Στην αποκατάσταση των κακοτεχνιών της αρχικής εργολαβίας του έργου της αναστύλωσης και συντήρησης της Μαρασλείου Σχολής στον Άι-Στράτη, θα προχωρήσει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στην αποκατάσταση των κακοτεχνιών της αρχικής εργολαβίας του έργου της αναστύλωσης και συντήρησης της Μαρασλείου Σχολής στον Άι-Στράτη, στο εσωτερικό του κτηρίου αλλά και όπου αλλού απαιτείται, θα προχωρήσει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Στο έργο που θεωρείται απαραίτητο για την ολοκλήρωση του έργου της αναστύλωσης και συντήρησης του ιστορικού αυτού κτηρίου, προβλέπεται να γίνει και φωτισμός ανάδειξής του, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει περίπου στις 350.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, το έργο της συντήρησης και αναστύλωσης της Μαρασλείου Σχολής, που χρηματοδοτήθηκε από τις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος «Θησέας», με προϋπολογισμό 247.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε πριν ένα μήνα. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε το έργο της αναστύλωσης με τις επισκευές των κακοτεχνιών της προηγούμενης εργολαβίας, καθώς έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές στη στέγη και στα δάπεδα του κτηρίου και σε όλες τις ξυλουργικές εργασίες. Ακόμη έγινε η βελτίωση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η διαμόρφωση του αύλειου χώρου, καθώς και επισκευή της εξωτερικής τοιχοποιίας του κτηρίου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, στο κτήριο της Μαρασλείου Σχολής προβλέπεται να δημιουργηθούν δύο μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι. Στον ένα χώρο θα στεγαστούν οι 100 περίπου βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες από τα 45 ξωκκλήσια που υπήρχαν στο νησί πριν από το σεισμό, τα περισσότερα από τα οποία έχουν γκρεμιστεί, καθώς και τις 11 εκκλησίες του οικισμού. Με πρωτοβουλία της προϊσταμένης της 14ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Χριστιάνας Λούπου, έγινε συστηματική συντήρηση στο εργαστήριο αγιογραφίας και συντήρησης της Εφορείας στη Μυτιλήνη. Μεταξύ των 100 εικόνων, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οκτώ είναι ιδιαίτερης ιστορικής αξίας. «Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά, την οποία επιμελήθηκε προσωπικά η προϊσταμένη της Εφορείας, κ. Λούπου», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής.
Έκθεση…
Οι 100 περίπου βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, μαζί με άλλα θρησκευτικά κειμήλια, θα παρουσιαστούν στον ένα από τους δύο εκθεσιακούς χώρους που θα δημιουργηθούν στη Μαράσλειο. Στον άλλο χώρο προβλέπεται να στεγαστεί μόνιμα έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Μανικάκη, από το σημαντικό αρχείο που βρίσκεται στα χέρια του γιου το, Βύρωνα Μανικάκη, με φωτογραφίες από την περίοδο που το νησί είχε γίνει τόπος εξορίας, αλλά και νωρίτερα, από την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων του νησιού.
Στους άλλους χώρους της Μαρασλείου Σχολής και σύμφωνα με πρόταση της Κοινότητας Αγίου Ευστρατίου θα εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας στο χώρο «Πράσινης Ακαδημίας». Ήδη η Κοινότητα έχει καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο πρόταση για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα ασχολείται με θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όλο αυτό το εγχείρημα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Άι-Στράτης - Πράσινο Νησί». «Η πρότασή μας αφορά στη λειτουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος της “Πράσινης Ακαδημίας”, με το οποίο θα κεφαλαιοποιούμε τη γνώση και την εμπειρία από τις εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε σωστά το χώρο του ιστορικού αυτού μνημείου, όπου οι δύο εκθεσιακοί χώροι θα συνυπάρχουν αρμονικά με την “Πράσινη Ακαδημία”», τονίζει ο πρόεδρος του Άι-Στράτη, Χαράλαμπος Μακρής.