Στο ΚΑΣ τα Πηγαδάκια

01/07/2012 - 05:56
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για το αν θα γίνει ή όχι η βελτίωση του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου στα Πηγαδάκια, καθώς τα αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν, βρίσκονται σε μικρή απόσταση κι όχι ακριβώς μέσα στο καταφύγιο.
Κίνδυνος ακύρωσης των έργων στο αλιευτικό καταφύγιο, ώστε να αναδειχθούν τα αξιόλογα ευρήματα του βυθού

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) θα αποφανθεί σε επόμενη συνεδρίασή του για το αν θα γίνει ή όχι η βελτίωση του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου στα Πηγαδάκια, έργο που χρόνια τώρα περιμένουν οι ψαράδες της περιοχής και έχει δρομολογήσει ο πρώην Δήμος Ευεργέτουλα. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που έχει ενημερωθεί για την έκθεση-εισήγηση των Εναλίων Αρχαιοτήτων, εκτιμά πως είναι μοιρασμένες οι πιθανότητες να εγκριθούν ή όχι έργα ενίσχυσης του μόλου στο μικρό λιμανάκι. Κι αυτό γιατί τα αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν, βρίσκονται σε μικρή απόσταση κι όχι ακριβώς μέσα στο καταφύγιο, οπότε και εναπόκειται στο ΚΑΣ να αποφασίσει για την τύχη του έργου.


Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές του Δήμου Ευεργέτουλα άφησαν παρακαταθήκη στο Δήμο Λέσβου μια ολοκληρωμένη μελέτη και όλες σχεδόν τις εγκρίσεις προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 1,5 εκατ. ευρώ το έργο βελτίωσης του αλιευτικού καταφυγίου στα Πηγαδάκια. Όλες τις εγκρίσεις εκτός από μία, την έγκριση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Μάλιστα, επειδή η υπηρεσία δε διέθετε την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τη μετακίνηση αρχαιολόγων δυτών, το Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγηση του αντιδημάρχου Γιάννη Τσακίρη, για να επισπευστεί ο έλεγχος, ενέκρινε ένα μικρό ποσό ώστε να γίνει η αυτοψία άμεσα. Το ποσό αυτό μαζί με έκπτωση που παρείχε η ΝΕΛ Α.Ε. και η δωρεάν φιλοξενία απ’ το ξενοδοχείο «Μυτιλάνα» εξασφάλισαν τον έλεγχο του βυθού στις αρχές Νοεμβρίου από τρία στελέχη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Σε απόσταση
«Όταν ολοκληρώθηκε η αυτοψία, οι αρχαιολόγοι μού ανέφεραν ότι πραγματικά υπάρχουν ιδιαίτερα αξιόλογα ευρήματα στο βυθό της περιοχής», ανέφερε ο κ. Τσακίρης, που προσέθεσε όμως ότι τα ευρήματα αυτά δεν είναι μέσα στο καταφύγιο, αλλά σε απόσταση απ’ το λιμανάκι προς τα αριστερά.
Τώρα, με την ανακοίνωση της έκθεσης αυτοψίας, ο κ. Τσακίρης ζήτησε να ενημερωθεί απ’ την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων αν εισηγείται θετικά ή αρνητικά στο ΚΑΣ για την αιτούμενη απ’ το Δήμο έγκριση πως επιτρέπεται να γίνει το έργο. Η ενημέρωση που είχε ο κ. Τσακίρης ήταν ότι δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα ενίσχυσης του μόλου, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτός που θα αποφασίσει είναι το Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Απ’ το Δήμο Λέσβου είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και εκπρόσωπός του στη συνεδρίαση, για να υποστηρίξει την ανάγκη, εκτός της αξιοποίησης του θαμμένου στο βυθό αρχαιολογικού θησαυρού, να ενισχυθεί και το λιμάνι.


Τι βρέθηκε στα Πηγαδάκια;

Τα ίχνη ενός βυθισμένου στον κόλπο της Γέρας οικισμού εντόπισε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων κατά την έρευνα που πραγματοποίησε στην περιοχή Πηγαδάκια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, μετά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε η ανάγκη υποβρύχιας ανασκαφικής έρευνας, για τον προσδιορισμό της έκτασης του βυθισμένου οικισμού, τη χρονολόγησή του και το εάν τα θεμέλια αυτά αποτελούν την προέκταση του αρχαίου παράλιου οικισμού του Κάτω Τρίτους (3ος αι. π.Χ. έως 3ο αι. μ.Χ.).
Ας σημειωθεί ότι ο υποβρύχιος αρχαιολογικός χώρος εντοπίσθηκε αρχικά το 1995, ενώ κατά την πρόσφατη έρευνα αποτυπώθηκε μια κτηριακή ενότητα με τρία ορθογώνια δωμάτια, σε κάποια από τα οποία διασώζεται κεραμική πλακόστρωση, που αποτελεί και απόδειξη εξαιρετικά επιμελημένης κατασκευής. Ανατολικά αυτών των δωματίων εντοπίζεται άλλος ένας μεγάλος ορθογώνιος χώρος περίπου 150 τετραγωνικών μέτρων, με δάπεδο από ασβεστοκονίαμα και τοίχους πάχους περί το μισό μέτρο, ενώ διακρίνονται και τμήματα πήλινων αγωγών. Πολλοί τοίχοι σώζονται σε ύψος περίπου μισού μέτρου πάνω από τη θεμελίωση. Εντοπίστηκε, επίσης, λίθινο, μισοβυθισμένο τμήμα, που εμφανίζει ραβδώσεις και ίσως πρόκειται για κίονα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey