Νέα «κεφαλή» έχει αποκτήσει και πάλι, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης. Με παράλληλη ανάθεση καθηκόντων, τη διεύθυνσή της ανέλαβε η προϊστάμενη της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μήθυμνας, βιβλιοθηκονόμος Μαρία Γρηγορά.
Νέα «κεφαλή» έχει αποκτήσει και πάλι, εδώ και λίγες μέρες, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης. Με παράλληλη ανάθεση καθηκόντων, τη διεύθυνσή της ανέλαβε η προϊστάμενη της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μήθυμνας, βιβλιοθηκονόμος Μαρία Γρηγορά. H οποία ήρθε να αντικαταστήσει το κενό που είχε αφήσει το τελευταίο διάστημα, η συνταξιοδότηση της τέως διευθύντριας του ιδρύματος, Μίρκας Μπλάνη. Έτσι, άγνωστο για πόσο καιρό, η Βιβλιοθήκη της Μυτιλήνης, έχει και πάλι κάποιον να τη διευθύνει. Όσον αφορά τη Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας, προς το παρόν μοιράζεται με τη «συνάδελφό» της, την προϊστάμενή της, λειτουργώντας… τέσσερις μέρες την εβδομάδα μόνο με τον υπάλληλο καθαριότητας.
Το θέμα της μετάθεσης βιβλιοθηκονόμου από τη Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας σ’ αυτή της Μυτιλήνης, είχε τεθεί ως πρόβλημα προς το Υπουργείο Παιδείας, από το βουλευτή ΝΔ Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, τον περασμένο Αύγουστο. Ο ίδιος αναρωτιόταν τότε εάν το να κλείνουν οι μικρότερες βιβλιοθήκες, για να λειτουργήσουν οι μεγαλύτερες, αποτελεί πολιτική βούληση της κυβέρνησης, ενώ είχε λάβει την απάντηση από την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ότι κανείς από τους δύο υπαλλήλους της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μήθυμνας, δεν είχε υποβάλλει αίτηση μετακίνησης.
Βιβλιοθήκη Μήθυμνας
Μια εδώ και μια εκεί
Τελικά το τελευταίο πραγματοποιήθηκε, μετά από ενάμιση μήνα που η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης παρέμεινε χωρίς διεύθυνση, μόνο με μία καθαρίστρια και έναν οδηγό που, με τη στήριξη παρόλο που είχε συνταξιοδοτηθεί, και της κ. Μπλάνη, έκαναν ό,τι μπορούσαν, για να κρατήσουν το χώρο ανοιχτό. Με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 30 Νοεμβρίου, η κ. Γρηγορά, προϊστάμενη στη βιβλιοθήκη της Μήθυμνας τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκεται εδώ και κάποιες μέρες τέσσερις φορές την εβδομάδα στη Βιβλιοθήκη της Μυτιλήνης και μία φορά στου Μολύβου.
Όπως η ίδια υποστηρίζει, η απουσία της αυτή από τη «βάση» της, δεν δημιουργεί πρόβλημα, αφού, όπως λέει, στο Μόλυβο υπάρχει άλλος ένας υπάλληλος που μπορεί να ανταποκριθεί στο φόρτο εργασίας, ενώ εδώ, η ίδια αντικαθίσταται και πάλι από την καθαρίστρια που, όπως λέει, για μια μέρα μπορεί να εξυπηρετεί τον κόσμο.
«Το να υπήρχαν περισσότερα άτομα, σίγουρα θα βοηθούσε πολύ τη Βιβλιοθήκη. Από τη στιγμή όμως που αυτό έχουμε, προσπαθούμε παραπάνω προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο», λέει η νέα προϊστάμενη. «Ό,τι εκκρεμότητες υπήρχαν από τότε που έφυγε η κ. Μπλάνη, έχουν τακτοποιηθεί χάρη και στην πολύτιμη δική της βοήθεια, αλλά και σε αυτή ορισμένων ανθρώπων του Υπουργείου, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον». Όπως προσθέτει μάλιστα κλείνοντας, «επί τάπητος» έχουν τεθεί αυτή τη στιγμή, διάφορα σχέδια για τη Βιβλιοθήκη της Μυτιλήνης, που πρόκειται να προβάλουν τόσο το ίδιο το ίδρυμα, όσο και την πόλη.
«Όχι σε βάρος της Βιβλιοθήκης Μήθυμνας»
Από την άλλη, την ανησυχία της για την τύχη της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Μήθυμνας, εκφράζει η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Γιώτα Θηβαίου. Όπως εξηγεί, ο χώρος έχει πάντα κίνηση, ειδικά μάλιστα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα σεμινάρια που διοργανώνει το διοικητικό συμβούλιο. «Το πρόβλημα της Βιβλιοθήκης της Μυτιλήνης, δεν θα έπρεπε να λυθεί εις βάρος της Μήθυμνας», δηλώνει η ίδια. «Ο υπάλληλος που μένει τέσσερις μέρες την εβδομάδα, είναι καθαριστής και όχι βιβλιοθηκονόμος. Είναι κρίμα να αρχίσουν πάλι τα προβλήματα από τα οποία ξεφύγαμε μόλις πρόπερσι». Σημειώνει, μάλιστα, πως η τελευταία μόνιμη υπάλληλος της Βιβλιοθήκης, ήταν το 1995 (Όλγα Αναστασάτου), ενώ μετά άρχισαν τα προβλήματα, με απανωτές συμβάσεις εκπαιδευτικών ή βιβλιοθηκονόμων και τη βιβλιοθήκη να φτάσει στο σημείο να κλείσει τελείως, για περίπου τρία χρόνια, κάτι που οδήγησε πιο εσπευσμένα και στην προσπάθεια να χαρακτηριστεί ως «Ιστορική».
Η κ. Θηβαίου έχει ζητήσει συνάντηση με τη σύμβουλο της υπουργού Παιδείας για θέματα Βιβλιοθηκών, Κατερίνα Κουρή, προκειμένου να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον της Βιβλιοθήκης της Μήθυμνας. «Μαζί με τις βιβλιοθηκονόμους, αποσπώνται και εκπαιδευτικοί, που είναι ικανοί να διοργανώνουν δράσεις και να προσεγγίζουν νεότερο κόσμο», προσθέτει η κ. Θηβαίου. «Μια βιβλιοθήκη ξεχωρίζει και προσφέρει πραγματικά, όταν προσφέρει δράση. Τώρα με τις μετατάξεις, υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που θα μπορούσαν να δουλέψουν στη Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας.».