Κριτική για την καθυστέρηση στη λειτουργία μονάδας αποτοξίνωσης στη Μυτιλήνη, ασκεί σε χθεσινή ανακοίνωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, η Περιφερειακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Βορείου Αιγαίου.
Κριτική για την καθυστέρηση στη λειτουργία μονάδας αποτοξίνωσης στη Μυτιλήνη, παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί και έχει ληφθεί σχετική απόφαση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, ασκεί σε χθεσινή ανακοίνωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, η Περιφερειακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Βορείου Αιγαίου.
Στο σχετικό κείμενο η Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, αφού αναφέρεται στα προβλήματα χρηματοδότησης που απειλούν με κλείσιμο τα 73 Κέντρα Πρόληψης στην Ελλάδα αλλά και τα προβλήματα υποχρηματοδότησης στον ΟΚΑΝΑ, περιγράφει την κατάσταση στο νομό Λέσβου τονίζοντας ότι ουσιαστικά λειτουργούν μόνο κέντρα πρόληψης και καμμιά μονάδα απεξάρτησης.
«Στην περιοχή μας λειτουργούν μόνο μονάδες πρόληψης, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εγκατάλειψης και της υποχρηματοδότησης. Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις είναι αυτές που έχουν αποτρέψει μέχρι σήμερα την παύση της λειτουργίας τους. Στη Λήμνο η στελέχωση του Κέντρου έχει περιοριστεί στο ένα άτομο. Πρόσφατα αποφασίστηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου να δημιουργηθεί κέντρο απεξάρτησης. Θεωρήθηκε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου είναι απαραίτητη για το Βόρειο Αιγαίο. […] Μετά από μια περίεργη κινητικότητα που αναπτύχθηκε από τους δυο φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του προβλήματος της απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ), τελικά ξεκίνησε η λειτουργία παραρτήματος του ΚΕΘΕΑ στη Μυτιλήνη με προσωπικό τριών υπαλλήλων που το στελεχώνουν.»
Και συνεχίζει: «[…] Ωστόσο, πρόκειται για Κέντρο Συμβουλευτικό, του οποίου η παρέμβαση είναι αρκετά περιορισμένη, αφού το βασικό αντικείμενό του είναι η συμβουλευτική υποστήριξη σε γονείς τοξικομανών και τοξικομανείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, για το πώς θα απαλλαγούν από τη μάστιγα της εξάρτησης.
Με απλά λόγια, η Μυτιλήνη μετά την “Πνοή” αποκτά και άλλο κέντρο συμβουλευτικής. Δεν αποκτά όμως κέντρο απεξάρτησης, τη δημιουργία του οποίου έχει αποφασίσει Νομαρχιακό Συμβούλιο.»
Καταλήγοντας, η περιφερειακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ καταγράφει τις προτάσεις του Κινήματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. «Για να κερδίσει η κοινωνία μας τη μάχη κατά των ναρκωτικών χρειάζεται να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, που θα χει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και που θα δίνει για το συγκεκριμένο πρόβλημα προτεραιότητα στην πρόληψη.» Προτείνει μεταξύ άλλων: ένα εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών, να δημιουργηθούν κέντρα πρόληψης σε όλη τη χώρα, ενίσχυση των οργανισμών που ασχολούνται με την καταπολέμηση των ναρκωτικών, εφαρμογή προγράμματος για τους εξαρτημένους που έχουν υποπέσει σε μικροπαραβάσεις, να στηριχθούν και να ολοκληρωθούν οι δομές που απαιτούνται στο Βόρειο Αιγαίο.