Η Λήμνος και ο Άι-Στράτης βρίσκονται μεταξύ των 12 περιοχών στην Ελλάδα που επιλέγηκαν ως οι καταλληλότερες θέσεις για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Η Λήμνος και ο Άι-Στράτης βρίσκονται μεταξύ των 12 περιοχών στην Ελλάδα που επιλέγηκαν ως οι καταλληλότερες θέσεις για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Προχθές, στην παρουσίαση της προκαταρκτικής χωροθέτησης των περιοχών ενδιαφέροντος των θαλάσσιων αιολικών πάρκων σε ενεργειακούς φορείς, εταιρείες, εκπροσώπους υπουργείων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέπτυξε όλα τα στάδια υλοποίησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον για τη Λήμνο και συγκεκριμένα τη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού, κοντά στο ακρωτήριο της Πλάκας. Αίτηση για υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Λήμνο, με εγκατεστημένη ισχύ 500MW και προβλεπόμενο ύψος επένδυσης 1,85 δισ. ευρώ, έχει καταθέσει η RF Energy των Γιώργου Φειδάκη και Βίκτωρα Ρέστη μέσω της κοινής ενεργειακής τους εταιρείας.
Για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, απαιτείται η προκαταρκτική αδειοδότηση των περιοχών ενδιαφέροντος επί των οποίων θα γίνουν στη συνέχεια οι αναλυτικές μελέτες και η διαδικασία εκπόνησης Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καθοριστεί η ακριβής θέση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η θαλάσσια έκταση που θα καταλαμβάνουν και η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς.
Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί αφορούν στην πρώτη φάση της ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία από το 2012 μέχρι το 2017. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, για να εξασφαλιστεί η ταχύτητα της ανάπτυξης, η αξιοπιστία και η οικονομικότητα των εγκαταστάσεων, επιλέγεται για την πρώτη φάση η τεχνολογία της θεμελίωσης των ανεμογεννητριών στο θαλάσσιο πυθμένα, αποκλείοντας τις πλωτές ανεμογεννήτριες και τα μεγάλα θαλάσσια βάθη.
Κριτήρια επιλογής
Σ’ ό,τι αφορά στα κριτήρια που εφαρμόστηκαν στη διαδικασία προκαταρκτικής χωροθέτησης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, αυτά αποβλέπουν στον αποκλεισμό περιοχών όπου η ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων είναι ασύμβατη με άλλες χρήσεις και παραμένοντας εντός των έξι ναυτικών μιλίων. Ακόμη, στον αποκλεισμό περιοχών με βάθη μεγαλύτερα από 50 μέτρα, στην αποφυγή θέσεων με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τέλος στην ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης από τις εγκαταστάσεις.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το βόρειο Αιγαίο θεωρήθηκε η περιοχή όπου μπορούν να αναπτυχθούν τα περισσότερα θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς επελέγησαν πέντε περιοχές. Συγκεκριμένα, μεταξύ των 12 θέσεων που επελέγησαν, εκτός από τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη, είναι και οι θαλάσσιες περιοχές της Αλεξανδρούπολης, της Θάσος και της Σαμοθράκης.