Δημόσια έκκληση να στηριχθούν οι tour operators και οι αεροπορικές εταιρείες που φέρνουν τουρίστες στη Λέσβο, απευθύνει ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων, Αχιλλέας Σούγιολτζης.
Δημόσια έκκληση να στηριχθούν οι tour operators και οι αεροπορικές εταιρείες που φέρνουν τουρίστες στη Λέσβο, απευθύνει ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων, Αχιλλέας Σούγιολτζης, υπογραμμίζοντας πως μεγάλες εταιρείες από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες σταματούν τη συνεργασία τους με τους επαγγελματίες του νησιού.
Μιλώντας χθες το μεσημέρι στο «Ε», ο κ. Σούγιολτζης σημείωσε: «Από την αρχή του καλοκαιριού είχαμε επισημάνει ότι υπάρχουν εταιρείες που φεύγουν από τη Λέσβο και θα σταματήσουν να φέρνουν τουρίστες στο νησί μας. Πρόκειται για εταιρείες όπως είναι η Thompson, η First Choice και η Sunmed. Συνολικά εκτιμούμε ότι θα χαθούν από τη Λέσβο 11.500 τουρίστες από την Αγγλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Η απώλεια σε έσοδα για το νησί μας θα ανέλθει στα 15 εκατ. ευρώ.»
Με κενές θέσεις...
Ο λόγος που φεύγουν οι tour operators από τη Λέσβο είναι τα μεγάλα κενά που έχουν στις θέσεις των αεροπλάνων που ναυλώνουν στην αρχή και το τέλος κάθε τουριστικής περιόδου. Τα κενά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων τους και σε ορισμένες περιπτώσεις το μηδενισμό του κέρδους τους.
Έτσι επιλέγουν άλλους προορισμούς, που είναι πιο δημοφιλείς, έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές και γενικά έχουν μικρότερο ρίσκο γι’ αυτές.
Ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί αυτή η τάση κατά την άποψη του προέδρου της Ένωσης Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων είναι να χρηματοδοτηθούν οι πτήσεις τσάρτερ από και προς τη Λέσβο, ώστε να μειωθεί το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι tour operators που έχουν δρομολογήσει τα αεροσκάφη προς το νησί.
«Αν τους χρηματοδοτήσουμε, μπορούμε να αποτρέψουμε την απώλεια των 11.500 τουριστών, αλλά και να ζητήσουμε αύξηση των θέσεων στα αεροσκάφη που προσεγγίζουν τη Λέσβο, κι έτσι να έχουμε αύξηση κι όχι μείωση της τουριστικής κίνησης από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Με αυτό τον τρόπο έλυσαν το πρόβλημα της τουριστικής κίνησης η Ρόδος, η Κως και άλλες τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας μας. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Διότι με αυτό θα αποφύγουμε τη μείωση της τουριστικής κίνησης από την Ευρώπη και μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε αύξησή της.
Ακούω αυτές τις μέρες, χωρίς να είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο ότι η Περιφέρεια θα δώσει στο Επιμελητήριο Λέσβου 200.000 για τη στήριξη του τουρισμού. Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα», εξηγεί ο κ. Σούγιολτζης.
Ας σημειωθεί ότι την ώρα που η Λέσβος καταγράφει μείωση της τουριστικής κίνησης από την Ευρώπη, όλοι οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας καταγράφουν αύξηση. Στην περίπτωση της Ρόδου, μάλιστα, η αύξηση προσεγγίζει το 30%.
Τι προτείνουν
Σε πρώτη φάση οι Τουριστικοί Πράκτορες προτείνουν να χρηματοδοτηθεί ένα μέρος του κόστους των θέσεων των αεροσκαφών, ώστε να παραμείνουν οι εταιρείες που δηλώνουν ότι θα φύγουν. Για παράδειγμα, αν το κόστος μιας θέσης είναι 150 ευρώ, η Περιφέρεια, ο Δήμος και όποιος άλλος φορέας μπορεί, να κάνουν μια χρηματοδότηση της τάξης των 30 ευρώ.
Το κόστος αυτό θα αντισταθμιστεί από τα επιπλέον έσοδα που θα φέρει στην οικονομία της Λέσβου η διατήρηση και η αύξηση της τουριστικής κίνησης.
Οι 11.500 τουρίστες που εκτιμά ο κ. Σούγιολτζης πως θα χάσει η Λέσβος, πραγματοποιούν περί τις 103.500 διανυκτερεύσεις και δίνουν έναν τζίρο της τάξης των 15 εκατομμυρίων, για διαμονή, διατροφή και διασκέδαση.
Πάνε Τουρκία
Απ’ τον ίδιο χώρο, των τουριστικών Πρακτόρων, δεδομένη θα πρέπει θα θεωρείται η συμμετοχή τους στη Διεθνή Έκθεση της Σμύρνης. Χαρακτηριστικά ο κ. Σούγιολτζης είπε: «Εμείς θα απευθυνθούμε σε όλους τους συναδέλφους και θα τους καλέσουμε να έρθουν στην αποστολή που θα συγκροτήσουμε.
Η Τουρκία είναι μια νέα τουριστική αγορά, που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ κι η Διεθνής Έκθεση της Σμύρνης είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να προβληθεί το νησί μας και να προσελκύσει τουρίστες.»