Και κάλεσμα ενότητας στην Αριστερά

01/07/2012 - 05:56
Πρόταση ενότητας όλων των δυνάμεων της Αριστεράς κατέθεσε από τη Μυτιλήνη ο Μανώλης Γλέζος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 30 Απριλίου, στην Πλατεία Σαπφούς.
Πρόταση ενότητας όλων των δυνάμεων της Αριστεράς κατέθεσε από τη Μυτιλήνη ο Μανώλης Γλέζος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 30 Απριλίου, στην Πλατεία Σαπφούς. Λίγες ώρες νωρίτερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο ξενοδοχείο «Λέσβιον» της Μυτιλήνης, παρουσίασε σειρά προτάσεων για την έξοδο από την κρίση. Επίσης μίλησε για δύο διαστάσεις της κρίσης, τη χρηματοπιστωτική και τη δημοσιονομική.

Η χρηματοπιστωτική κρίση θα υπάρχει πάντα, υπογράμμισε ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς, διότι τα χρηματιστηριακά παιχνίδια δεν έχουν τέλος. Από αυτά πάντα θα βγαίνουν χαμένοι οι φτωχοί και κερδισμένοι οι πλούσιοι μέτοχοι. Θύμισε ότι οι κυβερνήσεις τής Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει 110 εκατ. ευρώ για να διασωθούν οι ελληνικές τράπεζες, οι ισολογισμοί των οποίων σήμερα εμφανίζουν και πάλι κέρδη.
Το δημοσιονομικό πρόβλημα υπάρχει για να παραμένει πάντα η χώρα μας υποτελής στους ξένους, είπε ο κ. Γλέζος και προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι υποτελής σε οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι από το 1824 η χώρα μας δανείζεται με ληστρικούς όρους, διότι έτσι μπορούν οι ξένοι να την κρατούν υποτελή.
Η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου που έχει συσταθεί από οικονομολόγους, πολιτικούς, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους και προσωπικότητες του πολιτισμού επιδιώκει να καταδείξει ότι τα δάνεια που κατά καιρούς έχει λάβει η χώρα μας τα έχει εξοφλήσει πολλές φορές, να διερευνήσει αν μπορούμε να μη δανειζόμαστε και σε ποια κράτη, τράπεζες, ιδιώτες και εταιρείες οφείλει τα δάνεια η χώρα μας.

Προτάσεις για έξοδο από την κρίση
Ένα πρώτο μέτρο που μπορεί να ληφθεί για το ξεπέρασμα της κρίσης είναι το πάγωμα των στρατιωτικών εξοπλισμών της χώρας μας για μια δεκαετία. Ο κ. Γλέζος σημείωσε ότι το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας στηρίχθηκε ακριβώς σε αυτό το ζήτημα: στο ότι επί δεκαετίες δεν πλήρωνε ούτε μια δραχμή για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Σήμερα η χώρα μας δαπανά το 24% τού ΑΕΠ για εξοπλισμούς, την ώρα που όλες οι άλλες χώρες του κόσμου δαπανούν από το 4% έως το 12% τού ΑΕΠ τους. Για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας σημείωσε ότι αρκεί να δείξουμε πως είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τη χώρα μας.
Επίσης ζήτησε να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές που έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις και τους κεφαλαιοκράτες και να μπει φραγμός στη φοροδιαφυγή του κεφαλαίου.


Ο Μανώλης Γλέζος στη συνέντευξη Τύπου το Σάββατο το μεσημέρι (πάνω). Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πλατεία Σαπφούς
 
Ανάγκη συμμαζέματος
Οι κατηγορίες πως ο δημόσιος τομέας της χώρας μας είναι διογκωμένος είναι ψευδείς, σημείωσε ο κ. Γλέζος, ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη συμμαζέματος κι είπε πως σήμερα, αλλά και στο παρελθόν, υπήρχε και υπάρχει ένας ρουσφετολογικός εσμός. Σε αυτόν εντάσσει τους 88 συμβούλους του πρωθυπουργού, τους 140 συμβούλους που είχε υπουργός στο παρελθόν κ.λπ..
Μια άλλη πρόταση που κατέθεσε ο κ. Γλέζος ήταν να διεκδικήσει η χώρα μας από τη Γερμανία το κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις για τις καταστροφές στον παραγωγικό ιστό της χώρας που προκάλεσαν οι Ναζί. Το κατοχικό δάνειο, χωρίς τους τόκους, αποτιμάται σε 54 δισ. ευρώ και οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στον παραγωγικό ιστό σε 108 δισεκατομμύρια. Τα ποσά αυτά μαζί με τους τόκους υπολόγισε ότι σήμερα ανέρχονται στα 1,5 τρισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο κ. Γλέζος θεωρεί ότι «η κυβέρνηση της υποτέλειας», όπως αποκάλεσε τη σημερινή κυβέρνηση, δε θα τα διεκδικήσει.
Κλείνοντας, σημείωσε πως είναι ανάγκη η χώρα μας να αναπτύξει βαριά βιομηχανία, αξιοποιώντας τον ορυκτό πλούτο της, ενώ σχολίασε πως η χώρα μας μπορεί να γίνει αυτάρκης ενεργειακά χρησιμοποιώντας μόνο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey