Ο 50χρονος Μυτιληνιός υπερμαραθωνοδρόμος Δημήτρης Καραχάλιας κατέλαβε τη 16η θέση ανάμεσα σε 285 αθλητές από 39 χώρες στον 29ο Υπερμαραθώνιο «Σπάρταθλο 2011».
50χρονος Μυτιληνιός υπερμαραθωνοδρόμος κατετάγη 16ος στο «Σπάρταθλο» την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσα σε 285 αθλητές από 39 χώρες
Τα βήματα του Φειδιππίδη, που το 490 π.Χ. μετέφερε στη Σπάρτη την έκκληση βοήθειας για την αντιμετώπιση των Περσών στην ιστορική μάχη του Μαραθώνα, ακολούθησαν και φέτος οι 285 δρομείς από 39 χώρες που πήραν μέρος στον 29ο Υπερμαραθώνιο «Σπάρταθλο 2011», ξεκινώντας νωρίς το πρωί της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνοντας τη διαδρομή το Σάββατο 1η Οκτωβρίου το μεσημέρι. Ο 50χρονος Μυτιληνιός υπερμαραθωνοδρόμος Δημήτρης Καραχάλιας κατέλαβε τη 16η γενική θέση στον αγώνα, ενώ ήταν ο δεύτερος Έλληνας που τερμάτισε στη Σπάρτη, αφού διένυσε κάτι παραπάνω από 246 χιλιόμετρα σε περίπου 29 ώρες. Για το Δημήτρη Καραχάλια ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής και «εξάρτηση», αφού από παιδί βρίσκεται μέσα στα γήπεδα, και συνεχίζει.
«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον αθλητισμό. Εκεί ζω και ανασαίνω», λέει χαρακτηριστικά στο «Ε». Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία, επαγγελματικά ασχολείται με τις μεταφορές ως οδηγός νταλίκας, όμως ο προσωπικός του χρόνος είναι αφιερωμένος στον αθλητισμό. Από ηλικία 10 ετών το μικρόβιο του αθλητισμού μπήκε στη ζωή του. Έχει ασχοληθεί με την ενόργανη, την κωπηλασία, το μπάσκετ, το βόλλεϋ, το στίβο, την ποδηλασία, την πυγμαχία, τις καταδύσεις, το κανόε καγιάκ, το σέρφινγκ, όμως εκείνο που τον έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια είναι οι μεγάλες αποστάσεις.
Στη Ναύπακτο
Πριν από 30 χρόνια περίπου έφυγε από τη Μυτιλήνη και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για σπουδές, ενώ επέλεξε τη Ναύπακτο για δεύτερη πατρίδα του, όπου ζει μόνιμα με την οικογένειά του. «Μας άρεσε το μέρος και εκεί επιλέξαμε να ζήσουμε. Δεν υπήρχε δηλαδή κάποιος συγκεκριμένος λόγος που ήρθαμε εδώ. Είναι πιο κοντά στην Αθήνα για να μπορώ να μετακινούμαι να συμμετέχω σε αγώνες», λέει ο Δημήτρης Καραχάλιας.
Όπως τονίζει ο ίδιος, όταν εγκαταστάθηκε στη Ναύπακτο δεν είχε ανεπτυγμένο αθλητισμό. Εκεί ίδρυσε το Σύλλογο Δρομέων Μαραθωνοδρόμων και Υπεραποστάσεων «Lepanto» (είναι η λατινική ονομασία της Ναυπάκτου), που στόχο έχει τη διάδοση του αθλήματος, ενώ τα μέλη του Συλλόγου είναι άτομα όλων των ηλικιών, που προπονούνται στις μεγάλες αποστάσεις αλλά και σ’ άλλα αθλήματα.
Ο Δημήτρης Καραχάλιας τρέχει στον Όλυμπο
Στον αγώνα
Την περασμένη Παρασκευή ο Δημήτρης Καραχάλιας διήνυσε 245 ολόκληρα χιλιόμετρ συμμετέχοντας στον ιστορικό υπερμαραθώνιο «Σπάρταθλο 2011», που θεωρείται ένας από τους δυσκολότερους αγώνες μεγάλων αποστάσεων.
Από ελληνικής πλευράς, πρώτος τερμάτισε μετά από 29 περίπου ώρες ο Γιώργος Κουτσιούκος, στη 13η γενική θέση, και δεύτερος Έλληνας (16ος στη γενική) τερμάτισε ο Δημήτρης Καραχάλιας.
Στα 40 χρόνια ενασχόλησής του με τον αθλητισμό, έχει αποσπάσει πάρα πολλά μετάλλια και διακρίσεις. Οι σημαντικότερες για εκείνον είναι τα δυο χρυσά μετάλλια στα 108 χιλιόμετρα και το ένα χρυσό στα 100 χιλιόμετρα. Δεν έχει συμμετάσχει σε αγώνες στο εξωτερικό, παρ’ όλο που θα ήταν κάτι που θα ήθελε πολύ, αφού - όπως λέει - «όταν σπουδάζεις παιδιά, δεν έχεις περιθώριο να καλύπτεις έξοδα για συμμετοχές σε αγώνες στο εξωτερικό». Έχει περάσει την αγάπη του για τον αθλητισμό και στα παιδιά του, τα οποία ακολουθώντας τα βήματά του ήδη ασχολούνται με αθλήματα. Το μυστικό του για να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση στα 50 χρόνια του είναι, όπως λέει, η σωστή διατροφή, η άσκηση και βέβαια ο τρόπος ζωής του, αφού δεν καπνίζει και δεν πίνει.
Διατηρεί πάντα στενή επαφή με τη Μυτιλήνη, τον τόπο καταγωγής του, όπου ζουν οι γονείς και η αδελφή του και φροντίζει να την επισκέπτεται συχνά για διακοπές. Μάλιστα έχει αναλάβει να προπονεί και αθλητές στη Μυτιλήνη.