Ως ει… Εφετείο!

01/07/2012 - 05:56
Στο «να είναι σαν να έχει η Μυτιλήνη Εφετείο», δίχως όμως και να ιδρυθεί, επικεντρώνεται ο στόχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση το «σκόπελο» του Γιάννη Γιαννέλλη αλλά και των βουλευτών Κρήτης, που απειλούν να παραιτηθούν αν γίνει οποιοδήποτε νέο εφετείο στη χώρα.
Στο «να είναι σαν να έχει η Μυτιλήνη Εφετείο», δίχως όμως και να ιδρυθεί τέτοιο δικαστήριο, επικεντρώνεται ο στόχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση το «σκόπελο» απ’ τη μια του Γιάννη Γιαννέλλη και απ’ την άλλη των βουλευτών Κρήτης, που απειλούν να παραιτηθούν αν γίνει οποιοδήποτε νέο εφετείο στη χώρα. Η πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης -την οποία επεξεργάζεται σκοπεύοντας μάλιστα στην άμεση προώθησή της, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες-, είναι να υπάρχουν σε ετήσια βάση περισσότερες συνεδριάσεις της μεταβατικής έδρας του τριμελούς Εφετείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, αλλά και δύο συνεδριάσεις ομοίως στη Μυτιλήνη με την πενταμελή σύνθεση του δικαστηρίου. Δύο ακόμη σημεία της ίδιας πρότασης είναι η σύσταση γραμματείας για την υποστήριξη της μεταβατικής έδρας, όπως και η αποδοχή της κατάθεσης αναιρέσεων στη Μυτιλήνη.

Νομικοί της Λέσβου δηλώνουν ότι εάν ένας τέτοιος σχεδιασμός προχωρήσει, τότε οι δικηγόροι θα τον αξιολογήσουν. Θεωρούν όμως ότι για ακόμη μια φορά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης προσπαθεί με λόγια να εκτονώσει τις αντιδράσεις, δίχως να δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε έργα, έστω και στη δημιουργία ενός πλαισίου απονομής της δικαιοσύνης, που να προσομοιάζει με τη λειτουργία Εφετείου.

Επιμένει ο Γιαννέλλης…
«Μπλοκαρισμένη» εμφανίζεται η κυβέρνηση στο θέμα του Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, δεδομένης της απόφασης του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Γιαννέλλη να μην υπερψηφίσει κανένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως δήλωσε ο κ. Γιαννέλλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αξία» το περασμένο μόλις Σαββάτο, «από την κομματική πειθαρχία επιλέγω τους συμπατριώτες μου». Στην ίδια συνέντευξη επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση εκβιάζεται, αφού, όπως τονίζει, «αποτελεί εκβιασμό να συγχέει κανείς τη δημιουργία ενός εφετείου στη δική του περιοχή με κάποια άλλη περιοχή», εννοώντας φυσικά τους βουλευτές Κρήτης, που απειλούν να παραιτηθούν αν ιδρυθεί εφετείο, ή στη Μυτιλήνη ή στο Αγρίνιο, ή στη Χαλκίδα. Ο βουλευτής που επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής απ’ το Βερολίνο, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με το εφετείο -και ανάλογα φυσικά με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις- σχεδιάζει να συγκαλέσει τις επόμενες μέρες, την κομματική βάση της Ν.Δ. στη Λέσβο ώστε να αποφασίσει τις μετέπειτα πρωτοβουλίες του σε σχέση με το εφετείο.

Σχέδιο…
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης όμως, όπως αναφέρει έγκυρη πηγή, προσπαθεί να μείνει έξω απ’ τα διλήμματα των κυβερνητικών στελεχών προωθώντας -πιθανά με Προεδρικό Διάταγμα- ένα διαφορετικό σχεδιασμό. Αυτόν που είχε θέσει στις αρχές Μαρτίου σε γνώση της αντιπροσωπείας του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, παρόντος του Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Αθανάσιος Ανδρεουλάκος. Τότε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Βλουτέλλης και το μέλος Δημήτρης Καλλίας, αρνήθηκαν και να συζητήσουν την πρόταση τονίζοντας ότι κάθε συζήτηση παραπέμπει σε παραίτηση απ’ το αίτημα ίδρυσης εφετείου.
Ενώ λοιπόν η γενική συνέλευση των δικηγόρων της Μυτιλήνης αποφάσισε και προχωρά μετά το Πάσχα σε απεργία διαρκείας, που θα επανεξεταστεί η συνέχισή της μετά τις Ευρωεκλογές, το Υπουργείο φαίνεται να αντιμετωπίζει το θέμα με την άμεση θεσμοθέτηση νέου καθεστώτος απονομής της δικαιοσύνης.
Η πρόταση που προωθείται, αναφέρει συγκεκριμένα ότι αυξάνονται από έξι σε εννιά οι συνεδριάσεις στη Μυτιλήνη της μεταβατικής έδρας του τριμελούς Εφετείου Αιγαίου. Παράλληλα θα μπορούν να κατατίθενται εδώ αναιρέσεις, αλλά και να γίνονται δυο φορές το χρόνο, δικάσιμες του πενταμελούς Εφετείου, ενώ τέλος θα συγκροτηθεί υποτυπώδης γραμματεία του Εφετείου -με την απόσπαση ενός ή δύο υπαλλήλων- στο δικαστικό μέγαρο Μυτιλήνης.
Τα παραπάνω, ως πληροφορίες, απασχολούν και τους δικηγόρους της Μυτιλήνης, που δηλώνουν ότι έχουν γίνει δύσπιστοι σε κάθε επίσημη ή ανεπίσημη διαρροή του Υπουργείου, για αυτό και θα αξιολογήσουν κάθε σχεδιασμό, μόνο αν υπάρξει έγγραφη διατύπωσή του με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Αποτελεί βέβαια ζητούμενο και η στάση που θα τηρήσει επί ενός τέτοιου σχεδίου ο κ. Γιαννέλλης, στην περίπτωση που πειστεί απ' τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι είναι άμεση και εφικτή η δρομολόγησή του, αφού δίχως να ιδρύεται εφετείο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να εκδικάζονται στη Μυτιλήνη οι υποθέσεις που αφορούν στο συγκεκριμένο δικαστήριο.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey