Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η κυβερνητική επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και ασχολήθηκε με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, εν όψει μάλιστα και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η κυβερνητική επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και ασχολήθηκε με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, εν όψει μάλιστα και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ήδη το θέμα είχε συζητηθεί από την Πέμπτη, προ των εκλογών, στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είπε πως η Ελλάδα από το 2005 και μετά πρωταγωνιστεί, μαζί με άλλες χώρες, στο ζήτημα αυτό ώστε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, και έτσι φθάσαμε, όπως είπε, στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ο υπουργός ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πιέσει και να υποχρεώσει τις τρίτες χώρες ώστε να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής, καθώς και η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει πλέον το κοινοτικό κεκτημένο.
«Στόχος είναι να μετατραπεί η “Φρόντεξ” σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και να προωθηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί κάθε χώρα χωριστά να αντιμετωπίσει το θέμα και χρειάζεται κοινή προσπάθεια και πολιτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Κακούργημα η μεταφορά
Ο υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έκανε λόγο για αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους διακινητές παράνομων μεταναστών και οι ποινές από βαθμό πλημμελήματος θα γίνουν σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν οργανωμένοι χώροι υποδοχής στους οποίους θα φιλοξενούνται όλοι οι μη νόμιμοι μετανάστες που συλλαμβάνονται, για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες. Εδώ ας σημειωθεί ότι ένας από τους τρεις τέτοιους οργανωμένους χώρους - όπως χθες το «Ε» αποκάλυψε - σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη.
Χθες επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε πως η δημόσια τάξη και η ασφάλεια αποτελούν άμεση, μόνιμη και κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και ότι τα βήματα που έχουν γίνει αποδίδουν ήδη σημαντικά απτά αποτελέσματα.
«Η προσπάθεια είναι διαρκής και θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας για όλους τους Έλληνες», τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόβλημα των παράνομων μεταναστών. Όπως είπε, έχουμε δεχτεί δυσανάλογα μεγάλο αριθμό, που ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία μας αντέχει και στη συνέχεια ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων. Μίλησε για τη συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών, ώστε οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιληφθούν πως πρόκειται για πρόβλημα όλων των χωρών, υπενθυμίζοντας ότι στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τη σημασία του προβλήματος. Μίλησε επίσης για τις προσπάθειες της Ντόρας Μπακογιάννη ώστε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης να δεχτούν τμήμα των παράνομων μεταναστών και επεσήμανε τις προσπάθειες για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής επιτροπής. Ο κ. Αντώναρος είπε τέλος ότι στόχος είναι να ανακοπεί η ροή των λαθρομεταναστών και να επαναπατριστούν όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Ανακοίνωσε δε ότι ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον Τσέχο ομόλογό του, προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας το θέμα και ότι περιμένει να συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και να περιληφθούν στοιχεία στα συμπεράσματα.
«Είμαστε κοινωνία ανοικτή, δεκτική στο ξένο στοιχείο, αλλά κοινωνία που θέλει να διατηρήσει και τα δικά της χαρακτηριστικά», επεσήμανε ο κ. Αντώναρος.