ανιτσάκης. «Δεν το σκέφτηκα καν για να κάνω το εμβόλιο. Από τη στιγμή που δουλεύουμε στο Νοσοκομείο και ερχόμαστε σε επαφή με τόσους ασθενείς, οφείλουμε να κάνουμε το εμβόλιο», δήλωσε μια νοσηλεύτρια που εμβολιαζόταν χθες μαζί με άλλους συναδέλφους της.
Καθώς τα κρούσματα της νέας γρίπης αυξάνονται, αναμένεται ν’ αυξηθεί και η κίνηση στο εμβολιαστικό κέντρο. Χθες από το Παστέρ ενημερώθηκε το Νοσοκομείο ότι τρία από τα δείγματα που είχαν στείλει ήταν θετικά. Πέρα απ’ αυτό όμως, καθημερινά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καταφθάνουν πολλά εμπύρετα περιστατικά με συμπτώματα της νέας γρίπης, τα οποία στέλνονται στο σπίτι για ανάρρωση. Πολλά είναι τα εμπύρετα περιστατικά σε άτομα νεαρής ηλικίας και κυρίως φοιτητές. Οι γιατροί θεωρούν ότι η συγκέντρωση σε κλειστούς χώρους ευνοεί τη διάδοση της νόσου. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που υπάρχει αύξηση της νοσηρότητας.
Χωρίς εμβόλια το ΙΚΑ
Στο μεταξύ, στο Νοσοκομείο παραπέμπει το ΙΚΑ Μυτιλήνης τους ασθενείς που ζητούν να εμβολιαστούν, αφού εμβόλια δεν έχουν ακόμη σταλεί και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο υγειονομικός διευθυντής, κ. Παναγιώτης Βαμβουρέλλης, από τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν αν και πότε το υπουργείο Υγείας θα δώσει εμβόλια και στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.
«Είναι σοβαρό το ζήτημα που δημιουργείται. Καθημερινά ο κόσμος βομβαρδίζεται από τα κανάλια από δηλώσεις ειδικών, που τους παροτρύνουν να εμβολιαστούν και δεν έχουμε εμβόλια για τους ασφαλισμένους μας, και πολύ περισσότερο για το προσωπικό μας που έρχεται κάθε μέρα σε επαφή με τόσους ασθενείς. Στέλνουμε προς το παρόν τους ασφαλισμένους μας με χαρτί γιατρού στο Νοσοκομείου, όμως με αυτό τον τρόπο εξαντλούνται τα εμβόλια του Νοσοκομείου που προορίζονται για άλλες κατηγορίες ατόμων», είπε χθες μιλώντας στο «Ε» ο κ. Παναγιώτης Βαμβουρέλλης.
Απουσίες λόγω ιώσεων
Μπορεί να μην έχει ακόμη δοθεί εντολή σε κανένα σχολείο της Μυτιλήνης να κλείσει λόγω Η1Ν1, όμως πολλά είναι τα εμπύρετα περιστατικά αυτή την περίοδο στα σχολεία, με αποτέλεσμα να συστήνεται προληπτικά στους μαθητές να μένουν σπίτι ακόμη και πέντε ημέρες αφού αναρρώσουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε χθες στη διάθεσή της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τους 4.557 μαθητές που φοιτούν συνολικά στα γυμνάσια - λύκεια του νομού, απουσίαζαν χθες 255. Περισσότερες απουσίες εντοπίζονται στο Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο όπου από τους 64 μαθητές απουσίαζαν οι 20 λόγω ιώσεων, στο Λύκειο Παμφίλων από τους 121 απουσίαζαν επίσης 20, ενώ στο 5ο Λύκειο Μυτιλήνης από τους 217 απουσίαζαν οι 22. Μάλιστα, πέντε απ’ αυτούς έφυγαν χθες αφού θερμομετρήθηκαν από τους καθηγητές τους που διαπίστωσαν ότι είχαν πυρετό. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι από τους μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης έχουν προσβληθεί από τη γρίπη Η1Ν1, όμως παίρνουμε κάποια προληπτικά μέτρα για ν’ αποτρέψουμε τη μετάδοση ιώσεων. Βρισκόμαστε καθημερινά σε επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και δίνουμε εικόνα της κατάστασης στα σχολεία, ενώ παίρνουμε και οδηγίες για το τι θα πρέπει να γίνει κατά περίπτωση», δήλωσε στο «Ε» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Θανάσης Φραγκόπουλος.