Θεσμικές παρενέργειες και πολιτική

01/07/2012 - 05:56
Διακαής η επιθυμία μου να επισημάνω θεσμικές δολιχοδρομίες στον πρώτο ήδη μήνα της νέας διακυβέρνησης, και να προσδιορίσω, κατά το δυνατόν, τις πολιτικές τους συναναστροφές και διαδρομές.
Διακαής η επιθυμία μου να επισημάνω θεσμικές δολιχοδρομίες στον πρώτο ήδη μήνα της νέας διακυβέρνησης, και να προσδιορίσω, κατά το δυνατόν, τις πολιτικές τους συναναστροφές και διαδρομές.
α) Άπαντες σχεδόν ομνύουν στο γερμανικό εκλογικό σύστημα λησμονούντες ότι προϋποθέτει πλήρη, ολοκληρωμένη στο κανονιστικό επίπεδο και αδιατάρακτη εσωκομματική δημοκρατία. Όμως στην πρόσφατη εκλογή γραμματέα του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ επισημάνθηκε νοθεία στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, χωρίς να διαψευσθεί και μάλιστα με οργίλη πολιτική συμπεριφορά. Και αυτό για να επιβληθεί η αρχηγική επιθυμία.
β) Η κυβέρνηση διαθέτει δύο επιτελείς συντονιστικής αναφοράς και αρμοδιότητας. Τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Επικρατείας. Όμως στην τελευταία (;) φάση επιλογής γενικών γραμματέων, που ως διαδικασία τόσο πολύ διασκεδάζει το κοινό και τον Τύπο, παρακάμφθησαν με πρωθυπουργική εντολή και οι δύο χάριν του υφυπουργού Παιδείας! Η σύγχυση ρόλων είναι στοιχείο πολιτικής υπανάπτυξης επισημαίνει στο συγγραφικό του έργο ο καθηγητής της πολιτικής επιστήμης Γιάννης Μεταξάς.
γ) Ο ίδιος υφυπουργός αρθρογραφεί ηλεκτρονικώς ως ιδιώτης διανοούμενος επί μειζόνων θεμάτων παιδείας. Η μη ορθή αντίληψη ρόλων επίσης καταδεικνύει πολιτική υπανάπτυξη κατά την ταπεινότητά μου.
δ) Η επίκληση των προεκλογικών δεσμεύσεων από την κυβερνητική παράταξη, για να δικαιολογηθεί πολιτική παροχών εν μέσω οικονομικής καταιγίδας, έχει χαρακτήρα «α λα καρτ». Στα θέματα του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής ήδη παραγράφησαν.
ε) Τα συμβάντα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δεν είναι πρόβλημα ορθής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων αλλά πρόβλημα του ομφάλιου λώρου που συνδέει το συνδικαλισμό με τα πολιτικά κόμματα. Αυτό δεν το κατάλαβε η προηγούμενη διακυβέρνηση και ασφαλώς, για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών, δεν μπορεί να το υιοθετήσει η νέα. Τα περί ακομμάτιστου συνδικαλισμού ακούονται διαχρονικώς ως έπεα πτερόεντα.
Εξ όνυχος τον λέοντα, η θεσμική απαξίωση ως συντελεστής κυβερνητικής πολιτικής οδηγεί σε προϊούσα φθορά. Οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές το 2010 επίκεινται.
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.
Η πιθανολογούμενη εκλογή της Ντόρας Μπακογιάννη στην κορυφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργεί βάσιμες ελπίδες θετικής συμβολής, με βάση τις απόψεις και θέσεις της, στην τόσο αναγκαία ριζοσπαστική θεσμική μεταρρύθμιση του πολιτικού μας συστήματος ως λειτουργικού πλαισίου.

* Ο καθηγητής Κώστας Ζώρας είναι αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey