Διαβάζω

01/07/2012 - 05:56
Το τεύχος Μαρτίου της μηνιαίας επιθεώρησης για το βιβλίο ξεκινάει με μια δυσάρεστη είδηση για τις ελληνικές σπουδές στο εξωτερικό. Το Κing’s College του Λονδίνου αποφάσισε να καταργήσει το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, ένα τμήμα που δημιουργήθηκε το 1919 στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης.
Τεύχος 205 / Μάρτιος 2010

Το τεύχος Μαρτίου της μηνιαίας επιθεώρησης για το βιβλίο ξεκινάει με μια δυσάρεστη είδηση για τις ελληνικές σπουδές στο εξωτερικό. Το Κing’s College του Λονδίνου αποφάσισε να καταργήσει το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, ένα τμήμα που δημιουργήθηκε το 1919 στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Είναι το κλείσιμο αυτού του τμήματος η αρχή για αντίστοιχες κινήσεις και από άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού; Και ποια είναι η θέση της Ελληνικής Πολιτείας για τα ζητήματα που έχουν σχέση με την προστασία των νεοελληνικών και βυζαντινών σπουδών; Σκοπεύει να κάνει κάτι; Μπορεί; Θέλει;
Στο τεύχος βρίσκουμε αφιέρωμα με τίτλο «Ορθοδοξία και βιβλίο».
Αναζητήσεις σ’ έναν ειδικό εκδοτικό τόπο που διακρίνεται από ποικιλομορφία, τάσεις και εντάσεις: εκδοτικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές, εικαστικές και άλλες.
Επιμέλεια αφιερώματος: Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης.
Στο αφιέρωμα γράφουν και μιλούν οι: Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης, Μάριος Μπέγζος, Δημήτρης Κ. Κόκκινος, Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης.
Παρουσιάζονται 70 βιβλία από διάφορους εκδότες που εντάσσονται στις εξής κατηγορίες: παλαιοδιαθηκικές μελέτες, Καινή Διαθήκη, Βυζάντιο, πατερική σκέψη, εκκλησιαστική ιστορία, σλαβικές σπουδές, σύγχρονη θεολογία και κόσμος, σύγχρονοι προβληματισμοί, μοναχισμός και Άγιον Όρος, ιεραποστολική μαρτυρία.
Στην στήλη των συνεντεύξεων μιλά ο Κάρλος Ρουίθ Θαφόν. Ο συγγραφέας των βιβλίων «Η σκιά του ανέμου» (ΛιΒάνης) και «Το παιχνίδι του αγγέλου» (Ψυχογιός) έχει ως ήρωες τα ίδια τα βιβλία, τους παλαιοβιβλιοπώλες, τους βιβλιόφιλους, τους εκδότες, τους τυπογράφους, τους συγγραφείς.
Εμπνέεται από τους κλασσικούς του 19ου αιώνα, αλλά μιλάει για το σήμερα, τη μνήμη, τη λήθη, τη ματαιοδοξία, την προδοσία, τις μεγάλες ιδέες και τον πολιτισμό.
Τα έργα του θα μπορούσαν να έχουν ως μότο τη ρήση του Μαλαρμέ: «Ο κόσμος υπάρχει για να καταλήξει σε ένα βιβλίο». Συνέντευξη στο Γιάννη Ν. Μπασκόζο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey