Δεν είναι εφαρμόσιμη άμεσα ούτε η μεσοβέζικη λύση που δόθηκε στο αίτημα της Λέσβου για εφετείο, λύση που προέβλεπε τη λειτουργία στη Μυτιλήνη εννιά φορές το χρόνο της τριμελούς μεταβατικής έδρας και δύο της πενταμελούς μεταβατικής.
Δεν είναι εφαρμόσιμη άμεσα ούτε η μεσοβέζικη λύση που δόθηκε στο αίτημα της Λέσβου για εφετείο, λύση που προέβλεπε τη λειτουργία στη Μυτιλήνη εννιά φορές το χρόνο της τριμελούς μεταβατικής έδρας και δύο της πενταμελούς μεταβατικής. Και αυτό γιατί, ενώ δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το Προεδρικό Διάταγμα για το πενταμελές μεταβατικό δικαστήριο, δεν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις εφετών, ούτε προχώρησε η διαδικασία λειτουργίας της ειδικής γραμματείας που θα υποστηρίξει τη λειτουργία των μεταβατικών δικαστηρίων στη Μυτιλήνη. Οπότε, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου χθες, είναι ανέφικτο με την καινούργια περίοδο του δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου να τηρηθούν τα υπεσχημένα απ’ τη σημερινή κυβέρνηση.
Στον αντίλογο των όσων είπε ο Νίκος Βλουτέλλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας, Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε στο «Ε» πως και η Βουλή να μην έκλεινε, δε θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένει κανείς άμεσα να λειτουργήσει το πενταμελές μεταβατικό, που το πλέον πιθανόν είναι να λειτουργήσει απ’ τις αρχές του 2010.
Κενό γράμμα
«Έκλεισε σήμερα», είπε ο κ. Βλουτέλλης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε παρόντος και του ταμία του Συλλόγου, Δημήτρη Βασιλούδη, «η Βουλή, μια μέρα νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν να ολοκληρώσει τις εργασίες του το δεύτερο θερινό τμήμα. Στο διάστημα που μεσολάβησε απ’ τη δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης έως τώρα που λόγω εκλογών διαλύθηκε η Βουλή, δεν ψηφίστηκε διάταξη για αύξηση των οργανικών θέσεων εφετών, αλλά ούτε προχώρησε η διαδικασία για τη λειτουργία γραμματείας του Εφετείου στη Μυτιλήνη.»
Με αυτά τα δεδομένα και επειδή το Εφετείο Αιγαίου καλείται με ελλείψεις εφετών να καλύψει τις μεταβατικές έδρες σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο αλλά και την τακτική έδρα του στη Σύρο, κατά τον κ. Βλουτέλλη είναι αδύνατον να μπορέσει να λειτουργήσει το πενταμελές μεταβατικό Εφετείο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση της πενταμελούς μεταβατικής έδρας μένει κενό γράμμα, αφού με την έναρξη του δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου, δε θα υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι μετά τις εκλογές, αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, επανέρχεται στο προσκήνιο το κεντρικό αίτημα του δικηγορικού κόσμου για ίδρυση Εφετείου, για το οποίο «υποτίθεται ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις που μας έδωσαν τα πολιτικά κόμματα».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βλουτέλλης δεν αμφισβήτησε την προσπάθεια που έκανε ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ., Γιάννης Γιαννέλλης, για τον οποίο σημείωσε πως «προσπαθεί απ’ το 1990 για το θέμα του Εφετείου».
«Πετύχαμε το μέγιστο»
Μιλώντας στο «Ε», ο κ. Αθανασίου που όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξε ποικιλοτρόπως το λεσβιακό αίτημα για εφετείο, ανέφερε ότι «υπήρχε νομοσχέδιο για την αύξηση των οργανικών θέσεων εφετών, και στην Αθήνα, και στη Θεσσαλονίκη, και στο Αιγαίο, το οποίο προβλεπόταν να ψηφιστεί στο τρίτο θερινό τμήμα. Μετά τις εκλογές θα προχωρήσει η διαδικασία που ούτως ή άλλως, για να είμαστε ρεαλιστές, ακόμη και να ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, δε θα μπορούσε να λειτουργήσει η μεταβατική έδρα του πενταμελούς πριν το Γενάρη του 2010».
Όπως προσέθεσε ο κ. Αθανασίου, «αυτό που ήδη έχει γίνει, η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για το πενταμελές, είναι μεγάλη επιτυχία. Ήδη έχουμε πετύχει το μέγιστο και σε καμμία περίπτωση δεν κινδυνεύει να μη λειτουργήσει το πενταμελές».
Απεργία
Για όλα τα παραπάνω με απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου χθες οι δικηγόροι απήργησαν. Στο ίδιο πλαίσιο της απεργίας, όμως, έθεσαν ακόμη ένα ζήτημα, απαιτώντας να τηρούνται τα νόμιμα σε σχέση με τον αριθμό των υποθέσεων που δικάζει το τριμελές Πλημμελειοδικείο.
Όπως εξήγησε ο κ. Βλουτέλλης, το δικαστήριο που εκδικάζει από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βάσει του νόμου θα έπρεπε να ασχολείται με έως 25 υποθέσεις. Τα πινάκια, όμως, που αναρτώνται έχουν 48 και 50, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται ο κόσμος και να καλούνται μάρτυρες να παραστούν ξανά και ξανά. Την προηγούμενη Πέμπτη, απ’ τις 50 υποθέσεις οι 12 διεκόπησαν για να συνεχιστούν την επόμενη μέρα, με ό,τι σήμαινε σε ταλαιπωρία για τους διαδίκους και τους μάρτυρες.
Οι δικηγόροι ζητούν να μην προσδιορίζονται πάνω από 25 υποθέσεις τη μέρα και αν χρειαστεί να οριστούν κι άλλες δικάσιμες ημέρες πλην της Πέμπτης, που συνεδριάζει το δικαστήριο.