Θερμοπηγές εν μέσω κρίσης

01/07/2012 - 05:56
Δραματικά διαφοροποιημένη εικόνα, σε σχέση με αυτή που είχαν δύο χρόνια πριν, παρουσιάζουν φέτος το καλοκαίρι τα ιαματικά λουτρά της Λέσβου. Η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού, φαίνεται πως έχει αρχίσει πλέον να κάμπτεται.
Δραματικά διαφοροποιημένη εικόνα, σε σχέση με αυτή που είχαν δύο χρόνια πριν, παρουσιάζουν φέτος το καλοκαίρι τα ιαματικά λουτρά της Λέσβου. Η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού, που μέχρι και το 2009 πήγαινε, όπως είχε δείξει σχετικό ρεπορτάζ τού «Ε», όλο και καλύτερα ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως έχει αρχίσει πλέον να κάμπτεται, επηρεασμένη τόσο από τη γενικότερη πτώση του τουρισμού στο νησί, όσο και από τις περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία που καλύπτουν τα θεραπευτικά μπάνια των ασφαλισμένων σε αυτά.

Το ρεπορτάζ που είχαμε κάνει πριν από δύο περίπου χρόνια για την πορεία του ιαματικού τουρισμού στη Λέσβο, είχε παρουσιάσει μια εικόνα που όχι μόνο δεν είχε επηρεαστεί από την οικονομική κρίση που τότε ξεκινούσε, αλλά αντιθέτως ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το μέλλον του. Κι αυτό γιατί, ως μια μορφή τουρισμού που δεν απευθύνεται στο μέσο τουρίστα και είναι, επιπλέον, αρκετά οικονομική, συνέχιζε τότε να προσελκύει ολοένα και περισσότερους λουομένους.
Καλοκαίρι τού 2011 και τα πράγματα φαίνεται να έχουν πλέον αρχίσει να αλλάζουν ριζικά. Στα τρία από τα τέσσερα ιαματικά λουτρά του νησιού η κίνηση των επισκεπτών έχει μειωθεί πολύ, αγγίζοντας ακόμη και το 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Εξαίρεση αποτελούν αυτά του κόλπου της Γέρας που, ίσως και λόγω του ότι είναι πιο κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης, δεν παρουσιάζουν τόση πτώση και κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα περίπου με τις προηγούμενες χρονιές. Σύμφωνα με τον Αριστείδη Ταξείδη, πρόεδρο της ΑΔΕΛ που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία τους, μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου προσήλθαν 600 περίπου επισκέπτες, αριθμός πάνω - κάτω ίδιος με αυτόν που υποδέχονται κάθε χρόνο τα λουτρά.


Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου
Ο Αντώνης Τσελεπιδάκης, υπεύθυνος των Ιαματικών Λουτρών Πολιχνίτου, μας μιλούσε πριν από δύο χρόνια με το πιο αισιόδοξο σενάριο για το μέλλον της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού. Υποστήριζε μάλιστα πως υπάρχει προοπτική ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στη Λέσβο, παράλληλα με το θρησκευτικό και τον περιπατητικό, καθώς και ότι κάθε χρόνο οι επισκέπτες του αυξάνονταν περίπου κατά 10%, σε αντίθεση με άλλους επιχειρηματίες της περιοχής του.
«Η κίνηση στα λουτρά έχει πέσει αισθητά σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι», λέει σήμερα ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως μαζί με την επισκεψιμότητα έχει πέσει και η κατανάλωση προϊόντων ομορφιάς που προσφέρει η επιχείρηση. «Αυτό πιο πολύ αφορά τους ντόπιους, που κάνουν θεραπευτικά λουτρά χωρίς να καλύπτονται από ταμεία. Κυρίως έρχονται ξένοι, ενώ το πρόβλημα αφορά γενικά την περιοχή του Πολιχνίτου, που βασίζεται κατά κανόνα στον ελληνικό τουρισμό και τουλάχιστον οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ έχουν μειωθεί, αφού μειώθηκε και η σύνταξή τους. Κατά τη γνώμη μου, ο λόγος για την πτώση αυτή είναι ένας και είναι ο οικονομικός.»


Η Εφταλού ελπίζει σε αύξηση των επισκεπτών μόλις μαθευτεί πως άνοιξαν οι λουτήρες (πάνω). Κυρίως με ξένους επισκέπτες έχουν μείνει τα λουτρά του Πολιχνίτου

Ιαματικά Λουτρά Εφταλούς
Πεσμένη μέχρι και 50% είναι η κίνηση και στις θεμοπηγές της Εφταλούς, που άνοιξαν και πάλι στις 6 Ιουλίου, μετά από έναν ολόκληρο χειμώνα που παρέμειναν κλειστές.
Παρ’ όλο που πριν από δύο χρόνια μάς έλεγε πως η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη, με κόσμο που ερχόταν απ’ όλη την Ελλάδα και «πακέτα» με ξένους τουρίστες, σήμερα η υπεύθυνη των λουτρών, Μαρία Βαμβούκου, υποστηρίζει πως ενώ πέρυσι μπορεί να έκαναν τα μπάνια τους μέχρι και 150 άτομα την ημέρα, μέχρι στιγμής φέτος ο αριθμός αυτός δεν έχει ξεπεράσει τους 80 επισκέπτες. Η ίδια θέλει να πιστεύει πως αυτό οφείλεται στο ότι ακόμη δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό το ότι άνοιξαν τα λουτρά, χωρίς να αφήνει απ’ έξω και τον παράγοντα της γενικότερης απουσίας τουρισμού από την περιοχή του Μολύβου.
«Φέτος δεν έχουμε καθόλου λουτροθεραπείες από Έλληνες και η προσέλευση του κόσμου έχει πέσει γενικά στο μισό, αν και σταδιακά ανεβαίνει. Με το να αργήσουμε να ανοίξουμε, ο κόσμος έμεινε ανενημέρωτος», υποστηρίζει η κ. Βαμβούκου, που χτες θα πήγαινε σε ξενοδοχεία της περιοχής να αφήσει ενημερωτικά φυλλάδια. «Σίγουρα παίζει ρόλο και το ότι μέχρι στιγμής τα γκρουπ που έρχονταν από μικρά καταλύματα, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί. Δυστυχώς, στο Μόλυβο υπάρχουν ξενοδοχεία που είναι άδεια, ενώ τέτοια εποχή θα έπρεπε να είναι γεμάτα.»

Λουτρόπολη Θερμής
Πριν από δύο χρόνια, η Λουτρόπολη Θερμής αποτελούσε ήδη εξαίρεση στη θετική εικόνα που παρουσίαζαν τα υπόλοιπα ιαματικά λουτρά του νησιού. Οι επισκέπτες ήταν ήδη κατά 20% λιγότεροι από το 2008 και ο διαχειριστής, κ. Ελπιδοφόρος Ροδίρης, το απέδιδε στην οικονομική κρίση, αλλά και στο ότι τα λουτρά δουλεύουν κυρίως με ασφαλισμένους, που πηγαίνουν για καθαρά θεραπευτικούς λόγους.
Σήμερα ο ίδιος περιγράφει την κατάσταση ως «δραματική», αφού, όπως λέει, ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί προγράμματα θεραπευτικού τουρισμού. «Δουλεύουμε κατά 80% με τα προγράμματα των ταμείων», εξηγεί. «Είπαν ότι η διανομή θα αρχίσει κατά τις 18 Ιουλίου και έτσι προβλέπω να έχουμε επισκέπτες από Αύγουστο, ενώ άλλες χρονιές ξεκινούσαμε από 1η Ιουνίου. Έχουμε πτώση 50% σε σχέση με πέρυσι, υπάρχουν μέρες που μπορεί να έρθουν 20 λουόμενοι κι άλλες που μπορεί να μην έρθει κανένας. Είμαι διαχειριστής τα τελευταία τέσσερα χρόνια και, από τα στατιστικά που βλέπω, φέτος είναι η χειρότερη χρονιά. Θα κάνουμε υπομονή μέχρι τέλη Ιουλίου, να δούμε μήπως μπορέσουμε να καλύψουμε έστω και λίγο τη ζημιά. Για κέρδος, ούτε λόγος…»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey