Εκδηλώσεις με θέμα «Ηφαιστειακοί γεώτοποι Λέσβου» διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων από την UNESCO.
Εκδηλώσεις με θέμα «Ηφαιστειακοί γεώτοποι Λέσβου» διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αύριο Κυριακή 18 Απριλίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων από την UNESCO.
Αύριο, λοιπόν, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων, την παρουσίαση της νέας διαδραστικής εφαρμογής με θέμα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», η οποία παρουσιάζει τον τρόπο δημιουργίας, τη μοναδικότητα και την παγκόσμια αξία του μνημείου.
Θα παρουσιαστούν, επίσης, οι ηφαιστειακοί γεώτοποι που καλύπτουν μεγάλο μέρος της Λέσβου και είναι αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας που έλαβε χώρα στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου πριν από εκατομμύρια χρόνια. Από τη δραστηριότητα αυτή δημιουργήθηκαν σύνθετα ηφαιστειακά κέντρα με πολλά διαφορετικά σημεία εξόδου των ηφαιστειακών υλικών, τα οποία εντοπίζονται στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της Λέσβου. Οι γεώτοποι αυτοί, εξ άλλου, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο των περιπατητικών διαδρομών «Η Διαδρομή της Λάβας» και έχουν σημανθεί με ενημερωτικές πινακίδες.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, δίνοντας έμφαση τόσο στα ευρήματα των ανασκαφών στο απολιθωμένο δάσος, όσο και στη δημιουργία των ηφαιστειακών γεωτόπων, που προέκυψαν από τη δράση των ηφαιστείων.
Τέλος, στην αίθουσα «Η εξέλιξη της ζωής - απολιθωμένο δάσος Λέσβου» οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα που υπήρχε στη Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, ενώ στην αίθουσα «Η εξέλιξη του Αιγαίου» θα ενημερωθούν για τους σεισμούς και τα ηφαίστεια του Αιγαίου, έχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την καταγραφή των σεισμών από τους ψηφιακούς σεισμογράφους του Μουσείου.
Στόχος η ευαισθητοποίηση
Όπως και κάθε χρόνο τη μέρα αυτή, οι εκδηλώσεις του Μουσείου θα έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου ως μοναδικού μνημείου της φύσης, την ανάγκη προστασίας και ανάδειξής του, καθώς και για τη σπουδαιότητα των ηφαιστειακών γεωτόπων της Λέσβου.
Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι και ο ορισμός της 18ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων - που έγινε το 1977 μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων ICOMOS - έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία των Μνημείων της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.